Εσπερίδα για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων απόψε στο Παραλίμνι

CEB1 67 Περιβάλλον
Εσπερίδα με θέμα «Η Διαχείριση των Υδάτινων Πόρων στην εποχή της Κλιματικής Αλλαγής» θα πραγματοποιηθεί απόψε, Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, στις 7:00μμ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Παραλιμνίου από την Επίτροπο Περιβάλλοντος, κα Ιωάννα Παναγιώτου.

CEB1 1857 Περιβάλλον

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Χαιρετισμοί από τους:
– Δήμαρχος Παραλιμνίου κ. Θεόδωρο Πυρίλλη
– Επίτροπο Περιβάλλοντος κ. Ιωάννα Παναγιώτου

Εισηγήσεις:
«Διαχείριση υδατικών πόρων στην Κύπρο. Υφιστάμενη κατάσταση και προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές»
Κώστας Αριστείδης – Υδρολόγος, Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων
«Η επίδραση των κλιματικών αλλαγών στα υδάτινα αποθέματα της Κύπρου και της Ανατολικής Μεσογείου»
Δρ. Αντώνης Ζορπάς – Χημικός Μηχανικός και Πρόεδρος Συνδέσμου Επιστημόνων και Μηχανικών Περιβάλλοντος
«Η πολιτική για το νερό στην εποχή της κλιματικής αλλαγής»
Δρ. Γιάννης Α. Μυλόπουλος – καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης

H εκδήλωση πραγματοποιείται στα πλαίσια Εκστρατείας που συνδιοργανώνεται από το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο και το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων και στηρίζεται από τον Σύνδεσμο Επιστημόνων και Μηχανικών Περιβάλλοντος.

Στόχος της εκστρατείας είναι να ανοίξει τη συζήτηση μεταξύ των ειδικών, των επιστημόνων, των πολιτικών, αλλά και της κοινωνίας των πολιτών για το σοβαρό πρόβλημα του νερού που έχει όχι μόνο σοβαρές περιβαλλοντικές, αλλά ταυτόχρονα και οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις και συνέπειες για τη ζωή της Κύπρου.

Το υδατικό πρόβλημα της Κύπρου είναι ένα πρόβλημα το οποίο οφείλεται στα χαμηλά ύψη βροχής που σημειώνονται στην περιοχή, τα οποία προκαλούν μειωμένη φυσική προσφορά νερού στις λεκάνες απορροής καθώς και στις κλιματικές αλλαγές που επιδεινώνουν αισθητά το πρόβλημα, αφού στην περιοχή της Μεσογείου εμφανίζονται με τη μορφή της συχνότερης εναλλαγής ακραίων φαινομένων και συγκεκριμένα περιόδων ξηρασίας αφενός και έντονων βροχοπτώσεων αφετέρου.

Από την άλλη πλευρά, το πρόβλημα του νερού στην Κύπρο οφείλεται και στην ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση σε νερό, η οποία έχει τις αιτίες της στο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που ακολουθήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες και χαρακτηρίζεται κυρίως από υδροβόρες καλλιέργειες στη γεωργία και από αυξημένη ζήτηση νερού στην τουριστική ανάπτυξη.

Με δυο λόγια, το πρόβλημα της Κύπρου στην εποχή της κλιματικής αλλαγής δεν είναι απλώς πρόβλημα νερού, αλλά πρόβλημα μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης. Με την έννοια αυτή το πρόβλημα της Κύπρου απαιτεί ολιστική – αειφορική διαχείριση (πολιτική, οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική) και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί.