Η Τρόικα επιστρέφει…

a 65 Ειδήσεις
a 5545 Ειδήσεις

Αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις – Η αντιπροσωπία των Τροϊκανών αναμένεται να έρθει στη χώρα μας αύριο το βράδυ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας συζήτησαν χθες τα θέματα του χρηματοπιστωτικού τομέα

Στην τελική ευθεία μπαίνει η Κύπρος από αύριο Δευτέρα, σε ό,τι αφορά την προσπάθεια της εξασφάλισης δανεισμού από τον Μηχανισμό Στήριξης για διόρθωση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει και τα οποία την έφεραν μπροστά σε πρωτόγνωρες για τους πολίτες της καταστάσεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αύριο Δευτέρα θα βρίσκεται στην Κύπρο η Τρόικα, με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών και το επιτελείο του θα συζητήσουν τους όρους του δανεισμού.

Τα μέτρα, δηλαδή, που πρέπει να λάβουμε για να εξορθολογήσουμε τα δημόσια οικονομικά και να στηρίξουμε τις βαριά λαβωμένες τράπεζες του τόπου. Στόχος, ή αυτό που αναμένεται, είναι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων του Μνημονίου, σε τρεις με τέσσερις ημέρες.

Από χίλια κύματα

Ως Κύπρος, ετοιμάσαμε αντιπροτάσεις, τις περάσαμε από χίλια κύματα και πιστεύουμε, αυτό λένε τουλάχιστον οι πολιτικοί ταγοί μας, πως θα καταφέρουμε διευθέτηση, η οποία θα οδηγεί στη σύναψη συμφωνίας για δανεισμό. Πόσων δισεκατομμυρίων, κανείς δεν είναι σε θέση ακόμα να πει, επίσημα. Οι αριθμοί που ακούγονται από ξένους οίκους, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άλλους, είναι ανατριχιαστικοί για το μέγεθος της χώρας μας. Γι’ αυτό προέχει και, μάλιστα, επειγόντως να μπορέσουμε να πάρουμε το δάνειο, αν και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα είναι τέτοιο που θα καταστήσει τη ζωή μας πάρα πολύ δύσκολη. Η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε πως είναι τόσα τα χρήματα που χρειάζεται η Κύπρος, που ανεβάζουν το δημόσιο χρέος σε ύψη, στα οποία δεν μπορούμε να αντέξουμε.

Το «χθες» του Προέδρου

Το θετικό στοιχείο είναι πως για πρώτη φορά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραδέχθηκε δημοσίως, στις Βρυξέλλες, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, ότι όντως χρειαζόμαστε επειγόντως, «χθες», δανεισμό, και εξέφρασε την ελπίδα πως το πακέτο των μέτρων οικονομικής εξυγίανσης θα είναι έτοιμο αυτό το σαββατοκύριακο. Το καυτό ζήτημα είναι κατά πόσον η Τρόικα θα δεχθεί πως το πακέτο μας είναι αυτό που θα οδηγήσει σε εξασφάλιση ότι τα δισεκατομμύρια που θα μας δώσουν θα μπορέσουμε να τους τα επιστρέψουμε και μάλιστα με τόκο, σε τρία χρόνια.

Οι όροι μας

Απ’ εδώ κιόλας αρχίζουν τα δύσκολα. Αντιπροτείνουμε τέσσερα χρόνια για την αποπληρωμή. Αντιπροτείνουμε πολύ πιο ήπια από αυτά που η Τρόικα ζητά, μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Και για τις τράπεζες δεν βρήκαμε ακόμα κοινή συνισταμένη… Τα θέματα του χρηματοπιστωτικού τομέα βρέθηκαν πάντως στο επίκεντρο χθεσινής πρωινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκο Δημητριάδη, ο οποίος αναμενόταν να έχει το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τους αρχηγούς των κομμάτων και τους υποψηφίους Προέδρους της Δημοκρατίας, ώστε να επεξηγήσει τις θέσεις της Κεντρικής Τράπεζας, σε ό,τι αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας

Τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο Υπουργός Οικονομικών έδειξαν να επενδύουν στη σύσταση και λειτουργία του νέου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), στις αρχές του 2013, που θα επιτρέπει τον δανεισμό των τραπεζών απευθείας από τον ESM, χωρίς να επιβαρύνεται το κράτος στο οποίο δραστηριοποιούνται. Και οι δυο ανέφεραν ότι θα ζητήσουμε να υπάρχει στο Μνημόνιο που θα υπογράψουμε με την Τρόικα, όρος για αναδρομική ισχύ στην περίπτωση της Κύπρου. Χώρια που, πριν προλάβει να μεταδοθεί η δήλωσή τους, βγήκε η Άγκελα Μέρκελ και είπε ένα ηχηρότατο «όχι».

Προκύπτει επίσης το ερώτημα, πώς είναι δυνατόν να ζητήσουμε κάτι τέτοιο, όταν θα λέμε στην Τρόικα ένα επίσης ηχηρότατο «όχι» στην κοινή εποπτεία Τραπεζών και Συνεργατισμού. Ο νέος ευρωπαϊκός μηχανισμός έχει σαν καθήκον του την κοινή εποπτεία των τραπεζών στην Ε.Ε. Εμείς «φυλάσσουμε ως κόρη οφθαλμού», την ανεξαρτησία του Συνεργατισμού. Αντίφαση;

Πηγή: SigmaLive