Προς αναμέτρηση ξεκαθαρίσματος στο ΔΗΚΟ

Η ανάδειξη του νέου προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλα Παπαδόπουλου δεν έκλεισε το κεφάλαιο των ομαδοποιήσεων που επανεμφανίζεται και στη δεύτερη φάση των ενδοκομματικών εκλογών που θα ολοκληρώσει την ανώτατη ηγετική πυραμίδα. Κλίμα ρεβανσισμού καλλιεργείται σε διάφορα επίπεδα. Με στόχο από τη μια τον έλεγχο της ηγετικής ομάδας και από την άλλη την εξασφάλιση της πλειοψηφίας των στελεχών στο Εκτελεστικό Γραφείο και την Κεντρική Επιτροπή. Οι στοιχηθέντες γύρω από τον τέως πρόεδρο Μάριο Καρογιάν παίζουν το τελευταίο τους χαρτί με τις κάλπες της 9ης Φεβρουαρίου, προσδοκώντας να αναδείξουν στελέχη που παραμένουν πιστά στον τέως, αλλά και έτοιμα να συγκροτήσουν ένα ισχυρό μπλοκ εντός του ΔΗΚΟ, αφού επαίρονται ότι διατηρούν μια πολύ υπολογίσιμη δύναμη της τάξης του 45%. Πολλά δίνουν και παίρνουν ως προς την αξιοποίηση μιας τάσης ενδοκομματικά που θα λειτουργεί ως εν δυνάμει εσωκομματική αντιπολίτευση. Φυσικά δεν πρέπει να αγνοούμε ότι σε μεγάλο βαθμό στο ΔΗΚΟ λειτουργεί η ρήση «ο βασιλιάς απέθανε, ζήτω ο βασιλιάς» που ουκ ολίγες φορές οδήγησε στελέχη που συνανθροίζονταν σε αντίπαλες ομάδες γύρω από τον νικητή των καλπών.

Οι συνεργάτες του Νικόλα Παπαδόπουλου επέλεξαν συνειδητά να κινηθούν σε χαμηλούς τόνους και με κλειστά τα χαρτιά μέχρι την υστάτη όσον αφορά τις υποψηφιότητες για τις ανώτατες θέσεις στην κομματική ιεραρχία. Έριξαν όλο το βάρος τους στην οργανωτική δράση και την ετοιμασία του πλάνου εργασίας με επιλογή υποψηφίων στις υψηλόβαθμες θέσεις, αλλά και στα συλλογικά όργανα σε κεντρικό και επαρχιακό επίπεδο που θα επιτρέπει στο νέο πρόεδρο να έχει τον πλήρη έλεγχο του κόμματος. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος κρατήθηκε μακριά από την ονοματολογία όπως και το τράβηγμα του χαλιού κάτω από τα πόδια του Μάρκου Κυπριανού που πρώτος εξήγγειλε από νωρίς ότι διεκδικεί τη θέση του δευτέρου τη τάξει στο ΔΗΚΟ, αν και οι βολές προς τον τέως υπουργό χρεώνονται σε συνεργάτες του νυν προέδρου. Το περιβάλλον του δηκοϊκού προέδρου θεωρεί βαρίδι τον τέως υπουργό Εξωτερικών στην όλη προσπάθεια για την οικοδόμηση του νέου ΔΗΚΟ, λόγω της παρουσίας του στην κυβέρνηση Χριστόφια και της υπόθεσης του Μαρί.

Προσπάθειες να πειστεί ο Γιώργος Κολοκασίδης να διεκδικήσει τη θέση του αναπληρωτή μετά την αποκατάστασή του στο ΔΗΚΟ δεν καρποφόρησαν. Ο τέως αναπληρωτής πρόεδρος, ο οποίος είχε εκφράσει σαφή προτίμηση προς τον Νικόλα Παπαδόπουλο, επέλεξε να παρακολουθεί τις ενδοκομματικές εξελίξεις από την απόσταση του απλού μέλους θέλοντας να τεστάρει τις πολιτικές πρακτικές της νέας κατάστασης πραγμάτων.

Απέναντι από τον Μάρκο Κυπριανού θα βρεθεί το στέλεχος Γιώργος Κωνσταντίνου που με δήλωσή του είχε τονίσει ότι θέλει να υπηρετήσει τα ζητούμενα από την κομματική βάση. Ο Μάρκος Κυπριανού δέχεται και τα πυρά του περιβάλλοντος Καρογιάν που του χρεώνει την ήττα του τέως προέδρου και επιδιώκει τον κομματικό του εξοβελισμό. Δηκοϊκά στελέχη μιλούν για υποψηφιότητα της Αντιγόνης Παπαδοπούλου χωρίς η ίδια να έχει εκδηλωθεί δημοσίως τι θα πράξει.

Η μάχη των δύο «στρατοπέδων» θα δοθεί για τη θέση του αντιπροέδρου. Μια παφίτικη «σύγκρουση» θα δοθεί μεταξύ του δημάρχου Πάφου Σάββα Βέργα και του τέως υπουργού Χρίστου Πατσαλίδη. Ο πρώτος χρεώνεται στον Νικόλα Παπαδόπουλο και ο δεύτερος στον Μάριο Καρογιάν. Ενδεικτικές της μάχης που έπεται είναι οι δηλώσεις των δύο στελεχών με την επισημοποίηση των υποψηφιοτήτων τους. Ο Χρίστος Πατσαλίδης στη δήλωσή του υπογράμμισε: «Οι πληγές, που προκάλεσαν στο πρόσφατο παρελθόν οι προσωπικοί ανταγωνισμοί, πρέπει να κλείσουν. Ο διχασμός, που προέκυψε ως αποτέλεσμα των συγκρούσεων ενόψει του εκλογικού συνεδρίου της 1ης Δεκεμβρίου, πρέπει να ξεπερασθεί άμεσα.

Η εκλογή της νέας ηγεσίας πρέπει να αποτελέσει για όλους την απαρχή μίας νέας εποχής δημιουργικής συνεργασίας και συλλογικής προσπάθειας για πολιτική ενότητα σε ιδεολογική βάση και με στόχο την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης και την αποτροπή των κινδύνων που απειλούν το εθνικό μας θέμα. Οι διαδικασίες για την εκλογή στις 9 Φεβρουαρίου των αξιωματούχων που θα κληθούν να συμμετάσχουν στην επιτελική και οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος, πρέπει να αντιμετωπισθεί ως η μεγάλη ευκαιρία του ΔΗΚΟ για να επανασυσπειρώσει τις δυνάμεις του, να επιβεβαιώσει τη συνοχή του, να αυξήσει την αντιπροσωπευτικότητά του αποκτώντας την αιρετή, σύγχρονη, ισορροπημένη και συλλογική ηγεσία που θα του επιτρέψει να ανοιχτεί στην κοινωνία, να απαντήσει στα προβλήματά της και να εκφράσει τις προσδοκίες της για πλήρη ανανέωση του πολιτικού συστήματος η αλλαγή του οποίου συνιστά σήμερα βασική προϋπόθεση υπέρβασης της κρίσης, ανάκαμψης της οικονομίας και εξυγίανσης των δημοκρατικών μας θεσμών. Η ευκαιρία αυτή δεν πρέπει να χαθεί».

Ο Σάββας Βέργας δηλώνει παρών στην εκλογική αναμέτρηση της 9ης Φεβρουαρίου σημειώνοντας: «Πιστεύω ότι η μακρόχρονη πορεία μου στο Δημοκρατικό Κόμμα, μια πορεία που ξεκίνησε από τα μαθητικά μου χρόνια και ανελισσόμενη με οδήγησε ως το Εκτελεστικό Γραφείο, καθώς και η εικοσαετής εμπειρία μου στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως Αντιδήμαρχος και Δήμαρχος της Πάφου, αλλά και η δεδομένη μου διάθεση για εργασία και προσφορά, μου παρέχουν τη δυνατότητα να θέσω με αξιοπρέπεια τον εαυτό μου στην κρίση και αξιολόγηση των συναγωνιστών μου και σε αυτή την εσωκομματική εκλογική διαδικασία. Με αυτό το πνεύμα και με πλήρη συνείδηση των ευθυνών που αναλαμβάνω, είμαι έτοιμος να προσφέρω την πείρα, τις γνώσεις και τη διάθεσή μου για σκληρή δουλειά, ώστε να υλοποιηθούν οι στόχοι του κόμματός μας, στόχοι που εναρμονίζονται πλήρως με τα συμφέροντα του τόπου μας και τον αγώνα που διεξάγουμε για την απελευθέρωση της πατρίδας μας, την ανάκαμψη της οικονομίας μας και την ευημερία της κοινωνίας μας. Αυτή την ώρα της συνέπειας και της ευθύνης, θέλω να στείλω σε κάθε συναγωνίστρια και κάθε συναγωνιστή το μήνυμα της ομοψυχίας και της ενότητας, της συσπείρωσης των δυνάμεων και της συλλογικής δουλειάς. Το μήνυμα της ανανέωσης και της αισιοδοξίας, της ελπίδας και της προοπτικής. Για το καλό του ΔΗΚΟ, για το καλό του λαού μας, για το καλό της Κύπρου μας».

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ροη Ειδησεων

Τον τσάκωσαν να κλέβει κατοικία στην Λεμεσό

Για αυτόφωρο αδίκημα συνελήφθη άντρας ηλικίας 34 ετών, που εντοπίστηκε από μέλη της Αστυνομίας να…

26 Ιουνίου, 2024

Λιοπέτρι: Ο μοναδικός Νίκος Μακρόπουλος έρχεται στο Φεστιβάλ Καρότου

Η μεγαλύτερη διοργάνωση της Πολιτιστικής Επιτροπής του διαμερίσματος Λιοπετρίου, του Δήμου Αγίας Νάπας είναι γεγονός.…

26 Ιουνίου, 2024

Σε καταγγελία στην αστυνομία προχώρησε η οικογένεια του 41χρονου Παναγιώτη Αναστάση

Σε καταγγελία στην αστυνομία προχώρησε η οικογένεια του 41χρονου Παναγιώτη Αναστάση από την Σωτήρα ο…

26 Ιουνίου, 2024

Σωτήρα: Με Μιχάλη Χατζημιχαήλ και Στέφανο Πελεκανή το 11ο Παραδοσιακό Φεστιβάλ

Το Δημοτικό Διαμέρισμα Σωτήρας διοργανώνει και φέτος στις 2 Ιουλίου 2024, το 11ο Παραδοσιακό Φεστιβάλ.…

26 Ιουνίου, 2024

Παραλίμνι: Mουσικό συναπάντημα “Ήχοι Ανατολής” με τους Γεωργούλη και Κουλουμή

Ο Δήμος Παραλιμνίου - Δερύνειας (Δημοτικό Διαμέρισμα Παραλιμνίου) σας προσκαλούν στο μουσικό συναπάντημα "Ήχοι Ανατολής"…

26 Ιουνίου, 2024

Τζούλιαν Ασάνζ: Eπιστρέφει σπίτι του μετά από 14 χρόνια νομικών μαχών – «Ιστορική μέρα»

«Ύστερα από 14 χρόνια νομικών μαχών, ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος να πάει στο σπίτι…

26 Ιουνίου, 2024