Ψήφισμα στην αμερικανική Βουλή για υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας

a 130 Ειδήσεις
a 6257 Ειδήσεις
Εκφράζουν ανησυχίες για τον εποικισμό των κατεχομένων

Μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου κατέθεσαν προς έγκριση στην αμερικανική Βουλή ψήφισμα με το οποίο επιχειρείται να εκτεθεί ο παράνομος εποικισμός των κατεχομένων εδαφών της Κύπρου από την Τουρκία… 

Με το ψήφισμα προβλέπεται να στηριχθούν οι ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας που αποσκοπούν στην εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων που βρίσκονται εντός της ΑΟΖ της, χωρίς τουρκικές παρεμβάσεις.

Το ψήφισμα H.Res. 676, που κατατέθηκε από τα μέλη του Κογκρέσου Eliot Engel και Gus Bilirakis στις 5 Ιουνίου, καλεί τη Βουλή να παροτρύνει την τουρκική κυβέρνηση όπως σεβαστεί, αποδεχθεί και αναγνωρίσει επίσημα την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και να αποδεχθεί και να εφαρμόσει πλήρως τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ για την Κύπρο.

Η Βουλή καλεί ταυτόχρονα την τουρκική κυβέρνηση να σταματήσει όλες τις δραστηριότητες και τα σχέδια της που αποσκοπούν στην παράνομη ανάπτυξη των ενεργειακών κοιτασμάτων στο έδαφος και την ΑΟΖ της Κύπρου.

Το ψήφισμα καλεί επίσης τη Βουλή να στηρίξει τα σχέδια της Κύπρου για έρευνα και εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων που βρίσκονται στην ΑΟΖ της και επικροτεί τη συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ για την ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων στην περιοχή.

Με το ψήφισμα H.Res. 676 η αμερικανική Βουλή αντιτίθεται στις απειλητικές δηλώσεις από πλευράς Τούρκων αξιωματούχων και την κινητοποίηση του ναυτικού της, ενέργειες που στοχεύουν στο να αναγκάσουν την Κύπρο να απέχει από την εκμετάλλευση του ενεργειακού της πλούτου.

Τέλος με το ψήφισμα η αμερικανική Βουλή εκφράζει σοβαρή ανησυχία για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες εποικισμού των κατεχομένων με τη μεταφορά χιλιάδων εποίκων από την Τουρκία. Το ψήφισμα καλεί την αμερικανική κυβέρνηση να παροτρύνει την Αγκυρα να σταματήσει τον εποικισμό της Κύπρου, να τερματίσει την παράνομη κατοχή της βόρειας Κύπρου και την παράνομη ανάμειξη στην εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της Κύπρου.

Το ψήφισμα έχει παραπεμφθεί στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής η οποία θα το εξετάσει προτού σταλεί στη Βουλή ή στη Γερουσία, ως σύνολο.

Σημειώνεται ότι στις 14 Ιουνίου ο Σύνδεσμος Τουρκο-αμερικανικών Ενώσεων έστειλε προειδοποίηση σε όλα τα μέλη του, καλώντας τα να αντιταχθούν στο ψήφισμα, υποστηρίζοντας ότι αυτό δεν αναγνωρίζει ίσα δικαιώματα για τους Τουρκοκυπρίους και ότι κατηγορεί την Τουρκία για εποικισμό του νησιού, μη αναγνωρίζοντας την τουρκική και μουσουλμανική κληρονομιά αιώνων που υπάρχει στο νησί.

Πηγή: iKypros.com