Πρωταθλήτρια Κύπρου η ΑΕΛ

44 χρόνια χωρίς να μπορέσει να κατακτήσει τον τίτλο του πρωταθλήματος ήταν πολλά για μία μεγάλη ομάδα, όπως είναι η ΑΕΛ. Η 5η Μαΐου 2012, ωστόσο, θα γραφτεί στην ιστορία ως η μέρα που “έσπασε” η κατάρα και δόθηκε τέλος στην… ξηρασία 44 ετών…

Η Λεμεσιανή ομάδα πανηγυρίζει και μαθηματικά την κατάκτηση του τίτλου, αφού στο ντέρμπι της 5ης αγωνιστικής της Β΄ Φάσης του πρωταθλήματος Λαϊκή Τράπεζα κέρδισε με 1-0 την Ανόρθωση και σε συνδυασμό με την ήττα του ΑΠΟΕΛ από την Ομόνοια στο ντέρμπι “αιωνίων” είναι πλέον η πρωταθλήτρια Κύπρου για τη σεζόν 2011-12. Το γκολ που έκρινε την αναμέτρηση σημείωσε ο Μπεμπέ στο 74΄. Η ομάδα του Πάμπου Χριστοδούλου είχε και δύο δοκάρια με τους Ζιλμπέρτο στο 18΄ και Ντίξον στο 19΄. Πρώτο πρωτάθλημα για την ΑΕΛ μετά από 44 χρόνια, πρώτο πρωτάθλημα που κερδίζει Κύπριος προπονητής (Πάμπος Χριστοδούλου) από το 1980, όταν ο Ανδρέας Λαζαρίδης είχε πανηγυρίσει την κατάκτηση του τίτλου με το ΑΠΟΕΛ.

Ορεξάτες… ξεκίνησαν την αναμέτρηση οι δύο ομάδες, με αποτέλεσμα στο πρώτο τρίλεπτο να χαθούν δύο καλές ευκαιρίες, μία για κάθε ομάδα. Αρχικά για την Ανόρθωση, με τη συμπλήρωση μόλις τριάντα δευτερολέπτων στο ντέρμπι, όταν μετά από μακρινή μπαλιά, ο Οκκάς έφευγε μόνος απέναντι από τον Ντεγκρά κι αφού ο Ουόν δεν μπόρεσε να τον ανακόψει, με τον Τζούνιορ ωστόσο να προλαβαίνει και να παρεμβαίνει στο σουτ του Κύπριου επιθετικού, με αποτέλεσμα να αλλοιωθεί η δύναμη του σουτ του και να φτάσει χωρίς κανένα πρόβλημα στον Αργεντινό κήπερ των γηπεδούχων. Άμεση, σχεδόν, η… απάντηση από πλευράς ΑΕΛ, αφού στο 3΄ η ομάδα του Πάμπου Χριστοδούλου εκτέλεσε κόρνερ με το Ζιλμπέρτο από τα αριστερά, ο Ντεντέ κέρδισε την κεφαλιά, με το Λαμπάν να απομακρύνει προ της γραμμής του τέρματος, διατηρώντας έτσι το 0-0.

Από εκεί και πέρα, χρειάστηκε να περάσει ένα περίπου δεκάλεπτο για να πάρει και πάλι το παιχνίδι… φωτιά. Στο 14΄ ο Μαρκίνιος έκανε τη μακρινή μπαλιά στον Οκκά, ο οποίος… έφυγε στην πλάτη της άμυνας και προτού τον προλάβουν οι αντίπαλοι αμυντικοί επιχείρησε το σουτ με το αριστερό λίγο μέσα από την περιοχή, με την μπάλα να κταλήγει στην εξωτερική πλευρά των διχτύων της Λεμεσιανής ομάδας. Η ομάδα του Πάμπου Χριστοδούλου, όμως, δεν πτοήθηκε, πέρασε μπροστά και σε δύο περιπτώσεις… πλησίασε το γκολ, αλλά στάθηκε άτυχη. Στο 18΄ το μακρινό σουτ του Ζιλμπέρτο… σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι του Κόζατσικ, ενώ την ίδια κατάληξη είχε το πλασέ του Ντίξον μέσα από την περιοχή και μετά από συνδυασμό ποδοσφαιριστών της ΑΕΛ, με τελικό αποδέκτη τον Άγγλο, ο οποίος είδε την προσπάθειά του να… σταματάει στο δεξί κάθετο δοκάρι, μόλις ένα λεπτό μετά την προσπάθεια του Ζιλμπέρτο.

Ο ρυθμός του αγώνα ήταν πολύ καλός, με τις δύο ομάδες να ψάχνουν το γκολ για να… ανοίξουν το σκορ, μένοντας μακριά από σκοπιμότητες και στο 35΄ ήταν η σειρά της ομάδας της Αμμοχώστου για να… πλησιάσει στο γκολ, όταν ο Τζούνιορ γλίστρησε, με την μπάλα να φτάνει στο Ρονκάτο, ο οποίος έκανε την παράλληλη πάσα από δεξιά στο Λαμπάν, που δεν μπόρεσε από κοντά να… νικήσει τον Ντεγκρά.

Εννιά λεπτά αργότερα σημειώθηκε και η τελευταία καλή φάση στο πρώτο μέρος, όταν μετά από εκτέλεση φάουλ του Ζιλμπέρτο ο Ντίξον πήρε την κεφαλιά, αλλά έστειλε την μπάλα άουτ, με αποτέλεσμα το ημίχρονο να τελειώσει ισόπαλο χωρίς τέρματα.

Στην επανάληψη, η ΑΕΛ μπήκε πιο δυνατά μπήκε στον αγωνιστικό χώρο και μόλις στο 50΄ είχε μία καλή ευκαιρία για να… ανοίξει το σκορ, αλλά το διαγώνιο σουτ του Ντίξον… έφυγε απελπιστικά άουτ, ενώ την ίδια κατάληξη είχε το μακρινό σουτ του Νικολάου στο 57΄.

Η Λεμεσιανή ομάδα συνέχισε να υπερέχει και στην επόμενη καλή στιγμή της, στο 74΄, κατάφερε να… ανοίξει το σκορ και να είναι όλο και πιο κοντά στην κατάκτηση του τίτλου. Ο Μπεμπέ έπαιξε το 1-2 με τον Τζίλι Βοού, …τρύπωσε μέσα στην περιοχή της Ανόρθωσης και με ψύχραιμο πλασέ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Κόζατσικ… γράφοντας το 1-0.

Μάλιστα, οκτώ λεπτά αργότερα οι “γαλαζοκίτρινοι”… πλησίασαν και το 2-0, ωστόσο το σουτ του Σίλας από καλή θέση… πέρασε άουτ και χάθηκε έτσι μία καλή ευκαιρία για να διπλασιάσουν τα τέρματά τους. Αυτό, ωστόσο, δεν είχε σημασία, αφού δέκα περίπου λεπτά αργότερα το τελευταίο σφύριγμα του Μάριου Τσαγγάρη βρήκε νικήτρια την ΑΕΛ με 1-0 και κατ’ επέκταση πρωταθλήτρια Κύπρου για την περίοδο 2011-12, στέλνοντας στους… επτά ουρανούς τις χιλιάδες κόσμου που έδωσαν το “παρών” τους στην Ανατολική κερκίδα, αλλά και όλους όσους υποστηρίζουν την ομάδα της Λεμεσού και… διψούσαν τόσο πολύ για την κατάκτηση του τίτλου.

ΑΕΛ: Ντεγκρά, Αϊρόσα, Καρλίτος, Ουόν, Τζούνιορ, Ντεντέ, Μπεμπέ, Νικολάου, Εντμάρ (57΄ Βοού), Ζιλμπέρτο (71΄ Καφού), Ντίξον (82΄ Σίλας).

ΑΝΟΡΘΩΣΗ: Κόζατσικ, Άντιτς, Κβιρκβέλια, Μακρής, Κόλιν, Σιέλης (68΄ Μαραγκός), Λαμπάν, Μαρκίνιος, Λαμπόρδε (64΄ Ρέζεκ), Οκκάς (78΄ Ανδρέου), Ρονκάτο.

Κίτρινες Κάρτες: Αϊρόσα – Οκκάς, Σιέλης, Μακρής.

** Με δύο αλλαγές στο αρχικό της σχήμα παρέταξε την ΑΕΛ ο προπονητής της ομάδας, Πάμπος Χριστοδούλου, σε σχέση με τον προηγούμενο αγώνα κυπέλλου με αντίπαλο την ΑΕΚ. Ο Εντμάρ πήρε τη θέση του Καφού και ο Ντίξον του Βοού.

** Με τρεις αλλαγές στο αρχικό της σχήμα παρέταξε την Ανόρθωση ο προπονητής της ομάδας, Ρόνι Λέβι, σε σχέση με τον προηγούμενο αγώνα πρωταθλήματος με αντίπαλο την Ομόνοια. Ο Άντιτς πήρε τη θέση του Τζανίσιο, ο Σιέλης του Σπρόκελ και ο Λαμπόρδε του Ρέζεκ.

** Οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν για έκτη φορά φέτος (σε Πρωτάθλημα και Κύπελλο) και ο μέχρι στιγμής απολογισμός κατέγραψε:

Α’ φάση Πρωταθλήματος
ΑΕΛ-Ανόρθωση 0-0
Ανόρθωση-ΑΕΛ 0-1

Β’ φάση Πρωταθλήματος
Ανόρθωση-ΑΕΛ 1-1

Κύπελλο Coca-Cola
ΑΕΛ-Ανόρθωση 1-0, 1-2

** Ο Ντεγκρά είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής της ΑΕΛ που έχει αγωνιστεί σε όλα τα παιχνίδια πρωταθλήματος χωρίς να έχει χάσει λεπτό.

** Δεύτερο γκολ για το Λουτσιάνο Μπεμπέ στο φετινό πρωτάθλημα Λαϊκή Τράπεζα.

** Διαιτητής του ντέρμπι ήταν ο Μάριος Τσαγγάρης, με βοηθούς τους Σωτήρη Βίκτωρος και Νίκο Γρηγοριάδη.

Ροη Ειδησεων

Κυπελλούχος 2023-24 η Πάφος

Εντυπωσιακή η Πάφος που κατέκτησε το πρώτο της τρόπαιο στην ιστορία της καθώς επικράτησε με…

18 Μαΐου, 2024

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024