Επ. Αμμοχώστου: Ανησυχία για τον αριθμό των ανήλικων χρηστών ναρκωτικών

a 38 Βουλή των Αντιπροσώπων, Ειδήσεις, ΚΕΝΘΕΑ, Ναρκωτικά
a 174 Βουλή των Αντιπροσώπων, Ειδήσεις, ΚΕΝΘΕΑ, Ναρκωτικά

Πολύ μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των ανήλικων χρηστών ναρκωτικών από τους αριθμούς που το Κράτος κατέχει, υποστηρίζουν οι βουλευτές οι οποίοι και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τόνισαν την ανάγκη για τη δημιουργία μονάδων απεξάρτησης των ανηλίκων κυρίως στις περιοχές Λάρνακας και Αμμοχώστου, όπου με βάση τα δικά τους στοιχεία το πρόβλημα άρχισε να λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις.

Κατά την προηγούμενη συζήτηση του θέματος, τον περασμένο Νοέμβριο, οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες αναφέρθηκαν στα στοιχεία που επίσημα έχουν καταγραμμένα και επαναλήφθηκαν και χθες.

Συγκεκριμένα, μεταξύ των ετών 2013-2015 από την Αστυνομία εντοπίστηκαν 274 ανήλικοι, οι οποίοι παραπέμφθηκαν και έλαβαν θεραπεία από τις θεραπευτικές μονάδες «Προμηθέας» στη Λεμεσό και «Περσέας» στη Λευκωσία. Από τους 274 ανήλικους, οι 96 προέρχονταν από την Επαρχία Λευκωσίας. 79 εντοπίστηκαν στη Λεμεσό, οι 18 στην Αμμόχωστο, οι 30 στην Πάφο και 51 στη Λάρνακα.

Για το 2016 εντοπίστηκαν συνολικά 29 ανήλικοι εκ των οποίων οι 13 προέρχονται από τις επαρχίες Αμμοχώστου και Λάρνακας όπου δεν υπάρχουν θεραπευτικές μονάδες για ανήλικους χρήστες. Συγκεκριμένα, εννέα από τους ανήλικους προέρχονται από την περιοχή Αμμοχώστου και 5 από την επαρχία Λάρνακας.

Σε ό,τι αφορά τους ανήλικους χρήστες που βρίσκονταν μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο σε θεραπευτικά προγράμματα, στην Επιτροπή είχε αναφερθεί, κατά την προηγούμενη συνεδρίασή της επί του θέματος, ότι υπήρχαν στη Μονάδα «Περσέας» 18 άτομα ηλικίας 14 με 22 ετών και στη Μονάδα «Προμηθέας» 17 άτομα ηλικίας 14 μέχρι 22 ετών.

Για την επαρχία Πάφου, αναφέρθηκε χθες ότι το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου θα επιχορηγήσει εξειδικευμένο πρόγραμμα, ενώ για τις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου οι ειδικοί υποστήριξαν ότι οι αριθμοί που επίσημα καταγράφονται είναι τέτοιοι που δεν δικαιολογούν τη δημιουργία ανεξάρτητων μονάδων.

Αυτή τη στιγμή, όμως, όπως είπαν, έχει ενισχυθεί η Μονάδα «Αχιλλέας» που λειτουργεί στην επαρχία Αμμοχώστου και άρχισε η εκπαίδευση των λειτουργών στην αντιμετώπιση ανήλικων χρηστών.

Εκπρόσωπος των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας παραδέχθηκε ότι στις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου υπάρχουν ελλείψεις στην αντιμετώπιση των ανήλικων χρηστών αλλά συμφώνησε με τη θέση ότι ο αριθμός των παιδιών αυτών, που είναι κατά μέσο όρο 8 τον χρόνο, δεν δικαιολογεί τη δημιουργία ανεξάρτητης δομής.

Από πλευράς του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου, αναφέρθηκε ότι το κενό που υπάρχει αναγνωρίζεται αλλά, από τη στιγμή που εντοπίστηκε αυτό το κενό, καταρτίστηκε συγκεκριμένο σχέδιο δράσης και ετοιμάστηκαν εισηγήσεις οι οποίες βρίσκονται υπό μελέτη.

Πάντως, οι βουλευτές μέλη της Επιτροπής δεν παρουσιάστηκαν ικανοποιημένοι από τα όσα οι εκπρόσωποι των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών είχαν αναφέρει. Λόγω έλλειψης χρόνου, οι ερωτήσεις που τέθηκαν από τους βουλευτές δεν απαντήθηκαν και έτσι η Επιτροπή, η οποία κρίνει το θέμα ώς πολύ σοβαρό, αποφάσισε ότι θα επανέλθει στη συζήτηση πριν το τέλος Μαΐου και συγκεκριμένα στη συνεδρίασή της της 29ης Μαΐου. Οι απαντήσεις των εμπλεκόμενων υπουργείων αναμένεται ότι θα κατατεθούν στην Επιτροπή και γραπτώς.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρώτη συζήτηση του θέματος από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε γίνει λόγος για «δυσλειτουργία του μηχανισμού εντοπισμού» των παιδιών, ενώ και οι εκπαιδευτικοί είχαν τονίσει την ανάγκη για ετοιμασία πρωτοκόλλων βάσει των οποίων θα πρέπει να ενεργούν στις περιπτώσεις που εντοπίζουν κάποιον ανήλικο, ο οποίος, κατά την άποψή τους, θα χρειάζεται βοήθεια.

Πηγή: Φιλελευθέρος