Φουντώνει η κόντρα ανάμεσα σε Πάφο και επ. Αμμοχώστου για το ΑΞΙΚ

CEB1 235 Ειδήσεις, Θεόδωρος Πυρίλλης, Πάφος
CEB1 733 Ειδήσεις, Θεόδωρος Πυρίλλης, Πάφος

Με την Πάφο να ανεβάζει τους τόνους σχετικά με την αναγκαιότητα μετακίνησης του ΑΞΙΚ από την πρωτεύουσα σε μια τουριστική περιοχή, προκειμένου να εκπληρώσει τον ρόλο του, ο «πόλεμος» γύρω από το Ινστιτούτο άρχισε για τα καλά.

Ο Δήμαρχος Πάφου, ο οποίος χθες βράδυ συγκάλεσε εκτάκτως την Συντονιστική Επιτροπή Κομμάτων και Οργανώσεων της επαρχίας για να συντονισθεί η παμπάφια πίεση προς την κατεύθυνση της μεταφοράς του ΑΞΙΚ στην επαρχία, έκανε σήμερα λόγο για ένα «κλειστό κύκλωμα» στην πρωτεύουσα που φροντίζει μόνο να μην μετακινηθεί το ίδρυμα από τη Λευκωσία ώστε να μην «χάσουν την ησυχία τους» οι εμπλεκόμενοι, αδιαφορώντας πλήρως για την υπολειτουργία του.

Ο Δήμαρχος Πάφου κατήγγειλε ότι οι ίδιοι οι καθηγητές του ΑΞΙΚ όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαν την παραμικρή ανάμειξη στην κοινωνία και στις προσπάθειες ανάπτυξης του Ινστιτούτου μέσα στην κοινωνία, κατά την έκφραση του. Με την έναρξη των συζητήσεων για το ενδεχόμενο μετακίνησης, ωστόσο, άρχισαν να επισκέπτονται υπουργούς, κόμματα και πολιτικούς αρχηγούς, όπως είπε, ώστε να συνεχίσουν κατά την έκφραση του να παίρνουν τον μισθό τους χωρίς να ξεβολευτούν και αδιαφορώντας για το γεγονός ότι το ΑΞΙΚ υπολειτουργεί με ελάχιστους πλέον σπουδαστές.

Ο κ. Φαίδωνος τόνισε ότι αν και τα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής από όλα τα κόμματα τάχθηκαν εναντίον της μετακίνησης του ΑΞΙΚ από την πρωτεύουσα, στις επαφές που ακολούθησαν με τους πολιτικούς αρχηγούς και άλλους εκπροσώπους κομμάτων διεφάνη ότι πλέον υπάρχει προβληματισμός βάσει των δεδομένων που τέθηκαν ενώπιον τους.

Στο θέμα άρχισε ήδη να διαφαίνεται και μια κόντρα μεταξύ πόλεων, αφού ο Δήμαρχος Παραλιμνίου με παρέμβαση του στο Τρίτο του ΡΙΚ υποστήριξε ότι οι όροι για την μετακίνηση του ΑΞΙΚ είναι «κομμένοι και ραμμένοι» στα μέτρα της Πάφου, κατά την έκφραση του, ζητώντας χρονικό περιθώριο για να ετοιμάσει την πρόταση της και η επαρχία Αμμοχώστου.

Πηγή: Φιλελεύθερος