Στο νέο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης θέλουν την Κύπρο

a 90 Ειδήσεις
a 5770 Ειδήσεις

Στο νέο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης θέλουν να υπαχθεί η Κύπρος, τόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσο και κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Γερμανία και Φιλανδία θα έχουν, έτσι, προνομιακό καθεστώς μεταξύ των δανειστών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο νέος Μηχανισμός τελεί υπό την έγκριση του συνταγματικού δικαστηρίου της Γερμανίας, την προσεχή Τετάρτη

Καθεστώς προνομιακών πιστωτών της Κύπρου θα εξασφαλίσουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο του μνημονίου που αναμένεται να συνομολογηθεί.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όσο και το Βερολίνο, καθώς και το Ελσίνκι, κατευθύνουν τις εξελίξεις, ώστε: Η οικονομική βοήθεια που αναμένεται να παρασχεθεί προς την Κυπριακή Δημοκρατία, να υπαχθεί απευθείας κάτω από το νομικό πλαίσιο που διέπει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης ο οποίος δεν έχει πάντως ακόμη επικυρωθεί.

Οι προσπάθειες αυτές είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το γεγονός ότι: Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης παρέχει «καθεστώς προνομιακού πιστωτή» πρώτα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και εν συνεχεία στα κράτη της Ευρωζώνης που θα συμμετέχουν στην παραχώρηση οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο, εγκαθιδρύοντας ένα καθεστώς «ενισχυμένων εγγυήσεων».

Αντίθετα, το υφιστάμενο «Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας» δεν παρέχει ανάλογη δυνατότητα στους πιστωτές μας, οι οποίοι επιθυμούν, για ευνόητους λόγους, να βρίσκονται πρώτοι στη λίστα πληρωμών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης, ο οποίος θα αντικαταστήσει το προσωρινό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τελεί υπό την αίρεση απόφασης που θα λάβει το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Γερμανίας, την προσεχή Τετάρτη, δώδεκα Σεπτεμβρίου.
Εναντίον του μηχανισμού έχουν προσφύγει πέραν των 37 χιλιάδων Γερμανών πολιτών, θεωρώντας ότι εκχωρεί υπερεξουσίες στις Βρυξέλλες.

Πηγές στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτιμούν ότι εάν ο μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης επικυρωθεί από τη Γερμανία, τότε θα ανοίξει και ο δρόμος επίσπευσης των διαδικασιών για το κυπριακό μνημόνιο.

Εάν βεβαίως αυτό επιθυμεί και η Λευκωσία, η οποία πάντως, αυτή την περίοδο φέρεται να επικεντρώνεται στο ρωσικό δάνειο.


Πηγή: ΑΝΤ1