Ικανοποίηση Δημάρχου Λάρνακας για την συμφωνία ανάπτυξης του λιμανιού και μαρίνας της πόλης (φωτογραφίες)

Έργο ύψους 700 εκ. ευρώ

Την ικανοποίηση του για την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και της Κοινοπραξίας «Ζήνων» για την ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας, εξέφρασε ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης…

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Λουρουτζιάτης ανέφερε ότι «με την υλοποίηση του έργου θα υπάρξουν στη Λάρνακα θέσεις εργασίας, τις οποίες η πόλη χρειάζεται πάρα πολύ, θα αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν και θα βελτιώσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουμε όσον αφορά την φιλοξενία σκαφών και κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι και τη μαρίνα».

Ταυτόχρονα «με το έργο αυτό θα αναμορφωθεί το παραλιακό μέτωπο. Δηλαδή ξεκινώντας από τον κυκλικό κόμβο, συνεχίζοντας στη παραλία των Φοινικούδων και μετά τη Πιαλέ Πασιά και καταλήγοντας στην περιοχή Μακένζυ δημιουργούμε ένα παραλιακό μέτωπο το οποίο θα συνδυάζει την ψυχαγωγία και τη ποιότητα ζωής των δημοτών μας».

Ο κ. Λουρουτζιάτης ανέφερε επίσης ότι «τώρα τίθεται επιτακτικά η ανάγκη για μετακίνηση των παλιών διυλιστηρίων προκειμένου η Λάρνακα να αποκτήσει μια ενιαία παραλία την οποία θα πρέπει να αναπτύξουμε προς όφελος και της πόλης μας αλλά και του τόπου γενικότερα».

Έδωσαν τα χέρια το Σάββατο

Έδωσαν τα χέρια χθες Σάββατο Υπουργείο Συγκοινωνιών και κοινοπραξία Ζήνων για τη μεγάλη επένδυση στη μαρίνα της Λάρνακας ύψους 700εκ. ευρώ.

Ουσιαστικά, πρόκειται για έργο αποτελούμενο από τρία κομμάτια, μαρίνα, λιμάνι και οικιστική επένδυση στη ξηρα.

Ο θεμέλιος λίθος αναμένεται να τεθεί την 1η Ιανουαρίου 2013.

Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο Υπουργός Συγκοινωνιών Ευθύμιος Φλουρέντζου ανέφερε ότι πρόκειται για ένα τριπλό, μεγαλεπίβολο έργο πνοής για την πόλη του Ζήνωνα.

Ο κ. Φλουρέντζου είπε ότι οι δαπάνες του έργου θα καταβληθούν εξ ολοκλήρου από τον επενδυτή και διαβεβαίωσε ότι μέσα από τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί, διασφαλίζονται πλήρως τα συμφέροντας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επεσήμανε μάλιστα ότι τα οφέλη για την κυπριακή οικονομία θα είναι τεράστια μετά την ολοκλήρωση του έργου.

Το έργο

Πρόκειται για ένα έργο που όντως θα δώσει μία νέα διάσταση στην πόλη του Ζήνωνα αφού θα αναπτύσσεται ανάμεσα σ’ άλλα σε δύο χιλιόμετρα με μέτωπο στα θάλασσα ενώ θα καταλαμβάνει συνολική γη έκτασης 30 εκτάριων.

Αν και το έργο είναι τεράστιο, ουσιαστικά αποτελείται από τρεις παράγοντες. Την επέκταση του λιμανιού ώστε να μπορεί να φιλοξενεί κρουαζιερόπλοια, την αύξηση της χωρητικότητας της μαρίνας από 400 σκάφη σήμερα σε 900 και την ανάπτυξη των 30 εκταρίων γης ώστε να δημιουργηθούν περίπου 200.000τ.μ. οικιστικής ανάπτυξης, δημόσιων χώρων και κεντρικού πάρκου.

Αν όλα κυλήσουν ομαλά, το έργο θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις φάσεις. Θα περιλαμβάνει πολιτιστικό και εμπορικό χώρο 10.000τ.μ., οικιστική ανάπτυξη Marina Park 22.360τ.μ., yacht Club 1.170τ.μ., οικιστική ανάπτυξη Port Promontory 148,920τ.μ., οικιστική ανάπτυξη Marina Basin 19,720τ.μ, Port Basin μικτή χρήση 21,565τ.μ., Breakwater Villas 8,400τ.μ., και Port Basin ξενοδοχείο και συνεδριακό 15,000 τ.μ.
Συνολικός χώρος ανάπτυξης δηλαδή, 247,135τ.μ.

Μεγαλώνει ο άξονας των Φοινικούδων

Με την κατασκευή του έργου, αυτόματα αυξάνεται ο άξονας του παραλιακού μετώπου των Φοινικούδων ο οποίος θα ενώνεται με τη θάλασσα αλλά και με μεγάλο πάρκο επεκτείνοντας παράλληλα και την πλατεία των Φοινικούδων.

Στόχος της κοινοπραξίας είναι να δημιουργήσει μία κοινή επέκταση της πόλης της Λάρνακας και της νέας ανάπτυξης η οποία θα έχει όσο το δυνατό μεγαλύτερη πρόσβαση προς τη θάλασσα και μεγάλους ανοικτούς χώρους. Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στους πεζούς αλλά και στους ποδηλάτες με μονοπάτια μακριά από τα κύρια οδικά δίκτυα.

Παράλληλα η κοινοπραξία προσβλέπει στο σχεδιασμό κτιρίων χαμηλού ύψους παρόμοια με τα υφιστάμενα στην περιοχή ενώ ψηλότερος σχεδιασμός υπολογίζεται για την περιοχή του λιμανιού η οποία και είναι μακριά από την πόλη. Στόχος είναι να φαίνεται όσο το δυνατό μεγαλύτερο μέρος της θάλασσας μπροστά από το έργο όταν κάποιος είναι στη ξηρά.

Ειδική έμφαση θα δοθεί στον περιβαλλοντικά χαρακτήρα των κτιρίων αλλά και στα κτίρια που υπάρχουν στην περιοχή και τα οποία δημιουργήθηκαν επί αγγλοκρατίας ώστε να διατηρήσουν το χαρακτήρα τους. Συνδυασμό δημόσιων χώρων και ιδιωτικότητας
Ένα δύσκολο εγχείρημα για τους δημιουργούς του έργου θα είναι να συνδυάσουν την ιδιωτική ζωή των κατοίκων της μαρίνας με την προσβασιμότητα στο κοινό των επισκεπτών της.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακό αναμένεται και το yacht club αφού θα αποτελεί το κτίριο, σήμα κατατεθέν για τη μαρίνα με εστιατόριο πολυτελείας και πισίνα στην ταράτσα και πολλά άλλα.

Η μαρίνα, θα είναι πέραν από ένα μέρος όπου οι επισκέπτες θα απολαμβάνουν τη θάλασσα, σημείο για φαγητό, ψυχαγωγία και ψώνια.

Σημασία στις κρουαζιέρες

Όσον αφορά το τουριστικό λιμάνι, η Ζήνων θέλει πάνω απ’ όλα ο επισκέπτης να νιώθει ότι φτάνει σε μία πόλη και όχι σε μία βιομηχανική περιοχή με εύκολη πρόσβαση τόσο στη Λάρνακα όσο και στο αεροδρόμιο. Ουσιαστικά θέλει να δημιουργήσει μία εντυπωσιακή θαλάσσια πύλη προς τη Λάρνακα.

Ανάλογα εντυπωσιακό θέλει να είναι και το κτίριο υποδοχής του λιμανιού το οποίο θα τοποθετηθεί στη βόρεια άκρη της ανάπτυξης δηλαδή μακριά από την πόλη ώστε να μην αποτελεί την εξαίρεση στην αρχιτεκτονική της περιοχής.

SotiraNews.com/In Business

Ροη Ειδησεων

ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ: Μουσικοχορευτική παράσταση από τις σχολές “Voice and Music by Marianna” και “Art de Ballet”

Η σχολή "Voice and Music by Marianna " της Μαριάννας Χατζηχρίστου και η σχολή Μπαλέτου…

25 Ιουνίου, 2024

Επ.Αμμοχώστου: Στη φυλακή δύο χρόνια 22χρονος διακινητής μεταναστών

Ποινή φυλάκισης 24 μηνών επέβαλε σήμερα το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου, σε 22χρονο, ο οποίος κρίθηκε…

25 Ιουνίου, 2024

Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Υπουργού Εσωτερικών στα γραφεία του νεοσύστατου Επαρχιακού Συμβουλίου Αμμοχώστου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 25 Ιουνίου επίσκεψη του Υπουργού Εσωτερικών κου Κωνσταντίνου Ιωάννου,στα γραφεία του νεοσύστατου…

25 Ιουνίου, 2024

Πυρκαγιά Ανώγυρα: Διέμενε παράνομα στην Κύπρο ο ύποπτος – Εντοπίστηκε να κρύβεται με 8.000 ευρώ

Διάταγμα κράτησης για περίοδο έξι ημερών εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού εναντίον 32χρονου, ως ύποπτου…

25 Ιουνίου, 2024

Υφ. Μετανάστευσης: Υπάρχει σχέδιο για βελτίωση των υποδομών στο Πουρνάρα

Υπάρχει σχέδιο για βελτίωση των υποδομών στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα», δήλωσε ο Υφυπουργός Μετανάστευσης…

25 Ιουνίου, 2024

Ασάνζ: Ποιος είναι, γιατί τον κατηγορούν οι ΗΠΑ και πώς μπήκε τέλος στην πολυετή υπόθεση θρίλερ

Ο Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτής των WikiLeaks, αποφυλακίστηκε και αναμένεται να ομολογήσει την ενοχή του για…

25 Ιουνίου, 2024