Συμβουλές για το ψήσιμο του οβελία και για παραδοσιακό κοκορέτσι

a 246
a 7229

Δεν γνωρίζετε πως θα σουβλίσετε το αρνάκι ή το κατσικάκι που πήρατε για την Κυριακή του Πάσχα; Μην ανησυχείτε γιατί η ιστοσελίδα μας σας προσφέρει συμβουλές για το σωστό ψήσιμο της σούβλας… 

Υλικά:

– Αρνάκι: 1 τυλιγμένο στη μπόλια του (μέγεθος ανάλογα των ατόμων)
– Αλάτι, πιπέρι: όσο σας αρέσει

Υλικά επιπλέον:

– Σύρμα, σπάγκο: όσο χρειάζεται για δέσιμο και ράψιμο

Οδηγίες:

1. Περνάτε τη σούβλα στο αρνί ξεκινώντας από την περιοχή του ορθού, μέσα από την κοιλιά και την θωρακική κοιλότητα, το λαιμό και τέλος το κεφάλι, όπου πρέπει να τρυπήσει το κόκαλο του κρανίου. Με το σύρμα το αρνί πρέπει να στερεωθεί σε δύο σημεία στη σπονδυλική του στήλη και σε άλλο ένα στο λαιμό, πάνω στη σούβλα. Τα πίσω πόδια περνιούνται πίσω από τη σούβλα και στερεώνονται κι αυτά με σύρμα.

2. Αλατοπιπερώνετε καλά το εσωτερικό της κοιλιάς και του θώρακα και ράβετε την κοιλιά με βαμβακερό σπάγκο. Αλατοπιπερώνετε ελαφρά και εξωτερικά (δεν έχει φόβο να στεγνώσει, εξαιτίας της μπόλιας, την οποία φροντίζετε να στερεώσετε καλά).

3. Αφού ετοιμαστεί η θράκα, το αρνί μπαίνει αρχικά ψηλά και η σούβλα πρέπει να γυρίζει γρήγορα. Αφού το λίπος έχει αρχίσει να λιώνει και να λιπαίνει το αρνί, τότε μπορεί η σούβλα να κατέβει πιο κοντά και να γυρίζει πιο αργά.

4. Ο χρόνος που χρειάζεται να ψηθεί, ποικίλει ανάλογα με το μέγεθος του αρνιού και τη δύναμη της φωτιάς. Σε γενικές γραμμές, ένα αρνί 6 κιλών χρειάζεται περίπου 2 με 2,5 ώρες για να ψηθεί. Αφού ψηθεί απομακρύνετε τη σούβλα από τη φωτιά, αφήνετε να μείνει λίγο (15 – 20 λεπτά), το τεμαχίζετε και το σερβίρετε σε πιατέλες.

Και για τους πιο μερακλήδες, οδηγίες για παραδοσιακό κοκορέτσι:

Υλικά για κοκορέτσι:

– H συκωταριά (αφαιρούμε τη σπλήνα και τα νεφρά)
– Γλυκάδια από το αρνί
– 2 κιλά έντερα
– 1 αρνίσια σκέπη
– Ρίγανη
– Αλάτι
– Πιπέρι
– Ψιλοκομμένο σκόρδο

Οδηγίες:

Το βασικότερο σημείο σε πρώτο στάδιο είναι το πολύ καλό πλύσιμο της συκωταριάς και των έντερων (τά έντρα πρέπει “να γυριστούν”) που θα χρησιμοποιήσουμε για το κοκορετσι.

Κόβουμε σε κομματάκια μεσαίου μεγέθους την συκωταριά που θα χρησιμοποιήσουμε για το κοκορετσι.

Ανακατέβουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο, το πιπέρι και τη ρίγανη με τα εντόσθια. Καλό θα ήταν σε αυτό το στάδιο να μην προσθέσουμε το αλάτι για να αποφύγουμε τα “γλυστρίματα” και αν το αφήσουμε για την ώρα που περνάμε τα εντόσθια στην σούβλα.

Περνάμε τα κομματάκια που έχουμε κόψει ένα ένα στην σούβλα εναλλάξ (συκωτάκι- καρδία – σπλήνα -γλυκάδι κτλ).

Μόλις ολοκηρωθεί η διαδικασία τυλίγουμε προσεκτικά και σφικτά την συκωταριά με τα έντερα.

Ψήνουμε στην σούβλα το κοκορέτσι προσέχωντας να μην στεγνώσει.

Καλό ψήσιμο, καλή διασκέδαση και ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!