Απαραίτητη η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών λέει ο Υπουργός Παιδείας

dimosthenous Ειδήσεις

Η ενδοϋπηρεσιακή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών αποτελεί μια από τις πιο κρίσιμες παραμέτρους που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την απόδοση ενός εκπαιδευτικού συστήματος, τόνισε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργος Δημοσθένους… 

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη για την παρουσίαση του προγράμματος «Ενδοϋπηρεσιακή Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης», ο κ. Δημοσθένους είπε ότι ο ρόλος των εκπαιδευτικών στην ποιοτική βελτίωση της εκπαίδευσης θεωρείται πρωταρχικός και όλες οι χώρες που καταβάλλουν προσπάθειες για τη γενικότερη αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στη βελτίωση των συστημάτων ενδοϋπηρεσιακής επιμόρφωσης τους.

Ανέφερε, επίσης, ότι η αναβάθμιση των τομέων αυτών αποτελεί βασική προτεραιότητα του Υπουργείου Παιδείας και ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

«Στα πλαίσια της, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, προωθεί συνεχώς την αναβάθμιση και την αναδιάρθρωση του πλαισίου, των δομών και των μηχανισμών επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, με τρόπο που να συνδέεται άρρηκτα, να στηρίζει και να υποστηρίζει την ευρύτερη εκπαιδευτική πολιτική και τις αλλαγές που προωθούνται στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας», συμπλήρωσε.

Ο κ. Δημοσθένους είπε, παράλληλα, ότι το έργο «Ενδοϋπηρεσιακή Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης», το οποίο έχει εγκριθεί, έχει προϋπολογισμό 5.704,685 ευρώ και θα συγχρηματοδοτείται κατά 85% από το ΕΚΤ και κατά 15% από εθνικούς πόρους.

«Η υλοποίηση του έργου αυτού θα περιλαμβάνει εξειδικευμένα προγράμματα, που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες του εκπαιδευτικού συστήματος, των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών, σε όλα τα στάδια της σταδιοδρομίας τους. Αντίστοιχα προγράμματα θα εφαρμόζονται και για τους εκπαιδευτικούς της δημοτικής εκπαίδευσης, από κρατικούς πόρους, αφού η συγχρηματοδότηση περιορίζεται, με βάση τους κανονισμούς του ευρωπαϊκού ταμείου, στους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Παιδείας τόνισε ότι το έργο αυτό αποτελεί το τέταρτο έργο του Υπουργείου που έχει ενταχθεί για συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, στα πλαίσια προγραμματικής περιόδου 2007-2013.

«Στις σημερινές συνθήκες της παγκόσμιας οικονομική κρίσης, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην αποτελεσματική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την ανάπτυξη της εκπαίδευσης μας», σημείωσε.

Τα άλλα έργα του Υπουργείου, συνέχισε, είναι το πρόγραμμα κατά της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, της σχολικής αποτυχίας και της παραβατικότητας σε ζώνες εκπαιδευτικής προτεραιότητας, με συνολικό προϋπολογισμό 10,9 εκατ. ευρώ, το πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας σε μετανάστες και ξενόγλωσσους κατοίκους της Κύπρου, με συνολικό προϋπολογισμό 3,2 εκατ. ευρώ και το πρόγραμμα προϋπηρεσιακής κατάρτισης για υποψήφιους εκπαιδευτικούς Μέσης Εκπαίδευσης, με συνολικό προϋπολογισμό 15,1 εκατ. ευρώ.

«Η υλοποίηση τέτοιων έργων πάντα απαιτείται και σε κάποιο βαθμό η στελέχωση, η υποστήριξη από αριθμό εκπαιδευτικών, οι οποίοι πιθανότατα να αποσπαστούν για να στηρίξουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Κατ’ επέκταση, αυτό συνεπάγεται ότι κάποιοι άλλοι εκπαιδευτικοί, πιθανότατα αδιόριστοι θα έρθουν να καλύψουν θέσεις αυτών των ανθρώπων που θα στηρίξουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα», συμπλήρωσε.

Η Διευθύντρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Αθηνά Μιχαηλίδου, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα, ανέφερε ότι το έργο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου είναι κυρίως συμβουλευτικό προς το Υπουργείο Παιδείας, αλλά περιλαμβάνει όλες τις δράσεις στήριξης των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων.

Το πρόγραμμα, είπε, στοχεύει στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης ως προς την αναβάθμιση του επιπέδου γνώσεων και δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών σε διάφορα θέματα και προτεραιότητες του Υπουργείου, την ανάπτυξη μεθοδολογικού πλαισίου διάγνωσης αναγκών, την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων και τεχνικών στη διδασκαλία, την προώθηση της διά βίου εκπαίδευσης και την ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού επιμόρφωσης το οποίο θα αξιοποιηθεί στα σχολεία.

«Επίσης, στόχοι του προγράμματος είναι παράλληλα η αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας, καθώς και η ενίσχυση του έργου των εκπαιδευτικών με ποικίλους τρόπους. Η ολοκλήρωση του προγράμματος εκτιμάται να γίνει το 2015», πρόσθεσε.

Το πρόγραμμα, συνέχισε, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, όλα τα προγράμματα σχεδόν επιμόρφωσης που έχουν σχεδιάσει για τους εκπαιδευτικούς Μέσης, την επιμόρφωση στελεχών εκπαίδευσης, δηλαδή Διευθυντών και Β. Διευθυντών των σχολείων, την εισαγωγική επιμόρφωση, την ανάπτυξη και έκδοση επιμορφωτικού υλικού που θα αποτελέσει το εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτικών και τα προγράμματα επιμόρφωσης ειδικά για τα νέα αναλυτικά προγράμματα.

Το πρόγραμμα, είπε, περιλαμβάνει και όλα τα προαιρετικά σεμινάρια. «Πολλοί εκπαιδευτικοί έρχονται σε χρόνο ελεύθερο, 3-6 το απόγευμα στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και επιμορφώνονται σε θέματα δικής τους επιλογής», συμπλήρωσε.

Στα πλαίσια του έργου, συνέχισε, αντλούνται σημαντικά κονδύλια από την Ε.Ε., καλύπτονται οι μισθοί αριθμού αποσπασμένων εκπαιδευτικών, καλύπτεται η δημιουργία σύγχρονου έντυπου και ηλεκτρονικού υλικού για επιμόρφωση εκπαιδευτικών, ενισχύεται η προσπάθεια της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και ενισχύεται η προσπάθεια επίτευξης του στόχου της Δια Βίου Μάθησης.

Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι οι εκπαιδευτικοί Μέσης Γενικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης, οι οποίοι ανέρχονται γύρω στις 6.500, θα κληθούν για επιμόρφωση σε διάφορες φάσεις του προγράμματος και για διάφορα προγράμματα και υποπρογράμματα που καλύπτει το έργο, ενώ οι άνθρωποι που θα δουλέψουν για το πρόγραμμα ανέρχονται γύρω στους 120 και θα υπάρξουν δέκα νέες θέσεις για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Σε παρατήρηση ότι η ΟΕΛΜΕΚ δεν είναι ενήμερη για το πρόγραμμα, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι με την ΟΕΛΜΕΚ είναι σε συνεχή επικοινωνία και πρόσθεσε ότι δεν είναι κάτι καινούργιο αυτό που ανακοίνωσαν σήμερα ως προς τα προγράμματα επιμόρφωσης, αλλά σήμερα ανακοίνωσαν στήριξη της επιμόρφωσης.

Καταλήγοντας, ο κ. Δημοσθένους είπε ότι στις 23 Φεβρουαρίου έχουν συνάντηση με την ΟΕΛΜΕΚ για να συζητήσουν για τα ωρολόγια προγράμματα και ότι όλοι οι οργανωμένοι φορείς των εκπαιδευτικών θα ενημερωθούν για τα προγράμματα.

Πηγή: SigmaLive