Δημιουργία κηδεμόνα ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα

Τη δημιουργία κηδεμόνα ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, για διαχείριση αυτών των περιουσιών, ως μέτρο αντιμετώπισης της συνεχιζόμενης μαζικής προσφυγής Ε/κ στη λεγόμενη επιτροπή ακίνητης περιουσίας στα κατεχόμενα, εισηγείται το ΔΗΚΟ.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος με τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη για συζήτηση του θέματος των προσφυγών, ο Σοφοκλής Φυττής είπε πως αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ανησυχία του ΔΗΚΟ για τη συνεχιζόμενη μαζική προσφυγή στη λεγόμενη επιτροπή στα κατεχόμενα και η μαζική πώληση ε/κ γης. Όπως είπε, μέχρι τώρα έχει πωληθεί έκταση 8 χιλ. σκαλών και έχουν πληρωθεί 140 εκ. στερλίνες μόνον από τις 500 αιτήσεις που έχουν εξεταστεί.

«Οι αιτήσεις μέχρι τώρα είναι 5.5 χιλιάδες και συνεχώς αυξάνονται. Οι κίνδυνοι μεγάλοι τόσο για την Κυπριακή Δημοκρατία, για τη λύση του Κυπριακού, για την ύπαρξη της ελληνικής κοινότητας στην Κύπρο αλλά και για το διαχωρισμό του κράτους μας σε δύο κράτη αναγνωρισμένα, διότι θα ζητήσουν αναγνώριση όταν πάρουν την πλειοψηφία της γης», ανέφερε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ ανέφερε πως με τον Γενικό Εισαγγελέα συζητήθηκαν διάφοροι τρόποι και ιδέες, «μέτρια και ριζοσπαστικά μέτρα», για να μειωθεί και να επιβραδυνθεί η υποβολή αιτήσεων στην «επιτροπή». Πρόσθεσε πως υπάρχουν επίσης στο τραπέζι του διαλόγου διάφορα μέτρα που το ΔΗΚΟ εισηγήθηκε στη διακομματική επιτροπή που σχηματίστηκε στο Προεδρικό, κατόπιν εντολής του Εθνικού Συμβουλίου, για ενίσχυση των προσφύγων με διάφορους τρόπους.

«Όλα αυτά είναι επί τάπητος, η έκθεση της διακομματικής έχει σταλεί και στον Γενικό Εισαγγελέα, έχουν λεχθεί πολλές ιδέες και πιστεύουμε σύντομα να ληφθούν και σοβαρές πολιτικές και νομικές αποφάσεις», είπε.

Ερωτηθείς ποια συγκεκριμένα μέτρα εισηγείται το ΔΗΚΟ, ο κ. Φυττής είπε πως ένα από αυτά είναι η ιδέα για να υπαχθεί η ε/κ περιουσία στα κατεχόμενα κάτω από ένα κηδεμόνα ή φορέα, όπως έχει υπαχθεί η τ/κ περιουσία στις ελεύθερες περιοχές. «Εφόσον υπαχθεί σε κάποιο κηδεμόνα ή φορέα, αυτός θα έχει την αρμοδιότητα της διαχείρισης, της προστασίας της περιουσίας αυτής», εξήγησε.

Επιπλέον, ο κ. Φυττής αναφέρθηκε στην εισήγηση για 5η Διακρατική προσφυγή στο ΕΔΑΔ για το θέμα, καθώς και σε μέτρα ή αντικίνητρα για να παρεμποδιστούν εμμέσως αυτοί που υποβοηθούν τους Ε/κ να προσφεύγουν στη λεγόμενη επιτροπή, όπως για παράδειγμα η επιβολή φορολογίας ή και μεταβιβαστικών. «Ποια φορολογία υπάρχει, τι μεταβιβαστικά πληρώνουν, πώς ενημερώνεται το Κτηματολόγιο», διερωτήθηκε, και πρόσθεσε πως υπάρχουν πολλά τέτοιου είδους μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν.

Σε παρατήρηση ότι τα μέτρα αυτά πρέπει να γίνουν άμεσα, γιατί αυτοί που προσφεύγουν έχουν ενδεχομένως σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ο κ. Φυττής είπε πως «δεν είναι μόνο αυτοί που πεινούν ή δυσκολεύονται (που προσφεύγουν στην “επιτροπή”). Υπάρχουν και πολλοί οι οποίοι δεν έχουν ανάγκη, και γνωρίζουμε αρκετούς οι οποίοι δεν έχουν ανάγκη και προσφεύγουν γιατί έχουν απογοητευτεί», είπε ο κ. Φυττής, καταγγέλλοντας, τέλος ότι πολλοί από αυτούς όταν πληρωθούν βγάζουν τα λεφτά τους εκτός Κύπρου.

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ

Ροη Ειδησεων

Σε συνεργασία για προστασία του χαλλουμιού ΠΟΠ καλεί το Υπ. Γεωργίας τους αιγοπροβατοτρόφους

Τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων έτσι ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα όλων όσων δραστηριοποιούνται…

10 Μαΐου, 2024

Νέα απάτη με κρυπτονομίσματα: Έτσι τσέπωσαν 19 χιλιάδες ευρώ

Νέα υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου, διερευνά η Αστυνομία, μετά από σχετική καταγγελία γυναίκας ηλικίας 56…

10 Μαΐου, 2024

Διαμαρτυρήθηκαν έξω από το Προεδρικό οι αιγοπροβατοτρόφοι για επιπλέον γάλα στους τυροκόμους

Μετά την έκτακτη εκδήλωση διαμαρτυρίας στην οποία κατήλθαν σήμερα οι αιγοπροβατοτρόφοι έξω από το Υπουργείο…

10 Μαΐου, 2024

Αύξηση 15% στα έσοδα από τουρισμό τον Φεβρουάριο

Ανέκαμψαν τον Φεβρουάριο τα έσοδα από τον τουρισμό, τα οποία παρουσίασαν αύξηση 15% σε ετήσια…

10 Μαΐου, 2024

Πράσινο Υπουργικού για ΣΥΟΠ: Τι αλλάζει σε διάρκεια και μισθολογικές κλίμακες

Το Υπουργικό Συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρία ενέκρινε πρόταση του Υπουργού Άμυνας, για εκσυγχρονισμό του…

10 Μαΐου, 2024

Επ. Διοικήσεως: Μη προσβάσιμα τα γήπεδα σε άτομα με αναπηρίες

Δυσμενείς διακρίσεις εις βάρος των ατόμων με αναπηρία προκύπτουν από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται…

10 Μαΐου, 2024