Ανεκπαίδευτες πολλές αισθητικοί «και όποιον πάρει ο χάρος»

Ασυδοσία επικρατεί στην κυπριακή αγορά σε ό,τι αφορά τη χρήση μηχανημάτων λέιζερ και φωτόλυσης για δερματολογικούς και αισθητικούς σκοπούς, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας…

Σε δηλώσεις του ο Κωστάκης Κωνσταντίνου ανέφερε πως το τελευταίο διάστημα έγινε δέκτης σοβαρών καταγγελιών και παραπόνων οι οποίες αφορούσαν τα μηχανήματα λέιζερ και τη χρήση τους.

«Τα προβλήματα, παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια αισθητικών επεμβάσεων, στις οποίες υποβλήθηκαν πολίτες διαφόρων ηλικιών, με χρήση λέιζερ. Έχουν καταγραφεί περιστατικά σοβαρών εγκαυμάτων, ουλών, ακόμη και μετάλλαξης σπίλων (ελιές του δέρματος) σε μελάνωμα. Πρόκειται για σοβαρές βλάβες, οι οποίες εμφανίζονται μετά από αποτρίχωση ή άλλες μη εγκεκριμένες θεραπείες με λέιζερ.Είπε επίσης ότι δεν τηρούνται οι κανονισμοί και η πολιτεία δεν προβαίνει στους απαραίτητους ελέγχους όσον αφορά τη χρήση λέιζερ.

Όπως ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνου, τις συσκευές χειρίζονται άτομα που δεν είναι γιατροί και ούτε έχουν την απαραίτητη επιστημονική κατάρτιση, με αποτέλεσμα να τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η υγεία των ατόμων που υποβάλλονται στις διάφορες θεραπείες. «Η εφαρμογή λέιζερ πρέπει να γίνεται από ειδικό ιατρό. Πολλά άτομα έχουν υποστεί βλάβες στο δέρμα ή εμφάνισαν σοβαρότερα προβλήματα υγείας λόγω λανθασμένης χρήσης των μηχανημάτων λέιζερ τόσο από αισθητικούς όσο και από γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, που δεν γνωρίζουν το παραμικρό περί δερματολογίας και συνεπώς δεν νομιμοποιούνται να χρησιμοποιούν τις εν λόγω συσκευές.

Όπως είπε ο κ. Κωνσταντίνου η μη ορθολογιστική χρήση των συσκευών λέιζερ προκαλεί έντονο προβληματισμό αφού παρουσιάζονται συνεχώς πολλές παρενέργειες και επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών.Η Κύπρος, συμπλήρωσε, κατέχει μιαν από τις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη σε πωλήσεις τέτοιων συσκευών, τις οποίες χειρίζονται μη εξειδικευμένα άτομα. «Δυστυχώς όμως έχει επικρατήσει η ανάλαφρη οπτική, έξω από ιατρικούς χώρους, απουσία εξειδικευμένου ιατρού, με υπερβολικές υποσχέσεις υπεράνθρωπων αποτελεσμάτων με σκοπό μόνο το κέρδος. Θα παρακαλέσω για μια ακόμη φορά, άσχετοι και παραπλανημένοι με τα ιατρικά θέματα να είναι πιο προσεκτικοί, διότι με την υγεία των ανθρώπων δεν παίζουμε», πρόσθεσε ο κ. Κωνσταντίνου.

Πηγή: ΑΛΗΘΕΙΑ

Ροη Ειδησεων

Μαρίνα Σάττι μετά τον β’ ημιτελικό: Δεν είχα έλεγχο, ούτε που ξέρω πώς τραγούδησα

Αν και άρρωστη, η Μαρίνα Σάττι κατάφερε να εντυπωσιάσει το κοινό της Eurovision και να…

10 Μαΐου, 2024

Η Βουλή απέρριψε αναπομπή από ΠτΔ για διορισμούς και προαγωγές στην Αστυνομία

Η Ολομέλεια της Βουλής, σε έκτακτη συνεδρία της απέρριψε ομόφωνα την αναπομπή εκ μέρους του…

10 Μαΐου, 2024

Σοβαρό τροχαίο στο Παραλίμνι: Έχασε τον έλεγχο και προσέκρουσε σε δέντρο (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, τουρίστας ηλικίας…

10 Μαΐου, 2024

Επ.Αμμοχώστου: Στη φυλακή 73χρονος για παράνομη εργοδότηση αλλοδαπού

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου, καταδίκασε χθες 73χρονο, σε ποινή φυλάκισης έξι μηνών, αφού τον έκρινε…

10 Μαΐου, 2024

Eurovision 2024: Αποθεώθηκε η Έλενα Παπαρίζου στη σκηνή

Η Έλενα Παπαρίζου ανέβηκε ξανά στη σκηνή της Eurovision, στο Μάλμε της Σουηδίας, λίγο μετά…

10 Μαΐου, 2024

Το Επαρχιακό Φεστιβάλ ΕΔΟΝ Αμμοχώστου έρχεται την Παρασκευή

Το Επαρχιακό Φεστιβάλ ΕΔΟΝ Αμμοχώστου διοργανώνεται την Παρασκευή, 17 ΜΑΪΟΥ 2024. και η ώρα 8:00μ.μ.…

10 Μαΐου, 2024