Τραμπ: Λύση στην πυρηνική απειλή της Β.Κορέας με ή χωρίς την Κίνα

a 60 Βόρειος Κορέα, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου, Ντόναλντ Τραμπ
a 247 Βόρειος Κορέα, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου, Ντόναλντ Τραμπ

Λίγες μέρες προτού συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του, ο Ντόναλντ Τραμπ πέταξε ακόμα μία «βόμβα». Όχι σε σχέση με τις δύσκολες διμερείς εμπορικές σχέσεις, αλλά σε σχέση με τη Βόρειο Κορέα.

«Οι ΗΠΑ θα λύσουν την πυρηνική απειλή της Β.Κορέας με ή χωρίς τη βοήθεια της Κίνας» είπε στους Financial Times.

Yπενθυμίζεται ότι η Κίνα είναι η μοναδική χώρα που διατηρεί κάποια σχέση με το καθεστώς της Βορείου Κορέας.

Σε ερώτηση της εφημερίδας για το κατά πόσο οι ΗΠΑ μπορούν να επιτύχουν μόνες τους τη λύση, ο πρόεδρος απάντησε: «Απόλυτα».

«Η Κίνα έχει επιρροή στην Βόρειο Κορέα. Είτε θα μας βοηθήσουν είτε όχι. Αν μας βοηθήσουν θα είναι καλό για την Κίνα, αν όχι, δεν θα είναι καλό για κανέναν» συνέχισε.

Απέφυγε, πάντως, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς ακριβώς θα επιλύσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες το θέμα και για το αν θα προχωρήσουν σε μονομερείς ενέργειες.

Στα μέσα Μαρτίου ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε γράψει σε ένα από τα γνωστά του Tweet ότι η Βόρειος Κορέα συμπεριφέρεται πολύ άσχημα και ουσιαστικά εμπαίζει τις ΗΠΑ εδώ και χρόνια. «Η Κίνα έχει κάνει λίγα για να βοηθήσει!» κατέληγε.

Τις αμερικανικές προθέσεις είχε αναλύσει πρόσφατα και ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, σε περιοδεία που πραγματοποίησε στην περιοχή. Αρχικά επισκέφθηκε την Ιαπωνία και στη συνέχεια βρέθηκε στη Νότιο Κορέα από την οποία ξεκαθάρισε ότι η «διπλωματία της υπομονής» έναντι του καθεστώτος έχει πλέον εξαντληθεί, καθώς δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα.

Τις αμερικανικές θέσεις μετέφερε στη συνέχεια και στο Πεκίνο, το οποίο συνέστησε ψυχραιμία. Η Κίνα έχει εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά της και για ένα άλλο ζήτημα: την ανάπτυξη του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος THAAD στη Νότιο Κορέα, θεωρώντας ότι αλλάζει τις ισορροπίες ασφάλειας στην περιοχή.

Πηγή: in.gr