Ετοιμάζονται για γεωτρήσεις οι Τούρκοι – Οδηγίες Ερντογάν

a 10 Ειδήσεις
a 1504 Ειδήσεις

Η Άγκυρα προχωρεί στην απόκτηση πλατφόρμας για τη διενέργεια γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Το θέμα έχει συζητηθεί στο επίπεδο του πανίσχυρου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) και οι οδηγίες δόθηκαν από τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να γίνουν οι αναγκαίες κινήσεις. Το θέμα τούτο δεν τίθεται για πρώτη φορά, υπήρξαν κινήσεις από την Άγκυρα προς την κατεύθυνση αυτή και τους προηγούμενους μήνες. Σημειώνεται συναφώς ότι στις 19 Ιανουαρίου, ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Εργκιούν Ολγκούν, ανέφερε ότι εάν η ε/κ πλευρά επιμένει να μην επανέλθει στις διαπραγματεύσεις, θα έλθει στην ημερήσια διάταξη η έλευση πλατφόρμας για την έναρξη εξορύξεων. «Θα πρέπει να σκεφτούν ότι η πλατφόρμα θα έρθει αύριο εκεί και θα αρχίσει εξορύξεις», είπε με νόημα.

Περαιτέρω, στις 27 Οκτωβρίου 2014, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο ότι η Τουρκία έχει βολιδοσκοπήσει δύο τουλάχιστον διεθνείς εταιρείες για να ενοικιάσει πλατφόρμα. Στην ίδια συνεδρίαση ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού για την πρόθεση της Άγκυρας να αγοράσει δική της πλατφόρμα. Η Λευκωσία συζήτησε τότε μέτρα κατά κύριο λόγο νομικά για εταιρείες που θα βοηθούσαν την Τουρκία να διενεργεί παράνομες έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ. Τα μέτρα αφορούσαν εσωτερικά ένδικα μέσα και ευρωπαϊκά κατά εταιρειών που θα ενοικίαζαν πλατφόρμες καθώς και το προσωπικό που θα εργαζόταν σε αυτές.

Με την απόφαση του ΣΕΑ καθίσταται σαφές πως έχει αποφασισθεί η τουρκική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) να αποκτήσει πλατφόρμα γεώτρησης 1,5 δισ. δολαρίων και να αυξήσει τη δραστηριότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο θέμα αυτό κάνει αναφορά χθεσινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Σαμπάχ», που φέρει τον Ερντογάν να λέγει πως είτε η πλατφόρμα θα αγοραστεί είτε θα κατασκευαστεί.

Σύμφωνα με τη «Σαμπάχ», ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έθεσε ενώπιον του ΣΕΑ τα βήματα που θα κάνει η Τουρκία «για να προστατεύσει τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο». Ανέφερε ότι θα επιστρατευτούν όλα τα μέσα «για να προστατευτούν αυτά τα δικαιώματα». «Με το ερευνητικό μας πλοίο διανύσαμε σημαντική απόσταση. Ας κάνουμε το αναγκαίο βήμα και για την πλατφόρμα γεώτρησης», φέρεται να είπε ο Τούρκος Πρόεδρος ενώπιον του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Η κίνηση αυτή της Άγκυρας γίνεται καθώς καμία από τις ξένες εταιρείες στις οποίες έχει απευθυνθεί δεν αποδέχθηκε να ενοικιάσει πλατφόρμα καθώς γνωρίζει πως οι έρευνες θα γίνουν σε μια περιοχή που δεν ανήκει στην Τουρκία και θα έχουν ως εκ τούτου επιπτώσεις. Γι’ αυτό και ο Ερντογάν κατά τη συζήτηση του θέματος στο ΣΕΑ φέρεται να είπε πως «θα κάνουμε κι εμείς μόνοι μας αυτό που πρέπει». Με αυτό τον τρόπο η Άγκυρα θα αναβαθμίσει και την ΤΡΑΟ με φιλοδοξία (στόχος είναι να γίνει ο ΤΡΑΟ μια εταιρεία που να μπορεί να δραστηριοποιείται παγκοσμίως όπως οι μεγάλες παγκόσμιες εταιρείες ΒΡ, Shell, Chevron). Επισημαίνεται ότι με αυτό τον τρόπο θα αυξηθούν και τα έσοδα του ΤΡΑΟ καθώς για την ενοικίαση μιας πλατφόρμας γεώτρησης απαιτείται το ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων την ημέρα.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ