“Επαναπατρισμός” Κουλία στο ΔΗΚΟ;

a 7 Ειδήσεις
a 1776 Ειδήσεις

Ο κύβος ερρίφθη για τον επαναπατρισμό του Ζαχαρία Κουλία στο ΔΗΚΟ.

Η Κεντρική Επιτροπή, ενέκρινε, εισήγηση του Προέδρου του Κόμματος, γι’ ανοιχτή πρόσκληση συμπόρευσης, σε όλους όσοι αποχώρησαν ή διαγράφησαν από το κόμμα, υπό τις προϋποθέσεις ότι δεν ανήκουν σε άλλο κόμμα και δεν μετέχουν στην κυβέρνηση Αναστασιάδη.

Πλέον, η μπάλα βρίσκεται στα πόδια του βουλευτή Αμμοχώστου, ο οποίος, επί του παρόντος, τηρεί σιγήν ιχθύος.

Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ζαχαρίας Κουλίας αφού εξετάσει τις επιλογές που έχει ενώπιόν του και διαβουλευθεί με στενούς του συνεργάτες, θ’ ανακοινώσει την απόφασή του, η οποία χρονικά τοποθετείται γύρω από το μνημόσυνο του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή, 7 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την Εκπρόσωπο Τύπου του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, «γι’ αυτό πήραμε και την πολιτική απόφαση ως γενική αρχή ότι απευθύνουμε πρόσκληση συμπόρευσης πρώτα και κύρια σε όλα τα στελέχη του κόμματος που αποστασιοποιήθηκαν, παραιτήθηκαν, διαγράφηκαν ή απομακρύνθηκαν χωρίς απολύτως καμιά εξαίρεση από το κόμμα αλλά και σε όλη την ευρύτερη κοινωνία».

Τη στιγμή που τέθηκε το θέμα επιστροφής πρώην στελεχών, ο τέως Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, αποχώρησε από τη συνεδρία λέγοντας ότι επιχειρείται διά της πλαγίας η επιστροφή Κουλία στο κόμμα, γεγονός, που για τον ίδιο, όπως είπε και στο παρελθόν, αποτελεί κόκκινη γραμμή.

Η ενέργεια του βουλευτή Ζαχαρία Κουλία, μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2011, να ψηφίσει τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου για την Προεδρία της Βουλής και όχι τον τότε Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Μάριο Καρογιάν, χαρακτηρίστηκε από τον τελευταίο ως τορπίλη στους δημοκρατικούς θεσμούς, ως μια από τις μελανότερες σελίδες στην ιστορία της δημοκρατίας και ως ψήφος αποστασίας. Ακολούθως, ο Ζαχαρίας Κουλίας διαγράφηκε από το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος για χειρίστου είδους αντικομματική συμπεριφορά, σύμφωνα με την τότε ηγεσία του ΔΗΚΟ.

Με τη σημερινή απόφασή της, η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, ανοίγει την πόρτα επιστροφής στον βουλευτή Αμμοχώστου και σε όποιον ασπάζεται την πολιτική του κόμματος και επιθυμεί να εμπλακεί ενεργά. Αυτά που μάς χώρισαν στο παρελθόν δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι σήμερα εμπόδιο στην προσπάθεια διεκδίκησης που θα κρίνει το μέλλον της Κύπρου, ανέφερε η κ. Ερωτοκρίτου. Καθορισμός του πολιτικού άξονα

Η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε, επίσης, τους πολιτικούς άξονες επί των οποίων θα πορευθεί το κόμμα στο μέλλον.

Από τη μια προκρίνεται η αλλαγή από την λανθασμένη, όπως χαρακτηρίζεται, στρατηγική και τακτική της κυβέρνησης στο Κυπριακό και από την άλλη δηλώνεται η αναγκαιότητα αλλαγής κατεύθυνσης στην οικονομία μέσω, όπως αναφέρεται, της επαναδιαπραγμάτευσης συγκεκριμένων πτυχών του μνημονίου.

Από την εισήγηση του Προέδρου του ΔΗΚΟ, ξεχωρίζει και η έναρξη από το 2015 διαδικασίας ξεκαθαρίσματος του μητρώου μελών, που στις κομματικές εκλογές του Φεβρουαρίου αριθμούσε περίπου 39000 μέλη. Εξέλιξη, που σύμφωνα μ’ έγκυρες πηγές, στέλνει και μήνυμα σ’ εσωκομματικούς αντιπάλους, οι οποίοι αναμένουν την ευκαιρία ν’ αμφισβητήσουν την ηγεσία του κόμματος.

Πηγή: SigmaLive