Ο Υπ. Γεωργίας τέλεσε τα αποκαλυπτήρια της “Αρκόντισσας της Σωτήρας”

Τελέστηκαν την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016 τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού “Αρκόντισσα της Σωτήρας” από τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ο οποίος εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη λόγω της απουσίας του στο Μον Πελεράν της Ελβετίας για τις κρίσιμες συνομιλίες για το Κυπριακό.

Την ευγνωμοσύνη της πολιτείας για την εθνική και κοινωνική προσφορά των γυναικών της Σωτήρας προς τον τόπο και την κοινωνία, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε ομιλία του, την οποία ανέγνωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης στα αποκαλυπτήρια του μνημείου “Αρκόντισσα της Σωτήρας», που βρίσκεται μπροστά από το Δημοτικό Μέγαρο Σωτήρας, ο ΠτΔ ανέφερε ότι «η γυναίκα στην Κύπρο και ιδιαιτέρα στην ύπαιθρο ανέκαθεν αποτέλεσε ένα πρόσωπο με πολυδιάστατο και σημαντικό ρόλο στην οικογένειά, στη γεωργία, στην κοινότητα, στην αγροτική ανάπτυξη, στην προστασία του περιβάλλοντος, στη διατήρηση της παραδοσιακής μας κληρονομιάς και στην κοινωνία μας γενικότερα».

Πρόσθεσε ότι «η πρωτοβουλία της δημιουργίας του μνημείου για την «Αρκόντισσα της Σωτήρας» τιμά την γυναίκα, την μάνα και την αγρότισσα Σωτηρκάτισσα» δίνοντας ταυτόχρονα «συγχαρητήρια στο Δήμο Σωτήρας που προχώρησε στην υλοποίηση του έργου. Η ενεργεία αυτή εντάσσεται σε μια σειρά πρωτοποριακών δράσεων και πλήθος έργων που έχουν επιτελεστεί αφότου η Σωτήρα μετατράπηκε σε Δήμο τα τελευταία χρόνια», ανέφερε.

Στη δική του ομιλία ο Δήμαρχος Σωτήρας Γεώργιος Τάκκας ανέφερε ότι «η Σωτήρα τιμά τη γυναίκα, την κάθε γυναίκα που στο πρόσωπό της αποτυπώνονται όλοι οι ένδοξοι αγώνες του Δήμου, η ιστορία, οι παραδόσεις και ο πολιτισμός μας, στη μάνα που με πόνο και στοργή ανέθρεψε τα παιδιά της, στην κάθε γυναίκα της αγροτιάς και της εργατιάς. Στην κάθε γυναίκα της Σωτήρας που με αξιοπρέπεια διαφύλαξε τις αξίες και τα ιδανικά του έθνους και του τόπου μας, τη γυναίκα αυτή που στα μάτια μας εξυψώνεται σε ηρωίδα, σε ανυπέρβλητη μορφή ανθρωπιάς, σε αληθινή αρχόντισσα».

Πρόσθεσε ότι η «εκδήλωση και το μνημείο αποτελούν το επιστέγασμα των προσπαθειών που καταβάλλει ο Δήμος μας για προστασία και ανάδειξη των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και τη δημιουργία σημείων αναφοράς στον Δήμο μας με νέα μνημεία τα οποία θα τιμούν εξέχουσες προσωπικότητες και φυσιογνωμίες, αναδεικνύοντας παράλληλα την ιστορία της Σωτήρας”.

Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας Αμμοχώστου Βασίλειος στο δικό του χαιρετισμό ανέφερε ότι σε “εθνικό επίπεδο η μάνα στους αγώνες πρωτοστατούσε και πέρα από τους αγωνιστές, η μάνα είναι αυτή που στήριξε όλο τον αγώνα πίσω αλλά και μπροστά από τη σκηνή για την επιτυχία των οποιονδήποτε αγώνων».

Πρόσθεσε ότι «η μάνα πήγαινε στους αγρούς για να δουλέψει γιατί έπρεπε να συμβάλει στην οικογένεια για να αναθρέψει και να μεγαλώσει τα παιδιά, ενώ ο ρόλος που διαδραματίζει η μάνα για τη δομή και την ύπαρξη μιας υγιούς κοινωνίας μέσα στην οποία ζούμε, είναι πολύ μεγάλος. Το γλυπτό για την «Αρκόντισσα της Σωτήρας» αποτελεί τιμή και δείγμα αναγνώρισης αυτής της προσφοράς της μάνας προς το σύνολο της κοινωνίας σε όλους τους τομείς της ζωής μας».

Εξάλλου ο γλύπτης Φίλιππος Γιαπάνης παρουσιάζοντας το σκεπτικό και την εικαστική φιλοσοφία της δημιουργίας του γλυπτού είπε πως όταν έπεσε η ιδέα στο τραπέζι ήθελε να δώσει «τη ψυχή των ανθρώπων της περιοχής, ειδικά τη ψυχή των ανθρώπων της Σωτήρας και ειδικά της αγρότισσας, της μάνας. Η μάνα είναι το πιο σημαντικό στοιχείο στη ζωή του ανθρώπου και η κοινωνία εξελίσσεται όταν οι μανάδες είναι σωστές και οι περισσότερες αγρότισσες ήταν και θα είναι πάντα σωστές».

Το συγκεκριμένο μνημείο, συνέχισε «είναι αφιερωμένο προς όλες τις αγρότισσες της πατρίδας μας και ειδικά στην αρχόντισσα της Σωτήρας της οποίας θέλουμε να αναδείξουμε το μεγαλείο της ψυχής της».

Ο Δήμαρχος Σωτήρας παρέδωσε στον Υπουργό Γεωργίας μικρό ομοίωμα του γλυπτού «η Αρκόντισσα της Σωτήρας» για να το προσφέρει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος λόγω των επαφών για το Κυπριακό που είχε στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας, δεν κατέστη δυνατό να παρευρεθεί για να τελέσει τα αποκαλυπτήρια.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν βουλευτές της επαρχίας Αμμοχώστου,ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόσης Τσιόλας, στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές της περιοχής και πλήθος κόσμου. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης παρουσίαζε η δημοσιογράφος Γαβριέλα Ζάρτηλα, ενώ ποίημα ανέγνωσε η μαθήτρια Άντρη Ττίγγου. Ακούστηκαν τραγούδια από το Μουσικό Σχολείο Αμμοχώστου.

Η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας (την ομιλία εκφώνησε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Νίκος Κουγιάλης):

Τιμούμε σήμερα τη γυναίκα της Σωτήρας. Τη στοργική γυναίκα, την αγρότισσα του μόχθου, τη μάνα του αγώνα και της οικογένειας. Την αρχόντισσα της Σωτήρας.


Η γυναίκα στον τόπο μας και ιδιαιτέρα στην ύπαιθρο, ανέκαθεν αποτέλεσε ένα πρόσωπο με πολυδιάστατο και σημαντικό ρόλο στην οικογένειά, στη γεωργία, στην κοινότητα, στην αγροτική ανάπτυξη, στην προστασία του περιβάλλοντος, στη διατήρηση της παραδοσιακής μας κληρονομιάς και στην κοινωνία μας γενικότερα. Δεν θα αποτελούσε υπερβολή αν λέγαμε ότι η γυναίκα υπήρξε η καρδιά της υπαίθρου κρατώντας ζωντανή την ύπαιθρο, την παράδοση και τη συνέχεια της κοινωνίας μας.


Τελούμε σήμερα τα αποκαλυπτήρια του μνημείου της “Αρχόντισσας Σωτηρκάτισσας” και τιμούμε όχι μόνο τη γυναίκα της μακραίωνης ιστορίας και παράδοσής μας αλλά και τη γιαγιά, τη μητέρα, τη σύζυγο που σαν αφανής ήρωας, συνεχίζει σήμερα τον αγώνα της παραδίδοντας αυτά που γνωρίζει στα παιδιά και στα εγγόνια της.


Προτού προχωρήσω να μου επιτρέψετε να σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς και τις ευχές του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, που λόγω της σημαντικής, όπως γνωρίζετε, αποστολής του στο Μοντ Πελεράν για τις κρίσιμες συνομιλίες για το Κυπριακό, δεν βρίσκεται εδώ, σε αυτήν τη συγκινητική εκδήλωση, όπως ήταν η επιθυμία του. Θα ήθελα, επίσης, να εκφράσω, εκ μέρους της Πολιτείας, ευγνωμοσύνη για την εθνική και κοινωνική προσφορά των γυναικών της Σωτήρας προς τον τόπο και την κοινωνία μας.


Η πρωτοβουλία της δημιουργίας του μνημείου για την Αρχόντισσα Σωτηρκάτισσα, τιμά την γυναίκα, τη μάνα και την αγρότισσα Σωτηρκάτισσα και αξίζουν συγχαρητήρια στον Δήμο Σωτήρας που προχώρησε στην υλοποίηση του έργου. Η ενεργεία αυτή εντάσσεται σε μια σειρά πρωτοποριακών δράσεων και πλήθος έργων που έχουν επιτελεστεί αφότου η Σωτήρα μετατράπηκε σε Δήμο τα τελευταία χρόνια.


Ως Κυβέρνηση εκφράζουμε μεγάλη ικανοποίησή για την ανάπτυξη και πρόοδο που σημειώνεται το τελευταίο διάστημα στον Δήμο Σωτήρας που αφορά σειρά από έργα που είτε έχουν ολοκληρωθεί ή είναι δρομολογημένα για να εκτελεστούν όπως:


• Η βελτίωση των παραλιών (κόστους €763.000),
• Η βελτίωση του Δημοτικού Γηπέδου, (κόστους €1.102.000),
• Η ανέγερση νέου κοιμητηρίου, (κόστους €950.000),
• Η κατασκευή του δρόμου Σωτήρας – Φρενάρους (κόστους 1εκ. ευρώ),
• Η Επίστρωση της νότιας πλευράς του υπεραστικού Αυτοκινητόδρομου (κόστους 1εκ. ευρώ),
• Το Αποχετευτικό του Δήμου Σωτήρας (κόστους 5,2 εκ. ευρώ),
• Το Αποχετευτικό Έργο της παραλιακής περιοχής Σωτήρας (κόστους €3.725.000)
• Ο Ποδηλατοδρόμος από το Παραλίμνι μέχρι την Αγία Θέκλα (κόστους 5εκ. ευρώ)


Παράλληλα ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει για την κατοχύρωση του παραδοσιακού προϊόντος της Σωτήρας, του κολοκασιού-πούλλων Σωτήρας στο μητρώο ονομασιών προέλευσης και προστατευομένων γεωγραφικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη μετατροπή του Φεστιβάλ Κολοκασιού από τοπικό σε παγκύπριο πλέον θεσμό. Ο καθένας μπορεί να αντιληφθει τα θετικά αποτελέσματα που θα έχει η κατοχύρωση για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας όχι μόνο της Σωτήρας αλλά της ευρύτερης περιοχής ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη στήριξη νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη δημιουργία προοπτικών απασχόλησης και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις αγροτικές περιοχές.


Αγαπητοί φίλες και φίλοι


Το μνημείο της Αρχόντισσας Σωτηρκάτισσας ας λειτουργήσει ως έναυσμα για προβληματισμό, διάλογο και εντατικότερη κινητοποίηση για υποβοήθηση του ρόλου της γυναίκας, μάνας και εργαζόμενης. Ειδικά σήμερα, που η ραγδαία μεταβολή των οικονομικών και κοινωνικών ανακατατάξεων, μεταμορφώνουν τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει.


Οι παραδοσιακοί και εν πολλοίς στερεότυποι ρόλοι της γυναίκας μάνας, ανήκουν πλέον σε άλλες εποχές. Στόχος κάθε σύγχρονου κράτους, αποτελεί η ενδυνάμωση της γυναίκας ώστε να διαδραματίζει, ισότιμα και σε κάθε πεδίο, τους ρόλους που η ίδια επιλέγει. Αντί του διλήμματος, καριέρα ή οικογένεια, να επιλέγει, καριέρα και οικογένεια.


Η σύγχρονη Κύπρια γυναίκα έχει αποδείξει περίτρανα τη διάθεση και ικανότητά της να συνεχίσει να διαδραματίζει τον ρόλο της, παρά τις νεοφανείς, πολλαπλές και αντίξοες απαιτήσεις. Αναγνωρίζουμε ότι σύγχρονες κοινωνικές πιέσεις, η αλλαγή στον τρόπο ζωής και τα κοινωνικά πρότυπα, δημιουργούν προβλήματα και ρήγματα στις παραδοσιακές ισορροπίες, ενώ ταυτόχρονα, πολλαπλασιάζουν τις ανάγκες της σύγχρονης οικογένειας. Αυτός είναι και ο λόγος που η πολιτεία οφείλει να προστατεύσει και να στηρίξει τη σύγχρονη γυναίκα να λειτουργεί ισότιμα και χωρίς διακρίσεις στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου.


Αναγνωρίζοντας τις νέες αυτές πραγματικότητες η Κυβέρνηση Αναστασιάδη προωθεί δραστικότερα μέτρα και πολιτικές μέσω του Νέου Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα 2014-17. Βασικoί πυλώνες του προγράμματος είναι:
• η αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στα κοινά,
• η προώθηση της ισότητας στην εργασία κα στην παιδεία,
• η συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική,
• καθώς και το κορυφαίο ζήτημα, η αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.


Σε αυτό το πλαίσιο, η Κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην υπογραφή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας γνωστή και ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης που αποτελεί την πρώτη διεθνή Συνθήκη, η οποία καλύπτει τους τομείς της πρόληψης, της προστασίας των θυμάτων και της δίωξης των δραστών, για όλες τις μορφές βίας κατά των γυναικών, περιλαμβανομένης της σωματικής, της ψυχολογικής, της σεξουαλικής, της οικονομικής βίας, της παρενοχλητικής παρακολούθησης, του καταναγκαστικού γάμου, του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων και της καταναγκαστικής έκτρωσης και στείρωσης.


Ταυτόχρονα, ως Κυβέρνηση επισπεύσαμε την υιοθέτηση μιας σειράς μέτρων, περιλαμβανομένης και της ποσόστωσης, για τη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψεως αποφάσεων και στην πολιτική. Όσον δε αφορά τα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, η ανάγκη ενίσχυσης της γυναίκας και η παροχή διευκολυντικών υπηρεσιών εναρμόνισης της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής, αποτελούν σταθερή επιδίωξη.


Η γυναίκα με την αδήλωτη εργασία στο σπίτι, τις ατελείωτες ώρες φροντίδας στα παιδιά και στους υπερήλικες της οικογένειας, με την απλήρωτη εργασία της στους αγρούς και στις οικογενειακές μικρο-επιχειρήσεις, γίνεται πρότυπο προσφοράς η οποία θα πρέπει να της αναγνωριστεί. Είμαστε αποφασισμένοι, να καταρρίψουμε την προκατάληψη και τα εμπόδια, θωρακίζοντας την κοινωνική δικαιοσύνη παρέχοντας, όχι με λόγια, αλλά με δράσεις, ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες.


Με αφορμή τη σημερινή εκδήλωση η Πολιτεία βρίσκει την ευκαιρία να αναγνωρίσει και να τιμήσει τον καθημερινό αγώνα των γυναικών της Κύπρου για την τεράστια συνεισφορά τους στην κοινωνία και στην πατρίδα.


Για την ανεκτίμητη και πολυδιάστατη τους συνδρομή σε όλες τις ιστορικές στιγμές που έζησε το πολύπαθο νησί μας. Η γυναίκα της Κύπρου είναι που γέννησε αγωνιστές, που γαλούχησε νέους που όταν χρειάστηκε προσέφεραν το αίμα τους στον βωμό της πατρίδας. Είναι η γυναίκα που πρωταγωνίστησε στον πνευματικό, στον επαγγελματικό, στον επιστημονικό και γενικά στον κοινωνικό στίβο.


Σε αυτή λοιπόν τη μάνα, την αγρότισσα, την εργάτρια, την υπάλληλο και επιχειρηματία, την αγωνίστρια όλων των μετώπων της ζωής, οφείλουμε καθημερινό σεβασμό και ευγνωμοσύνη. Τα πιο δυνατά μας συναισθήματα εξωτερικεύουμε μέσα από το μνημείο της Αρχόντισσας Σωτηρκάτισσας που σήμερα αποκαλύπτουμε, με χαρά και συγκίνηση.


Το γλυπτό αυτό φιλοτεχνήθηκε από τον διάσημο και διακεκριμένο Κύπριο γλύπτη, Φίλιππο Γιαπάνη, τον οποίο συγχαίρουμε για την άριστη δουλειά του και τον ευχαριστούμε. Συγχαρητήρια και ευχαριστίες οφείλουμε στον Δήμαρχο και στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και στον κ. Κίκη Κωνσταντίνου για τη συμβολή του στην εκτέλεση του μνημείου. Του μνημείου που από τούδε και στο εξής θα αποτελεί σημείο αναφοράς, το οποίο αναδεικνύει τη γυναίκα της Σωτήρας, τη γυναίκα, τη μάνα, την εργαζόμενη γυναίκα του τόπου μας.


Αποκαλύπτοντας το έργο αυτό οφείλουμε να δεχτούμε πως ως κοινωνία της Κύπρου οφείλουμε σε αυτήν τη γυναίκα, πολύ περισσότερα από ένα μνημείο.

Ομιλία Δημάρχου Σωτήρας, κ. Γεώργιου Τάκκα:

Η Σωτήρα απόψε τιμά τη γυναίκα. Την κάθε γυναίκα που στο πρόσωπό της αποτυπώνονται όλοι οι ένδοξοι αγώνες του Δήμου μας, η ιστορία, οι παραδόσεις και ο πολιτισμός μας, στη μάνα που με πόνο και στοργή ανέθρεψε τα παιδιά της, στην κάθε γυναίκα της αγροτιάς και της εργατιάς. Στην κάθε γυναίκα της Σωτήρας που με αξιοπρέπεια διαφύλαξε τις αξίες και τα ιδανικά του έθνους και του τόπου μας. Τη γυναίκα αυτή που στα μάτια μας εξυψώνεται σε ηρωίδα, σε ανυπέρβλητη μορφή ανθρωπιάς, σε αληθινή αρχόντισσα.


Τιμούμε, λοιπόν, σήμερα, την Αρχόντισσα της Σωτήρας. Τη γυναίκα τη Σωτηρκάτισσα που παρά την ταπεινή της καταγωγή, μετατρέπεται σε Αρχόντισσα και που σήμερα τιμούμε με αυτό το εικαστικό δημιούργημα του γλύπτη Φίλιππου Γιαπάνη.


Η αποψινή εκδήλωση και το παρόν μνημείο, αποτελούν το επιστέγασμα των προσπαθειών που καταβάλλει ο Δήμος μας για προστασία και ανάδειξη των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και τη δημιουργία σημείων αναφοράς στον Δήμο μας με νέα μνημεία τα οποία θα τιμούν εξέχουσες προσωπικότητες και φυσιογνωμίες, αναδεικνύοντας παράλληλα την ιστορία της Σωτήρας.


Η ένδοξη ιστορία της κοινότητάς μας, είναι γεμάτη με ηρωικές προσωπικότητες, που συνέβαλαν στην υπεράσπιση της πατρώας γης, ανθρώπους που με ηρωική αυταπάρνηση αγωνίστηκαν στους εθνικούς μας αγώνες, εθελοντές που με αυτοθυσία μετέβησαν στην εμπροσθοφυλακή των μαχών του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, άγνωστες προσωπικότητες που συνέβαλαν στην διατήρηση της χριστιανικής μας ταυτότητας αλλά και της ελληνικής μας εθνικότητας.


Αποτελεί ελάχιστη ανταπόδοση, και ελάχιστο φόρο τιμής προς τους ήρωες και τους επιφανείς ανθρώπους της κοινότητάς μας η αποψινή τελετή και η κάθε τελετή αποκαλυπτηρίων ενός νέου μνημείου που τιμά και αναδεικνύει την ιστορία της Σωτήρας, με στόχο τη διαφύλαξη και την περαιτέρω προβολή της.


Δημιουργήσαμε ένα νέο μνημείο πεσόντων και αγνοουμένων του Δήμου μας, για την απόδοση ης πρέπουσας λαμπρότητας και τιμής στους ήρωές μας με την ανάλογη ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου.


Παράλληλα στηρίξαμε την εκκλησία Σωτήρας στο ερευνητικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Τμήματος Αρχαιοτήτων για την μελέτη του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, συμβάλαμε με την πρωτοβουλία για συγγραφή του βιβλίου για το γενεαλογικό δέντρο της Σωτήρας, ενώ σημαντικές ήταν οι προσπάθειές μας για την ανάδειξη και προβολή των πολιτιστικών μας εκδηλώσεων.


Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι,


Η Σωτήρα εκτός από την ιστορία της, έχει συνδέσει το όνομά της και με το τοπικό μας προϊόν. Σημαντικές ήταν οι προσπάθειες και η συμβολή του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ο οποίος μας τιμά απόψε με την παρουσία του, με την πιστοποίηση του φακέλου του κολοκασιού ως Προϊόν με Πιστοποιημένη Ονομασία Προέλευσης, κάτι που αποτελεί το πρώτο παγκύπρια προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης και το τρίτο κυπριακό προϊόν που εγγράφεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πιστοποίηση αυτή και η όλη προώθηση του Κολοκασιού Σωτήρας επέφερε και την αναγνώριση της εικόνας του ίδιου του Δήμου Σωτήρας.


Οι προσπάθειές μας για την προβολή της Σωτήρας, έχουν επιφέρει την αλλαγή της εικόνας για τη Σωτήρα. Επενδύσαμε στον πλούσιο πολιτισμό μας, επικεντρωθήκαμε στην προώθηση των γεωργικών μας προϊόντων, ενώ δημιουργήσαμε έργα στο παραλιακό μέτωπο που επέφεραν εισοδήματα τα οποία επενδύθηκαν στη συνέχεια για αναπτυξιακά έργα στην οικιστική περιοχή της Σωτήρας.


Τεράστιας σημασίας είναι το γεγονός της έναρξης του σχεδιασμού της ανάπλασης ολόκληρης της παραλιακής περιοχής της Σωτήρας, όπου αξιοποιήσαμε το φυσικό κάλλος μας και επικεντρωθήκαμε στην αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής με έργα που θα αποφέρουν ορθολογιστική τουριστική ανάπτυξη με χώρους εκδηλώσεων, δημιουργία προσβάσεων στις παραλίες καθώς και πολυτελείς τουριστικές μονάδες πέντε αστέρων, που θα επιφέρουν το άνοιγμα εκατοντάδων θέσεων εργασίας σε δημότες της Σωτήρας.


Παράλληλα, εκπονήθηκε για πρώτη φορά ο σχεδιασμός του κεντρικού πυρήνα και της πλατείας της Σωτήρας, ένα έργο για το οποίο διεκδικείται χρηματοδότηση από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία και θα μετατρέψει το κέντρο της Σωτήρας σε μία φιλόξενη πλατεία για τον κάθε επισκέπτη, με ρύθμιση της τροχαίας κίνησης, δημιουργία πεζοδρόμων, δημιουργία χώρων στάθμευσης και χώρων εκδηλώσεων, αλλά και την ενθάρρυνση δημιουργίας χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας.


Κυρίες και κύριοι,


Η αποψινή εκδήλωση αποτελεί ένδειξη ότι ως Δημοτικό Συμβούλιο επικεντρωθήκαμε σε έργα ουσίας τα οποία θα μετατρέψουν αφενός τη Σωτήρα σε ένα κερδοφόρο Δήμο με πλεονασματικούς λογαριασμούς, εκμεταλλευόμενοι το παραλιακό μας μέτωπο και τις φυσικές μας ομορφιές. Αφετέρου, δόθηκε έμφαση στην προβολή του πολιτισμού και των μνημείων μας, στην ενθάρρυνση νέων με τη συμμετοχή τους στα κοινά, στην δημιουργία ποιοτικών πολιτιστικών εκδηλώσεων, ενέργειες οι οποίες είχαν και έχουν ως στόχο την τόνωση του αισθήματος της περηφάνιας για τον κάθε δημότη και κάτοικο της Σωτήρας.


Η σεμνή αποψινή τελετή τιμά την κάθε γυναίκα αλλά και τον κάθε ένα από εμάς, οι οποίοι έχουμε την τιμή να ζούμε σε μία ευνομούμενη και μεστή από φυσικές ομορφιές πολιτεία, με υπέροχους ανθρώπους.


Θα ήθελα κλείνοντας να ευχαριστήσω τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος λόγω των σημαντικών εξελίξεων που σημειώνονται στην Ελβετία για το Κυπριακό δεν κατάφερε να βρίσκεται στην αποψινή εκδήλωση.


Ευχαριστούμε τον Υπουργό Γεωργίας ο οποίος εκπροσωπεί τον κύριο Αναστασιάδη και έχει αποδείξει έμπρακτα ότι βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Σωτήρας.


Οφείλω να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου στην Επιτροπή Πολιτισμού για τη διοργάνωση της αποψινής εκδήλωσης και τις ευχαριστίες μας σε τρεις ανθρώπους οι οποίοι συνέβαλαν στην δημιουργία του παρόντος γλυπτού, τον γλύπτη Φίλιππο Γιαπάνη, τον εικαστικό Σέργη Σεργίου και τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Συμποσίου Γλυπτικής Αγίας Νάπας, κύριο Κίκη Κωνσταντίνου ο οποίος συνέβαλε με τις ιδέες του στην φιλοτέχνηση του μνημείου.


Σας ευχαριστώ.


Για περισσότερες φωτογραφίες πατήστε εδώ



SotiraNews

Ροη Ειδησεων

Χριστοδουλίδης: Η Κύπρος υπέρ της δημιουργίας θέσης Επιτρόπου Άμυνας της ΕΕ

Τη στήριξη της Κύπρου στην ιδέα της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν,…

30 Απριλίου, 2024

Υφ. Έρευνας: Εντός του 2024 20 νέες ψηφιακές υπηρεσίες

Εντός του 2024 20 νέες ψηφιακές υπηρεσίες, λέει ο Υφυπουργός Έρευνας. Εντός του 2024 θα…

30 Απριλίου, 2024

Καμπανάκι από τον ΠΟΥ: Υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών σε αγελάδες εκτός ΗΠΑ

Υπάρχει κίνδυνος ο ιός της γρίπης των πτηνών H5N1 να εξαπλωθεί σε αγελάδες σε άλλες…

30 Απριλίου, 2024

AstraZeneca: Παραδέχθηκε ότι το εμβόλιο κατά της Covid θα μπορούσε να προκαλέσει σπάνιες θρομβώσεις

Ο φαρμακευτικός γίγαντας της AstraZeneca φέρεται να παραδέχθηκε ότι το ευρέως χρησιμοποιούμενο εμβόλιό της κατά…

30 Απριλίου, 2024

Επίθεση με σπαθί στο Λονδίνο: Νεκρό ένα 13χρονο αγόρι

Ένα αγόρι 13 ετών έχασε τη ζωή του, έπειτα από την επίθεση που πραγματοποίησε ένας…

30 Απριλίου, 2024

Υπουργός Εργασίας: Διευρυμένη πρόσβαση αλλοδαπών φοιτητών στην αγορά εργασίας

Ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου δήλωσε την Τρίτη ότι διευρύνεται η πρόσβαση αλλοδαπών φοιτητών στην…

30 Απριλίου, 2024