Ευγένιος Χαμπουλλάς: Ασυλία μόνο για τον πολιτικό λόγο των βουλευτών

CEB1 2 Βουλευτικές ΕΚλογές 2016, Ευγένιος Χαμπουλλάς, Νέα Αμμοχώστου
Κρίθηκε και επικρίθηκε ουκ ολίγες φορές για τις θέσεις του αλλά και τις απόψεις του. Ο Ευγένιος Χαμπουλλάς βρέθηκε στην επικαιρότητα για πολλούς λόγους για τους οποίους μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε για όλα, για τα αμπελοπούλια, το Κυπριακό και τις σημερινές εξελίξεις, τη βουλευτική ασυλία. Αναπόφευκτα, λόγω και καταγωγής, η κουβέντα δεν μπορούσε να μην πάει στο θέμα Αμμοχώστου σε σχέση με το Κυπριακό. Ο κ. Χαμπουλλάς διαφωνεί με τη θέση ότι επιχειρείται αμμοχωστοποίηση του Κυπριακού και υποστηρίζει ότι είναι το αντίθετο που συμβαίνει: «Ότι κατά καιρούς κάποιοι για να ικανοποιήσουν συγκεκριμένα πολιτικά αλλά και οικονομικά συμφέροντα δεν αξιοποίησαν ή δεν κυνήγησαν στο έπακρο ευκαιρίες για την επιστροφή της Αμμοχώστου». Τονίζει ακόμα ότι «πολλές φορές μαξιμαλιστικές προτάσεις και προσεγγίσεις ανέτρεψαν την προοπτική έστω και για διάλογο για την επιστροφή της πόλης».

CEB1 1551 Βουλευτικές ΕΚλογές 2016, Ευγένιος Χαμπουλλάς, Νέα Αμμοχώστου

Διαβάστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Φιλελεύθερος

– Είστε εκ των βουλευτών που καλώς ή κακώς βρεθήκατε στην επικαιρότητα κατά αρνητικό τρόπο και κυρίως γιατί κάποιους ενόχλησαν πράξεις και ενέργειές σας.

– Το γεγονός ότι βρέθηκα στην επικαιρότητα τις προηγούμενες εβδομάδες με το γνωστό τρόπο δεν ήταν κάτι το οποίο επεδίωξα. Άλλωστε όπως εξήγησα από την πρώτη στιγμή είχα προβεί σε μια ενέργεια εντελώς αυθόρμητα χωρίς να έχω σκοπό να προκαλέσω. Φαίνεται ότι η έντονη επιθυμία μου να ρυθμιστεί το συγκεκριμένο θέμα που έχει να κάνει με το κυνήγι του αμπελοπουλιού προκάλεσε αυτή την αυθόρμητη πράξη η οποία πήρε προεκτάσεις. Είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί πάρα πολλούς φίλους κυνηγούς σε παγκύπρια βάση. Είναι κάτι για το οποίο θα εξαντλήσω χρόνο και κόπο για να αλλάξει η σημερινή αντιμετώπιση απέναντι σε αυτούς που θέλουν να κυνηγούν ένα είδος που δεν κινδυνεύει και αποτελεί παράδοση για την Κύπρο και ιδιαίτερα για την Αμμόχωστο.

– Εκ των υστέρων υπάρχουν ενέργειες που πιστεύετε ότι μπορούσαν να αποφευχθούν;

– Όχι. Συνήθως αποφεύγεις κάτι μετά από σκέψη ή σχεδιασμό. Όταν μια ενέργεια αποτελεί στιγμιαία πράξη, αποτελεί γεγονός το οποίο καταγράφεται, παραμένει και δεν αλλάζει.

– Κάποιοι θεωρούν ότι λόγω της εκλογική σας περιφέρειας προβήκατε σε κάποιες ενέργειες για να κερδίσετε ψήφους. Τι τους απαντάτε;

– Πρωταρχικός μου στόχος είναι η συνεχής προώθηση των δίκαιων αιτημάτων των Αμμοχωστιανών και η επίλυση προβλημάτων που έχουν σχέση με το κόσμο της Αμμοχώστου. Η Αμμόχωστος χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πιο ώριμα εκλογικά σώματα και θεωρώ ότι αποτελεί ύβρη για τους ίδιους τους ψηφοφόρους της Αμμοχώστου αν κάποιοι υπονοούν ότι το κριτήριο επιλογής του βουλευτή τους προέρχεται μόνο από ένα απλό ποστάρισμα στο facebook.

– Το θέμα της άρσης της ασυλίας των βουλευτών βρέθηκε και πάλι στο προσκήνιο. Πριν λίγο καιρό ήταν το θέμα του συμφώνου συμβίωσης. Ποιες οι δικές σας απόψεις;

– Το θέμα της ασυλίας θα πρέπει να συζητηθεί από τη νέα Βουλή, και αν κριθεί, και μπορεί, να γίνει η απαραίτητη συνταγματική ρύθμιση έτσι ώστε να καλύπτει τους βουλευτές μόνο για τον πολιτικό τους λόγο εντός και εκτός της Βουλής.

Στην πραγματικότητα αυτό που ψήφισε η Βουλή δεν ήταν Σύμφωνο Συμβίωσης αλλά συγκεκαλυμμένος πολιτικός γάμος μεταξύ ετερόφυλων ή ομοφυλόφιλων ζευγαριών, και κακώς παραπέμπει στο οικογενειακό δικαστήριο σε περίπτωση διάλυσης.

Περιέχει επίσης αντισυνταγματικές πρόνοιες που αφορούν την υιοθεσία τέκνων. Λυπούμαι, επειδή αυτό το νομοθέτημα πλήττει το θεσμό της οικογένειας σε μια εποχή που οι ηθικές αξίες έχουν καταρρακωθεί. Δεν μπορούν κάποιοι να καταργούν αρχές, αξίες και έννοιες. Είτε το θέλουμε είτε όχι, η οικογένεια αποτελείται από πατέρα, μητέρα και παιδιά. Αυτοί είναι οι λόγοι που καταψήφισα το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

– Πώς απαντάτε στην κριτική που αφορά το σύνολο των βουλευτών ότι περίπου βρίσκονται στη Βουλή για να εξυπηρετούν συμφέροντα πολλών και διαφόρων;

– Ο καλύτερος ορισμός που άκουσα για το τι είναι πολιτική, ήταν από ένα καθηγητή μου στο πανεπιστήμιο που μου είπε επί λέξει: «Πολιτική είναι η μάχη για την κατάκτηση της εξουσίας, ούτως ώστε να αποφασίζεται ποιος παίρνει τι, πώς, πόσο, πότε και γιατί». Νομίζω αυτός ο ορισμός απαντά στην ερώτησή σας. Και ναι, ο λόγος που υπάρχουν τα κόμματα και οι πολιτικοί είναι για να προωθούν και να εξυπηρετούν τα συμφέροντα αυτών που εκπροσωπούν. Σημασία έχει αυτά τα συμφέροντα να μην είναι αντίθετα προς το δημόσιο συμφέρον, να ενισχύουν το κράτος δικαίου και να προωθούνται με σωστό και δίκαιο τρόπο.

– Ξέρετε εάν και πότε και σε ποιο βαθμό θα εφαρμοστεί το πόθεν έσχες βουλευτών κ.λπ.;

– Έχει ξεκινήσει ήδη η συζήτηση για το πόθεν έσχες και έχει απασχολήσει σε αρκετές συνεδρίες την Επιτροπή Νομικών. Έχουμε ήδη αργήσει ως Πολιτεία να ρυθμίσουμε αυτό το θέμα. Εύχομαι το συντομότερο να τεθεί ένα ολοκληρωμένο νομοσχέδιο ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής. Από αυτό το νομοσχέδιο δεν πρέπει να εξαιρείται καμία μορφή εξουσίας. Θα πρέπει τόσο η εκτελεστική όσο και η νομοθετική και η δικαστική εξουσία να συμπεριληφθούν. Την ίδια ώρα θα πρέπει να συμπεριληφθούν όλοι οι λειτουργοί του δημοσίου ή του ημιδημόσιου τομέα οι οποίοι ασκώντας και εκτελώντας τις εξουσίες τους παίρνουν αποφάσεις που αφορούν τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος ή αποφάσεις που επηρεάζουν οικονομικά όσους επιχειρηματίες συμβάλλονται με το Δημόσιο.

– Υπάρχουν πολλοί πολίτες που θεωρούν ότι οι βουλευτές υπεραμείβονται και ότι θα πρέπει να περιοριστούν κάπως τα χρήματα που παίρνουν από τη Βουλή. Ποια η δική σας θέση;

– Ακούστηκαν κατά καιρούς φωνές για τις απολαβές των βουλευτών, και τις απολαβές άλλων εκλελεγμένων αλλά και για τις απολαβές του δημόσιου τομέα.

Θεωρώ ότι οι σημερινές απολαβές των βουλευτών είναι ικανοποιητικές για να ασκούν τα καθήκοντά τους, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη ότι στην Κύπρο δεν ισχύει το ασυμβίβαστο, και αρκετοί βουλευτές διατηρούν τα δικά τους γραφεία ή και επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα όμως θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν και βουλευτές που δεν έχουν άλλη μορφή εσόδων και γι’ αυτό δεν πρέπει να είμαστε ισοπεδωτικοί, ακριβώς επειδή ο μισθός του βουλευτή θα πρέπει να αποτελεί το μέτρο με βάση το οποίο η πολιτική να είναι ελκυστική και για άτομα που δεν έχουν οικονομική άνεση και ουσιαστικά αυτός ο μισθός είναι το μοναδικό τους εισόδημα.

Μαξιμαλιστικές τοποθετήσεις απέτρεψαν επιστροφή της Αμμοχώστου

– Η προεκλογική περίοδος φαίνεται να αυξάνει τις ευαισθησίες σ’ ό,τι αφορά το Κυπριακό και η κάθε λέξη ή φράση να βρίσκεται κάτω από συνεχή κριτική. Αυτό είναι προς όφελος ή προκαλεί ζημιά στη διαδικασία των συνομιλιών;

– Ανέκαθεν το εθνικό αποτελούσε το κυριότερο θέμα συζήτησης κατά τη διάρκεια εθνικών εκλογών, είτε επρόκειτο για βουλευτικές ή προεδρικές εκλογές. Αν και τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης τα οικονομικά θέματα πήραν και αυτά, και λέω ευτυχώς, μεγάλο μερίδιο στις πολιτικές συζητήσεις, φαίνεται ότι ο εξελισσόμενος διάλογος μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων αυξάνει το ενδιαφέρον για το θέμα, το οποίο αναμένεται να έχει και πάλι την τιμητική του ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Μαΐου.

Έχει μεγάλη σημασία ο τρόπος που διεξάγεται η δημόσια συζήτηση γύρω από το εθνικό θέμα, επειδή πολλές φορές στην προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων προκαλείται ζημιά. Και αυτό ισχύει για όλους. Τόσο για αυτούς που υποστηρίζουν τους χειρισμούς της Κυβέρνησης αλλά και για αυτούς που είναι στην αντιπολίτευση.

Είναι καιρός με ειλικρίνεια και μακριά από συνθήματα να λέμε στο λαό την αλήθεια για τις επιδιώξεις μας, που καθορίζονται από τις επιλογές που έχουμε ενώπιόν μας, αποφεύγοντας τα μεγάλα συνθήματα. Αυτή η πρακτική ακολουθείται από το Δημοκρατικό Συναγερμό και πιστεύω ότι είναι ωφέλιμη για τον τόπο.

Την ίδια ώρα, όμως, λυπούμαι να παρατηρήσω ότι κάποιες πολιτικές δυνάμεις παρασύρονται από τις επερχόμενες εκλογές και με αστήρικτες τοποθετήσεις προκαλούν ζημιά στη διαδικασία των συνομιλιών. Και για να είμαι πιο σαφής, αναφέρομαι στις πάμπολλες συζητήσεις που αφορούν τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε περίπτωση συμφωνίας, όπου παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης ότι η μετεξέλιξη θα διαφυλάσσεται μέσα από ρητές πρόνοιες του κειμένου της συμφωνίας, κάποιοι επιμένουν για το αντίθετο υιοθετώντας προσεγγίσεις που δημιουργούν ζημιά στη δική μας επιχειρηματολογία για το θέμα.

– Τα θεωρητικά ορόσημα που είχαν μπει πέρσι φαίνεται να καταρρίπτονται ένα προς ένα (π.χ. συμφωνία το Δεκέμβρη και δημοψηφίσματα, μετά πήγαμε στον Μάρτη, άλλοι μέχρι τον Απρίλη και αναβολή εκλογών και πάει λέγοντας) και το ερώτημα είναι ότι εάν εσείς βλέπετε τη δυνατότητα συμφωνίας εντός του έτους, λαμβάνοντας υπόψη και την όλη συμπεριφορά των Τούρκων.

– Με την έναρξη των συνομιλιών επί προεδρίας του Νίκου Αναστασιάδη γίναμε μάρτυρες έντονου ενδιαφέροντος της διεθνούς κοινότητας των μεγάλων δυνάμεων και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για προώθηση της εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού. Αυτό οφείλεται σε δύο κύριους παράγοντες:

Πρώτον στην καλά οργανωμένη και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της Κυβέρνησης και δεύτερο στο γεγονός ότι η αστάθεια που παρατηρείται στη γύρω περιοχή συνδυαζόμενη με τις ενεργειακές εξελίξεις στη Μεσόγειο, αποτελούν επιπλέον λόγους για τη διεθνή κοινότητα να συνδράμει για επίτευξη συμφωνίας σε ένα πρόβλημα που την απασχολεί εδώ και δεκαετίες. Ίσως αυτό το έντονο ενδιαφέρον να παρέσυρε κάποιους και να έκαναν αναφορές σε ορόσημα.

Παρά το γεγονός ότι οι συνομιλίες προχωρούν και σε αρκετά κεφάλαια υπάρχει σύγκλιση απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών, από την τελευταία ενημέρωση που έγινε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Βουλή συμπεραίνει κανείς ότι υπάρχει ακόμα δρόμος επειδή σε κορυφαία ζητήματα όπως το εδαφικό, το περιουσιακό αλλά και το θέμα των εγγυήσεων υπάρχουν αποστάσεις.

Θεωρώ λοιπόν ότι όσοι έχουν κάνει αναφορές σε ορόσημα έχουν κάνει λάθος. Μακάρι τους αμέσως επόμενους μήνες να δούμε ενέργειες από την Τουρκία ιδιαίτερα στα θέματα που προανέφερα που θα μας επιτρέπουν να καταλήξουμε σε συμφωνία το συντομότερο.

Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούμε να θυσιάσουμε την ουσία και την ποιότητα της λύσης εξαιτίας ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων. Θα πρέπει να παραμείνουμε αφοσιωμένοι σε ένα ειλικρινή διάλογο βασισμένο στις ευρωπαϊκές αξίες και στα πλαίσια των συμφωνιών κορυφής και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, να επιδιώξουμε τη λύση.

– Λόγω καταγωγής και λόγω εκλογικής περιφέρειας θα σας ρωτήσω εάν πιστεύετε στην «αμμοχωστοποίηση του Κυπριακού»…

– Προσωπικά πιστεύω ακριβώς το αντίθετο. Ότι δηλαδή κατά καιρούς κάποιοι για να ικανοποιήσουν συγκεκριμένα πολιτικά αλλά και οικονομικά συμφέροντα δεν αξιοποίησαν ή αν θέλετε δεν κυνήγησαν στο έπακρο ευκαιρίες, για την επιστροφή της Αμμοχώστου με κορυφαία εκείνη του αγγλοαμερικανοκαναδικό σχεδίου του 1978.

Πολλές φορές μαξιμαλιστικές προτάσεις και προσεγγίσεις ανέτρεψαν την προοπτική έστω και για διάλογο για την επιστροφή της πόλης. Επιπλέον θα ήθελα να σημειώσω ότι αν σήμερα συντηρείται ο πόθος της επιστροφής και απορρίπτεται ο συμβιβασμός με την κατοχή και την διαίρεση της Κύπρου, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους Αμμοχωστιανούς που παρά το ότι ο χρόνος έχει φθείρει τον κοινωνικό ιστό της πόλης τους, οι ίδιοι με δικές τους πρωτοβουλίες, συζητήσεις και εκδηλώσεις μακριά από κομματικές σκοπιμότητες κρατούν το ενδιαφέρον για απελευθέρωση της πατρίδας μας ψηλά στην πολιτική ατζέντα και σε καμία περίπτωση δεν συμβιβάζονται με την κατοχή. Άρα θεωρώ ατυχής τέτοιου είδους αναφορές και τις απορρίπτω κατηγορηματικά.

Αύξηση ψήφων αλλά και εδρών για τον ΔΗΣΥ

– Ποιοι οι στόχοι του ΔΗΣΥ σ’ αυτές τις εκλογές; Να έρθει πρώτος ανεξαρτήτως ποσοστού, ή παίζει ρόλο ο αριθμός των ψήφων αλλά και των εδρών;

– Πιστεύω ακράδαντα ότι στις εκλογές του Μαΐου 2016 ο ΔΗΣΥ θα ανακηρυχτεί για ακόμα μια φορά πρώτη πολιτική δύναμη της Κύπρου. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα και την αύξηση των ψήφων για την παράταξή μας αλλά και των εδρών. Με το που ανάλαβε την προεδρεία ο Νίκος Αναστασιάδης μαζί με την Κυβέρνησή του και σε συνεργασία με τον Αβέρωφ Νεοφύτου και την ηγεσία του ΔΗΣΥ, και μετά που διέγνωσαν το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετώπιζε ο τόπος, έθεσαν κάποιους στόχους: να επαναφέρουν τη σταθερότητα και να δώσουν τέρμα στην πιθανότητα χρεωκοπίας, η οποία ήταν ορατή από τις αρχές του 2012.

Πάρθηκαν δύσκολες αποφάσεις ούτως ώστε να προχωρήσουμε στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, ενώ παράλληλα προχώρησαν αρκετές μεταρρυθμίσεις οι οποίες ήταν αναγκαίες για την καλύτερη λειτουργία του κράτους και τη στήριξη των ευπαθών ομάδων. Δόθηκαν οικονομικά και άλλα κίνητρα για να βοηθηθεί η ανάπτυξη, τα οποία έφεραν εισροές από ξένες επενδύσεις πέραν των 6 δισ. ευρώ τα τελευταία δυόμισι χρόνια.

Αν η Βουλή το Μάρτιο του 2013 λειτουργούσε συναινετικά και υιοθετούσε την πρόταση του Προέδρου για την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού τομέα ως αυτή είχε καθοριστεί από το πρώτο Γιούρογκρουπ, τότε τα πράγματα σήμερα θα ήταν πολύ καλύτερα. Λέγοντας αυτά δεν παραγνωρίζω το γεγονός ότι ακόμα χιλιάδες συμπολίτες μας και ειδικότερα νέοι παραμένουν άνεργοι και αρκετές χιλιάδες συνταξιούχοι περνούν πολύ δύσκολες στιγμές.

Παρ’ όλα αυτά όμως θεωρώ ότι η σωστή διαχείριση που γίνεται στα θέματα οικονομίας από την Κυβέρνηση, η υπεύθυνη στάση του ΔΗΣΥ για όλα τα μεγάλα θέματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τόπος, αναγνωρίζονται από όλους. Είμαι αισιόδοξος ότι όλη αυτή η προσπάθεια θα εκτιμηθεί από την κοινωνία των πολιτών η οποία αγωνιά για τον τόπο και αναγνωρίζει ότι η πρωτιά στο ΔΗΣΥ θα αποτελέσει εχέγγυο μιας πορείας η οποία απέτρεψε την καταστροφή και αρχίζει σιγά-σιγά να δίνει καρπούς.

Η Αμμόχωστος είναι η πιο δύσκολη εκλογική περιφέρεια

– Ως βουλευτής Αμμοχώστου είστε αναγκασμένος να ταξιδεύετε σ’ όλη την Κύπρο. Αυτό σημαίνει πολλαπλασιασμό εξόδων σε σχέση με ένα συνάδελφό σας στην Πάφο, τη Λεμεσό ή την Λάρνακα. Ποιο το σχόλιό σας;

– Νομίζω ότι το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε οι βουλευτές Αμμοχώστου είναι οι αποστάσεις. Στην πραγματικότητα είμαστε βουλευτές επικρατείας και πολλές φορές αναγκαζόμαστε να επισκεφθούμε πέραν των δύο πόλεων, εκτός της έδρας μας, την ίδια μέρα.

Ο κόσμος της Αμμοχώστου είναι διάσπαρτος σήμερα από την Πάφο μέχρι την Αγία Νάπα. Η Αμμόχωστος αποτελεί την πιο δύσκολη εκλογική περιφέρεια λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο προσφυγικός κόσμος αλλά και λόγω του ότι η Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου αντιμετωπίζεται από τα κέντρα λήψεως αποφάσεων άνισα σε σχέση τις υπόλοιπες επαρχίες. Σε καμία περίπτωση όμως ως βουλευτές Αμμοχώστου δεν μας απασχόλησε το κόστος σε σχέση με το έργο που πρέπει να επιτελέσουμε, γιατί η αγάπη μας για την Αμμόχωστο είναι μεγάλη.

Πηγή: Φιλελεύθερος