Η Κύπρος είναι η χώρα με το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη

a 42 Ειδήσεις
a 42 Ειδήσεις
Ανησυχίες προκαλεί η ακρίβεια στο ηλεκτρικό ρεύμα

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι βιομηχανίες, βιοτεχνίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις υπερβολικά αυξημένες τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, τέθηκαν επί τάπητος στην σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων… 

Kατά την διάρκεια της συνεδρίας ακούστηκε από αρμοδίους ότι η Κύπρος διαθέτει το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη αν όχι στον κόσμο, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) και οι βουλευτές κάλεσαν την Κυβέρνηση και την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) να τερματίσουν την πολιτική της κερδοφορίας της Αρχής και τα χρήματα αυτά να διατεθούν για την αποκατάσταση των ζημιών από την έκρηξη στο Μαρί.

Ο Αντιπρόεδρος της ΡΑΕΚ Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος, ανέφερε ότι η ΑΗΚ πρέπει να περιορίσει την κερδοφορία και να προχωρήσει σε αυτοέλεγχο, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί η ΑΗΚ εν μέσω οικονομικής κρίσης να επιμένει στην κερδοφορία του 2010 όπου είχε κέρδη 100 εκ. ευρώ.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λευτέρης Χριστοφόρου, σημείωσε ότι το 30% στους λογαριασμούς ρεύματος, αποτελείται από φόρους και τέλη σημειώνοντας ότι με την απαράδεκτη αυτή τακτική, σύντομα η ΑΗΚ δεν θα έχει επιχειρηματίες πελάτες, αφού θα χρεοκοπήσουν.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ Κώστας Γαβριηλίδης είπε ότι το ύψος των διατιμήσεων της Αρχής είναι πρώτιστα αποτέλεσμα της εξάρτησης της ηλεκτροπαραγωγής στην Κύπρο, στο πετρέλαιο και παράγωγα του, τα οποία επιβάλλονται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.
Ως ΑΗΚ, σημείωσε, δεν θέλουμε να σχολιάσουμε τα τέλη που επιβάλλονται στους λογαριασμούς, όπως το τέλος για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για τις υπηρεσίες δημόσιας ωφελείας ή το τέλος που αφορά τον Κυπριακό Οργανισμό Διαχείρισης Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών αλλά και το ΦΠΑ.

Αυτό, είπε, είναι ένα θέμα που αφορά την Πολιτεία που έχει εισαγάγει αυτά τα τέλη κι είναι η Κυβέρνηση που καρπούται τα λεφτά που εισπράττονται.

Σε ό,τι αφορά την ηλεκτροπαραγωγή από το πετρέλαιο και τα παράγωγα του, ανέφερε ότι αυτό είναι ένα διαχρονικό αποτέλεσμα λαθών της Πολιτείας.

«Κάθε προσπάθεια της ΑΗΚ για απεξάρτηση από το πετρέλαιο σταματούσε στις αποφάσεις της Βουλής ή των εκάστοτε Κυβερνήσεων», σημείωσε.

Εμείς ως Οργανισμός από την πλευρά μας, συνέχισε ο κ. Γαβριηλίδης, καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για μείωση των λειτουργικών μας δαπανών κι έχουν γίνει πολλά προς την κατεύθυνση αυτή.

«Η ΑΗΚ δεν επιμένει στην κερδοφορία που θα είχε αν δεν γινόταν η καταστροφή του Βασιλικού. Οφείλει να είναι ένας κερδοφόρος οργανισμός αλλά δεν είναι κερδοσκοπικός οργανισμός. Πρέπει να έχουμε ένα λογικό πλεόνασμα για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την βιωσιμότητα του Οργανισμού», πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος ενέγραψε το θέμα είπε ότι «δυστυχώς για ακόμη μια φορά σήμερα από πλευράς της ΑΗΚ ακούσαμε μια νεκροψία του τι φταίει και δεν ακούσαμε λύσεις για το τι πρέπει να γίνει».

Είχαμε ως Κύπρος, σημείωσε, το πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη πριν από το Μαρί και μετά από το Μαρί σίγουρα τα πράγματα είναι χειρότερα κι όπως μας λέχθηκε σήμερα ίσως να έχουμε το πιο ακριβό ρεύμα στον κόσμο.

«Μετά το Μαρί το δίλημμα που έχουμε είναι είτε θα χρεοκοπήσει η ΑΗΚ είτε θα χρεοκοπήσουν όλοι οι υπόλοιποι. Το πρόβλημα είναι όταν θα χρεοκοπήσουν οι κυπριακές επιχειρήσεις λόγω του κόστους του ρεύματος θα συμπαρασύρουν μαζί τους και την ΑΗΚ γιατί αυτοί είναι οι πελάτες της», πρόσθεσε.

Η ΑΗΚ μαζί με την Κυβέρνηση, συνέχισε, θα πρέπει να βρουν τρόπους μείωσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Είπε πως το υψηλό κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος προκαλεί πρόβλημα στην ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας ευρύτερα. Προκαλεί πρόβλημα στις εξαγωγές μας, στον τουρισμό, στην εγχώρια αγορά και επιπρόσθετα βάρη στους Κύπριους καταναλωτές.

Ο κ. Παπαδόπουλος κάλεσε τέλος τον Υπουργό Εμπορίου Νεοκλή Συλικιώτη, να εφαρμόσει την νομοθεσία για το πλαφόν και να μειώσει τις τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα υπέδειξε ότι η ΑΗΚ πρέπει να περιορίσει την κερδοφορία της.

Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης κάλεσε την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεση στη λήψη μέτρων για μείωση των τιμών.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης χαρακτήρισε αδιανόητο να καταγράφει κέρδη η ΑΗΚ, την ώρα που διαθέτει το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη.

Από πλευράς του, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΒΕΚ, Στέφανος Κουρσάρης, ζήτησε αναστολή της διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος σε επιχειρήσεις που αδυνατούν και την προώθηση διευκολύνσεων για την αποπληρωμή του ρεύματος.