Συγγραφέας από το Αυγόρου κατακτά τρίτο βραβείο ποίησης στη Γαλλία

a 6 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 2573 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Στη γιορτή της Γαλλοφωνίας που διοργάνωσε ο Γαλλικός εκδοτικός οίκος “Rêve d’ enfant” στην Λυών της Γαλλίας με ποιητικό διαγωνισμό και είχε τον τίτλο “γράμματα αγάπης” συμμετείχε και η Κύπρος με την συγγραφέα με καταγωγή το Αυγόρου, Γιούλα Ιωάννου Πατσαλίδου.

Η Γιούλα Ιωάννου Πατσαλίδου εκπροσώπησε την Κύπρο στους εορτασμούς της Γαλλοφωνίας με δύο ποιήματά της στη γαλλική γλώσσα με τίτλους “LAUDES” που σημαίνει Εγκώμια και “ΜIROLOGUE” που σημαίνει Μοιρολόι και απέσπασε τρίτο βραβείο στις 15 Μαρτίου 2014.

Τρίτο βραβείο στον ίδιο ποιητικό διαγωνισμό η Γιούλα Ιωάννου Πατσαλίδου απέσπασε και το 2013 με δυο ποιήματά της με τίτλους “SOUVENIRS” και “ΤRISTESSE”.

Πρώτα βραβεία δόθηκαν αποκλειστικά μόνο σε Γάλλους.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 14 χώρες, ανάμεσά τους η Ισπανία, η Ιταλία, η Σερβία, η Αλγερία, το Ισραήλ η Βενεζουέλα, η Ινδία, το Βέλγιο, η Ελβετία, ο Καναδάς, η Γερμανία κ.α ενώ ο αριθμός των συμμετοχών έφθασε τις 250.

Στην συμμετοχή της Κύπρου δόθηκε ιδιαίτερη σημασία και η διευθύντρια του εκδοτικού οίκου ανάρτησε στην ιστοσελίδα του από τον περασμένο Οκτώβριο συνέντευξη με την Γιούλα Iωάννου Πατσαλίδου με τίτλο “Παράθυρο καρδιάς” στην οποία εξηγεί τους λόγους συμμετοχής της στον διαγωνισμό και τους εορτασμούς.

Συγκεκριμένα σε ερώτηση της διευθύντριας του εκδοτικού οίκου και διοργανώτριας του διαγωνισμού κας Ωρελύ Κραβαλόν, πώς έμαθε για τον διαγωνισμό και γιατί συμμετείχε, απάντησε ότι ερευνώντας στο διαδίκτυο έπεσε τυχαία στην προκήρυξη του διαγωνισμού αυτού και αμέσως σκέφτηκε πως είναι καλή ιδέα να συμμετάσχει. Το 1977 μετά την τρομερή εμπειρία του πολέμου στην πατρίδα της και φθάνοντας σε μια μεγαλούπολη όπως η Λυών, την τρόμαζε το άγνωστο και οι άνθρωποι οι διαφορετικοί από εκείνη και είναι με την εκμάθηση της γαλλικής γλώσσας που κατάφερε να ξεπεράσει τις φοβίες της και να επικοινωνήσει με τους ανθρώπους του περιβάλλοντός της.

Αναφέρθηκε σε μια εξαιρετική Λυωνέζικη οικογένεια, την οικογένεια Deyrieux που την είχε στηρίξει τότε, ανιδιοτελώς κατά την διάρκεια της παραμονής της εκεί και τους αφιέρωσε την συμμετοχή της.

Εξάλλου το ποίημα της Γιούλα Ιωάννου Πατσαλίδου “RENTED HOUSE” επιλέγηκε για να εκπροσωπήσει την Κύπρο στην Παγκόσμια ποιητική συλλογή “MANDELA TRIBUTES” που εκδόθηκε με πρωτοβουλία Ασιατών και Αφρικανών ποιητών και κυκλοφόρησε σε παγκόσμια κλίμακα πρόσφατα και στην οποία συμμετέχουν σημαντικοί ποιητές απ ΄όλο τον κόσμο με ποιήματα αφιερώματα στον μεγάλο Αφρικανό ηγέτη Νέλσων Μανδέλα.

Η Γιούλα Ιωάννου Πατσαλίδου κυκλοφόρησε πρόσφατα το τέταρτο κατά σειρά βιβλίο της με τίτλο “Πεταλομαζώματα”. Πρόκειται για μια ποιητική συλλογή 116 σελίδων με ποιήματα που καθρεφτίζουν το καθ’ ένα την εποχή του όπως λέει η ίδια στο σημείωμά της.

Συμπεριλαμβάνονται ποιήματα που γράφτηκαν από το 1975 μέχρι σήμερα και αναφέρονται στην υπαρξιακή αγωνία του σύγχρονου ανθρώπου, στον έρωτα, τον χωρισμό, τον θάνατο, στην πολυβασανισμένη πατρίδα μας, στην σκλαβωμένη πόλη του Ευαγόρα, στον κόσμο του σήμερα με τον παραλογισμό που τον συντροφεύει και τα πρόσφατα γεγονότα του κουρέματος, της κακοδιαχείρισης και της αναξιοκρατίας.

Μέσα από τα θέματα της ποιητικής της συλλογής η Γιούλα Ιωάννου Πατσαλίδου στέλνει τα δικά της μηνύματα για τον άνθρωπο και τη ζωή.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Γιούλα Ιωάννου Πατσαλίδου έχει συμμετάσχει σε παγκόσμιες συλλογικές εκδόσεις με θέμα την Ειρήνη καθώς και Παγκόσμια συνέδρια λογοτεχνίας, με την στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και έχει βραβευτεί σε διάφορους διεθνείς διαγωνισμούς.