Εγκωμιαστικό άρθρο από Γερμανική εφημερίδα για την οικονομική πρόοδο στην Κύπρο

a 87 Ειδήσεις
a 2813 Ειδήσεις

Μετά το δημοσίευμα του Der Spiegel στις 2 Φεβρουαρίου όπου γινόταν αναφορά στην Κύπρο ως τη “χώρα-πρότυπο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε”, σήμερα έρχεται και η Der Handelsblatt να προσθέσει ακόμα ένα εγκωμιαστικό άρθρο για την πορεία ανόρθωσης της Κυπριακής Οικονομίας, και της εν γένει προσπάθειας να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο που φέρει τον τίτλο: “Η Επιστροφή της Κύπρου”, αναφέρεται ότι η Κύπρος έχει πλέον πετύχει πλήρως τους στόχους της απ’ την αρχή του προγράμματος, φαινόμενο ασυνήθιστο με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα των τελευταίων ετών, ακόμα και για περιπτώσεις χωρών που έπαιρναν καλές αξιολογήσεις, όπως στην περίπτωση της Ιρλανδίας, η οποία και προσφάτως βγήκε από το επαχθές Μνημόνιο.

Μάλιστα, το άρθρο περιγραφικά αναφέρει, πως μόλις ένα χρόνο μετά που γερμανικά αεροπλάνα της Lufthansa προσγειώνονταν το ένα πίσω από το άλλο στο αεροδρόμιο Λάρνακας τα βράδια, μεταφέροντας το τόσο απαραίτητο ρευστό στην Κυπριακή Δημοκρατία, σήμερα μιλάμε για μια χώρα η οποία βρίσκεται σε τροχιά ανάνηψης και μιας πρωτοφανούς επιτυχημένης και εξ’ αρχής συντονισμένης προσπάθειας αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης.

Όπως αναφέρεται και στο άρθρο, σημαντική υπήρξε σε κάθε περίπτωση και η συμβολή των ίδιων των πολιτών στο απαιτητικό αυτό πρόγραμμα λιτότητας, το οποίο όμως απέδωσε άμεσα, εν σχέση και με άλλα που εφαρμόζονται στις άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου.

Το άρθρο κάνει λόγο και για το ότι ενώ αρχικά η ύφεση είχε προβλεφθεί να αγγίξει ή και να ξεπεράσει το 8,7% εν τέλει χάρη στις διορθωτικές και έγκαιρες κινήσεις της Λευκωσίας περιορίστηκε εν τέλει στο 5,3%. Εγκωμιαστικό είναι το άρθρο αναφορικά και με την όσο το δυνατόν αρμονική σχέση που υφίσταται μεταξύ Λευκωσίας και Τρόικας, με την τελευταία να θεωρεί και η ίδια την Κύπρο ως χώρα – μοντέλο αντιμετώπισης των οικονομικών προβλημάτων που θα ανακύπτουν σε χώρες της Ευρωζώνης, ήτοι άμεση θεραπεία σοκ…

Στο άρθρο, ωστόσο, γίνεται εκτενής αναφορά και σε κάποιες αρνητικές πτυχές που παραμένουν και δρουν ως εμπόδια στην επίτευξη ακόμα καλύτερων αποτελεσμάτων. Μια από αυτές τις πτυχές δεν είναι άλλη από τους Ημικρατικούς Οργανισμούς, που το άρθρο τους αναφέρει ως “Ιερές Αγελάδες”…, οργανισμοί οι οποίοι από την δεκαετία του ’60 αποτελούν προπύργια κομματοκρατίας και ρουσφετιού.

Σοβαρό πρόβλημα εντοπίζει το άρθρο και στην πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς φαίνεται τα συνδικάτα να αποδεικνύονται ιδιαίτερα ισχυρά και αντιδραστικά στην πορεία του προγράμματος εξυγίανσης, ενώ αναφορά γίνεται και στο ρίσκο που ακόμα υπάρχει στον τραπεζικό τομέα, παρά την θωράκισή του.

Συγκεκριμένα η Der Handelsblatt αναφέρει ότι ακόμα υφίστανται 19 δις τοξικών κεφαλαίων στις κυπριακές τράπεζες, ενώ η ανεργία επίσης παρουσιάζει μια δραματική αύξηση, με σοβαρές κοινωνικές προεκτάσεις, ικανές να δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα στην κοινωνία.

Εντούτοις, μετά από ένα χρόνο συνεχόμενων αρνητικών δημοσιευμάτων και ειδικά προερχομένων από την Γερμανία, είναι τουλάχιστον παρήγορο το γεγονός ότι υπάρχει σε μεγάλα και έγκυρα μέσα ένα διαφοροποιημένο κλίμα στις προσεγγίσεις προς την Λευκωσία.