Χρεώσεις …ότι να ναι από ιατρούς του ιδιωτικού τομέα

a 130 Ειδήσεις
a 5604 Ειδήσεις

Στο μικροσκόπιο της επιτροπής υγείας της Βουλή τέθηκαν τα προβλήματα των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και η πιθανότητα αγοράς υπηρεσιών από το Δημόσιο τομέα της Υγείας και την αποστολή περιστατικών στον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με στοιχεία που τέθηκαν ενώπιον της επιτροπής, την περασμένη χρονιά, διατέθηκαν από τα δημόσια ταμεία, 4 εκ ευρώ, σε καρδιοχειρουργικά περιστατικά.

Η βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε σε προβλήματα που προκύπτουν με τις ασφαλιστικές εταιρίες, οι οποίες στηρίζονται στον κατάλογο χρεώσεων που καθορίζει ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος.

Σημείωσε ότι γιατροί χρεώνουν περισσότερα από αυτά που αναφέρονται στον κατάλογο, με αποτέλεσμα στο τέλος να καλείται ο ασθενής να καταβάλει την διαφορά.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ Αντρέας Δημητρίου, ανέφερε ότι υπάρχουν γιατροί που δηλώνουν ότι δεν ακολουθούν τον κατάλογο του ΠΙΣ και έτσι δεν είναι δεσμευμένοι από τις χρεώσεις.

Η βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου έθεσε και το ζήτημα των χρεώσεων, σημειώνοντας το παράδειγμα των εξετάσεων αξονικών και μαγνητικών τομογραφιών, όπου για το κράτος οι ιδιώτες γιατροί χρεώνουν 135 ευρώ, ενώ για τους ανεξάρτητους ασθενείς χρεώνουν από 350 έως και 500 ευρώ.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ Αντρέας Δημητρίου ανέφερε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το κράτος αγοράζει μεγάλους αριθμούς εξετάσεων. Ανακοίνωσε ότι ο ΠΙΣ συνέστησε στους γιατρούς να χρεώνουν 30 ευρώ, για τις επισκέψεις από άτομα των ευάλωτων ομάδων, όπως οι φτωχοί και οι συνταξιούχοι. Ανέφερε ότι οι γιατροί που συνεργάζονται με συντεχνίες χρεώνουν για επίσκεψη από 5 έως 20 ευρώ.

Πηγή: SigmaLive