Μία ψήφος καθόρισε την έγκριση της πώλησης δανείων

Με μία ψήφο διαφορά δόθηκε το πράσινο φως για την έγκριση του κρίσιμου νομοσχεδίου που αφορά την πώληση δανείων. Το νομοσχέδιο ψήφισαν ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, και καταψήφισαν οι παρώντες βουλευτές των υπόλοιπων κομμάτων. Πριν από την ολομέλεια προηγήθηκε βροχή τροπολογιών και διαβουλεύσεων μεταξύ των κομμάτων ούτως ώστε να βρουν την χρυσή τομή που θα προστατεύει αφενός τους δανειολήπτες και θα εγκρίνεται αφετέρου από την Τρόικα.

Θα πρέπει να σημειωθεί κατά τη διάρκεια της συζήτησης του επίμαχου νομοσχεδίου, το οποίο εγκρίθηκε με μία ψήφο διαφορά απουσίαζαν αρκετά μέλη, όπως ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, η Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κόκος Τάσσου και του ΔΗΚΟ Αντώνης Αντωνίου.

Βροχή τροπολογιών

Με το νομοσχέδιο της πώλησης δανείων εγκρίθηκε και μία πλειάδα τροπολογιών που προερχόταν από τον ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ. Από πλευράς του ΔΗΣΥ εγκρίθηκε η πρόταση ασυλίας της Κεντρικής Τράπεζας και λειτουργών της σε περίπτωση «αγωγής για αποζημιώσεις σχετικά με οποιαδήποτε πράξη ή παράλειψη κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων της». Εγκρίθηκαν παράλληλα τροπολογίες του ΔΗΚΟ που αφορούν μεταξύ άλλων τη δυνατότητα της Κεντρικής Τράπεζας, για λόγους εθνικού συμφέροντος να αρνηθεί σε νομικό πρόσωπο τη χορήγηση άδειας για εξαγορά πιστωτικών διευκολύνσεων, όπως επίσης και πριν από την πώληση δανείου να κοινοποιείται η πρόθεση της τράπεζας να πωλήσει το δάνειο, ούτως ώστε οι δανειολήπτες που επιθυμούν και μπορούν να υποβάλουν εντός 45 ημερών πρόταση για εξαγορά της υπό πώληση πιστωτικής διευκόλυνσης.

Όπισθεν από Νικόλα

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο υπήρξε ιδιαίτερα κρίσιμο για τα κόμματα, με ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ να βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις και διεργασίες. Σημειώνεται πως ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είχε καταθέσει την κρίσιμη τροπολογία με την οποία δίδετο το δικαίωμα στους δανειολήπτες να εξαγοράσουν το δάνειό τους από τις τράπεζες. Όπως δήλωνε μέχρι και την τελευταία στιγμή ο Δηκοϊκός Πρόεδρος, το κόμμα δεν θα υπαναχωρούσε στο ενδεχόμενο που η τρόικα αρνείτο τη συγκεκριμένη τροπολογία. Ωστόσο, το βέτο τελικώς της Τρόικας σε συγκεκριμένη πρόταση του ΔΗΚΟ που αφορούσε το να αποστέλλεται από την τράπεζα επιστολή στον δανειολήπτη για να διαπραγματευθεί -αν επιθυμεί- την εξαγορά του δανείου του, ανάγκασε τον Νικόλα Παπαδόπουλο να υπαναχωρήσει.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως σύμφωνα με κομματικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΚΟ, όπου συζητείτο και η αντιπρόταση της Τρόικας, βουλευτές όπως ο Άγγελος Βότσης διαφώνησαν με την υπαναχώρηση και εξέφρασαν την άποψη πως το κόμμα θα έπρεπε να επιμείνει στην αρχική του τοποθέτηση. Τελικώς, με το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η κυπριακή οικονομία σε περιπέτειες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΚΟ δεν οδηγήθηκε σε διάσπαση και στήριξε τον Πρόεδρο Νικόλα Παπαδόπουλο στη θέση του να συναινέσει με την αντιπρόταση της Τρόικας.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως στους κόλπους του ΔΗΣΥ στελέχη επεσήμαιναν κατά τη διάρκεια της ημέρας πως το κόμμα δεν πρόκειται να ψηφίσει τροπολογίες οι οποίες θα «πέσουν» στη συνέχεια από την Τρόικα.

Κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας, πρώτος τοποθετήθηκε ενάντια της πώλησης δανείων ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης. Ο κ. Συλλούρης επισημαίνοντας ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο ανέφερε πως ο λόγος που η βουλή βρίσκεται ενώπιον του εν λόγω νομοσχεδίου είναι εξαιτίας της ψήφισης του πλαισίου αφερεγγυότητας το οποίο από δίχτυ προστασίας, μετατράπηκε σε δίχτυ που εγκλώβισε τις τράπεζες και τους δανειολήπτες. Ο Πρόεδρος των Οικολόγων από την πλευρά του επικρίνοντας το νομοσχέδιο έκανε λόγο και για τις παρασκηνιακές κινήσεις των κομμάτων ούτως ώστε να περάσει το εν λόγω νομοσχέδιο, χαρακτηρίζοντας τις κινήσεις τους ως μαγείρεμα ενός «κακόγευστου στιφάδου». Από την πλευρά της ΕΔΕΚ, ο Νίκος Νικολαϊδης επεσήμανε πως δίνονται όπλα στις τράπεζες και μένουν εκτεθειμένοι οι δανειολήπτες.

Νικόλας: Δεν είμαι σίγουρος αν οι τράπεζες θα βγουν από το μνημόνιο

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, λαμβάνοντας τον λόγο μετά τις επικρίσεις των μικρότερων κομμάτων απάντησε πως ο λόγος που η βουλή βρίσκεται σε αυτή τη δυσάρεστη θέση δεν είναι εξαιτίας της ψήφισης του πλαισίου αφερεγγυότητας αλλά επειδή διαπράχθηκαν εγκλήματα σε ότι αφορά την κυπριακή οικονομία. «Ακόμα κι αν καταφέρει η Κυπριακή Δημοκρατία να βγει από το μνημόνιο, δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο οι τράπεζες θα καταφέρουν να βγουν από το μνημόνιο και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα» ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος. Υπογράμμισε παράλληλα πως ενώ συμμερίζεται τον θυμό βουλευτών, θα ήθελε να ακούσει και κάποια εισήγηση στα προβλήματα που υπάρχουν αναφορικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

ΑΚΕΛ: Εφιαλτικά ζει ο κόσμος

Από την πλευρά του ΑΚΕΛ ο Σταύρος Ευαγόρου επεσήμανε πως η Κύπρος είναι πρωταθλητής σε μία αρνητική πρωτιά στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία αγγίζουν τα 28 δις ευρώ. «Παρά τα όπλα που έχουμε δώσει στις τράπεζες» σημείωσε ο κ. Ευαγόρου «τράπεζες έχουν ακόμα πρόβλημα» υπογράμμισε προσθέτοντας ότι επιχειρείται η κοινωνικοποίηση των ζημιών των τραπεζών. «Δεν δεχόμαστε κάποιοι να μιλούν για εκβιαστικά και εφιαλτικά σενάρια, εφιαλτικά ζει ο κόσμος» δήλωσε ο κ. Ευαγόρου για να καλέσει τα υπόλοιπα κόμματα να στηρίξουν την πρόταση του ΑΚΕΛ για εξαίρεση των οικιστικών δανείων που φτάνουν μέχρι τις 350 χιλιάδες ευρώ.

Αβέρωφ:Παρά τις διαφωνίες να κρατήσουμε την υπευθυνότητά μας

Κατά την τοποθέτηση του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου επεσήμανε οτι ήδη γίνονταν στην Κύπρο πωλήσεις δανείων. Ο ίδιος εξέφρασε την ετοιμότητα του ΔΗΣΥ να στηρίξει τις θέσεις του ΔΗΚΟ επισημαίνοντας πως δεν είναι βέβαιος αν κάποιες από τις τροπολογίες συνάδουν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. «Μακάρι να μπορέσουμε έστω και μέσα από τις διαφωνίες να κρατήσουμε την υπευθυνότητά μας για να ολοκληρώσουμε τον στόχο μας, να βγούμε από το μνημόνιο να επανακτήσουμε την αξιοπιστία και την εθνική μας κυριαρχία» επεσήμανε ο κ. Νεοφύτου εκφράζοντας την ελπίδα μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο η Κύπρος να βρίσκεται εκτός μνημονίου.

Πηγή: Καθημερινή

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024