Σκεύη Κουκουμά για Κτηματολόγιο Αμμοχώστου: “Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα”

CEB11 4 Ειδήσεις, Κτηματολόγιο Αμμοχώστου, Νέα Αμμοχώστου, Σκεύη Κουκουμά
CEB11 19 Ειδήσεις, Κτηματολόγιο Αμμοχώστου, Νέα Αμμοχώστου, Σκεύη Κουκουμά

Την άποψή της για τη μεταστέγαση των κρατικών Υπηρεσιών, Κτηματολογίου και Πολεοδομίας Αμμοχώστου στο Παραλίμνι και την πρόσφατη υπόθεση με το νέο κτίριο εκφράζει σε άρθρο της η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου, Σκεύη Κουκουμά.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο:

Όλα όσα αποκαλύπτονται σχετικά με τις διαδικασίες μεταστέγασης των γραφείων του Κτηματολογίου Αμμοχώστου και οι αντιδράσεις ορισμένων παραγόντων της ελεύθερης Αμμοχώστου προσφέρονται για πολλά συμπεράσματα. Είναι εξαιρετικά αποκαλυπτικό το γεγονός ότι πολιτευτές του ΔΗΣΥ, περιλαμβανομένων και νέων ανθρώπων, που ισχυρίζονται ότι φέρνουν νέα ήθη και αέρα στα τοπικά και πολιτικά πράγματα, υποστηρίζουν με πάσα σοβαρότητα ότι η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, οι βουλευτές, τα οργανωμένα σύνολα και οι κάτοικοι της ελεύθερης Αμμοχώστου πρέπει να προσπεράσουμε το ενδεχόμενο να έχει στηθεί ένα μεγάλο φαγοπότι σε βάρος του κυπριακού λαού, απλώς και μόνο για να πουλήσουν τοπικισμό ενόψει και των δημοτικών εκλογών.

Πρώτον. Εδώ και χρόνια, όλοι οι φορείς και οι κάτοικοι της ελεύθερης Αμμοχώστου διεκδικούν τη μεταφορών όλων των επαρχιακών τμημάτων κρατικών υπηρεσιών εντός των ορίων της ελεύθερης Αμμοχώστου. Αυτή η διαδικασία έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά έχει παγώσει από τη σημερινή. Θα ήταν χρήσιμο να τοποθετηθούν οι πολιτευτές του κυβερνώντος κόμματος, οι δημοτικοί σύμβουλοι, δήμαρχοι και υποψήφιοι κ.ά. για την αδράνεια της Κυβέρνησής τους και να εξηγήσουν τη δική τους σιωπή.

Δεύτερο. Ειδικά σε σχέση με το Επαρχιακό Κτηματολόγιο Αμμοχώστου (το οποίο σήμερα στεγάζεται στη Λάρνακα), η δική μας θέση είναι ότι πρέπει να μεταφερθεί στην ελεύθερη Αμμόχωστο, αλλά θα πρέπει να παραμείνει στη Λάρνακα ένα μικρό παράρτημα, ώστε να εξυπηρετεί τους πρόσφυγες Αμμοχωστιανούς που είναι διάσπαρτοι σε όλη την Κύπρο. Δεν υπάρχει λόγος να τιμωρήσουμε όλους τους πρόσφυγες Αμμοχωστιανούς και να τους υποχρεώνουμε να μετακινούνται από την Πάφο στο Παραλίμνι, τη στιγμή που μπορούμε να βρούμε λύσεις που να ικανοποιούν όλους. Είναι λοιπόν αξιοπερίεργο, γιατί τοπικοί παράγοντες του ΔΗΣΥ αντιτίθενται σε μια τέτοια λύση.

Τρίτο. Όσα αποκαλύπτονται σχετικά με τη διαδικασία των προσφορών, για να βρεθεί κατάλληλο κτήριο, αν μη τι άλλο χρήζουν σοβαρής διερεύνησης. Το 2014 εξαγγέλθηκε η προκήρυξη προσφορών για ενοικίαση κτηρίου στην ευρύτερη περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου για τη μεταφορά των κυβερνητικών υπηρεσιών. Υποβλήθηκαν προσφορές για κτήρια που βρίσκονται στο Παραλίμνι, Σωτήρα, Δερύνεια, Λιοπέτρι κ.ά.

Λίγο αργότερα όμως μάλλον κάποιοι μετάνιωσαν και με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου εξήγγειλαν νέες προσφορές, περιορίζοντας την αναζήτηση κτηρίου προς ενοικίαση μόνο στον Δήμο Παραλιμνίου. Γιατί έγινε αυτό; Ποιον ήθελε να εξυπηρετήσει η Κυβέρνηση με την αλλαγή αυτή; Είναι τοπικιστικά συμφέροντα; Είναι οικονομικά τα συμφέροντα; Πάντως, το δημόσιο συμφέρον δεν εξυπηρετούσε, αφού το ύψος του ενοικίου στον Δήμο Παραλιμνίου ήταν κατά πολύ υψηλότερο σε σχέση με τις προσφορές σε άλλους δήμους και κοινότητες της ελεύθερης Αμμόχωστου.

Όμως, τα ερωτηματικά δεν μένουν ώς εδώ. Ενώ η προσφορά περιλάμβανε πρόνοια για 100 χώρους στάθμευσης, το κτήριο που ενοικιάστηκε διαθέτει μόνο 52. Επιπρόσθετα, το κτήριο ήταν ημιτελές και το κράτος θα υποχρεωθεί να καταβάλει €500.000 για τις μετατροπές και την αποπεράτωσή του αντί να τα καταβάλει ο ιδιοκτήτης.

Τέταρτο και πιο ενδιαφέρον. Το αβίαστο ερώτημα που έρχεται στη σκέψη του καθενός είναι ποιος επιτέλους είναι ο ιδιοκτήτης αυτού του κτηρίου, που για χατίρι του η Κυβέρνηση αναποδογύρισε τις διαδικασίες και στον οποίο το κράτος θα πληρώνει τα υπερδιπλάσια από όσα θα έπρεπε. Η απάντηση είναι ότι δεν γνωρίζουμε. Ο ιδιοκτήτης είναι εταιρεία εγγεγραμμένη στον Παναμά! Αν γνωρίζει ο ΔΗΣΥ Αμμοχώστου, ο ΔΗΣΥ Παραλιμνίου ή οι δημοτικοί του σύμβουλοι σε ποιον ανήκει η εταιρεία στον Παναμά καλό είναι να διαφωτίσει και την υπόλοιπη ελεύθερη Αμμόχωστο.

Συνοψίζοντας όλα αυτά, είναι φανερό ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας υπόθεσης που, τουλάχιστον, χρήζει περαιτέρω διερεύνησης. Σε ό,τι αφορά το ΑΚΕΛ, είμαστε ξεκάθαροι. Όλες οι κρατικές υπηρεσίες πρέπει να μεταφερθούν στην ελεύθερη Αμμόχωστο, αλλά αυτό δεν θα γίνει για να κερδοσκοπήσουν ορισμένοι σε βάρος του κυπριακού λαού. Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Το πιο ενδιαφέρον από όλα είναι η απαίτηση ορισμένων στην επαρχία μας, που θέλουν να κάνουμε τα στραβά μάτια σε όλα αυτά. Άραγε δικαιούνται όλοι αυτοί να μιλούν εκ μέρους της ελεύθερης Αμμοχώστου ή να ζητούν την ψήφο των Αμμοχωστιανών;



ΣΚΕΥΗ ΚΟΥΤΡΑ ΚΟΥΚΟΥΜΑ
Βουλευτής ΑΚΕΛ Αμμοχώστου