Χάσικος: “Σε άλλες χώρες δεν ξέρουν τον Γεν. Ελεγκτή, εδώ είναι σταρ”

a 10 Ειδήσεις, Κυβέρνηση, Σωκράτης Χάσικος
Στοιχεία που αφορούν τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας έδωσε στον Γενικό Εισαγγελέα, ο υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, ο οποίος θα αναμένει την απάντηση του Κώστα Κληρίδη, κατά πόσον υπάρχει εκ μέρους του Οδυσσέα Μιχαηλίδη υπέρβαση εξουσίας στον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντα του.

a 975 Ειδήσεις, Κυβέρνηση, Σωκράτης Χάσικος

Κληθείς να σχολιάσει την «κόντρα» που ξέσπασε μεταξύ του ιδίου και του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, ο κ. Χάσικος είπε ότι «δεν είναι θέμα κόντρας ούτε τίποτε το προσωπικό. Σε άλλες χώρες τον Γενικό Ελεγκτή δεν τον ξέρει κανένας, στην Κύπρο είναι σταρ, σούπερ σταρ, είτε είναι εφημερίδες, είτε είναι τηλεοράσεις, είτε είναι ραδιόφωνα. Είναι δικαίωμα του, έτσι επέλεξε να επικοινωνεί και να υπερασπίζεται τα της έκθεσης του».

Πρόσθεσε ότι «θα περιμένω τον Γενικό Εισαγγελέα. Έδωσα κάποια στοιχεία, αύριο Δευτέρα θα πάνε και τα υπόλοιπα και από κει και πέρα υπάρχουν Θεσμοί και θα κρίνουν ποιος έχει δίκαιο. Εγώ δεν θέλω να δώσω ούτε συνέχεια, ούτε να εμφανίζομαι ως συγκρουσιακός ή σε διαρκή αντιπαράθεση με τον Γενικό Ελεγκτή. Αυτό κανένα μας δεν βοηθά, ο καθένας μας να περιοριστεί στα δικά του, η Εκτελεστική Εξουσία στα δικά της και εγώ σαν μέλος της Εκτελεστικής Εξουσίας θα μείνω στα δικά μου, αυτός σαν Ελεγκτική Υπηρεσία θα μπορούσε να παραμείνει και αυτός στα δικά του».

Το κατά πόσον, συνέχισε «υπάρχει υπέρβαση εξουσίας ή κάποιες πράξεις του θεωρούνται υπερβολικές σε σχέση με τον τρόπο που ασκεί τον ελεγκτικό του έλεγχο, υπάρχει Σύνταγμα, υπάρχουν Νόμοι και ο καθένας μας κρίνεται κατά πόσον λειτουργεί και συμπεριφέρεται μέσα στα πλαίσια του Συντάγματος και των Νόμων».

Σε ερώτηση τι αφορούν τα στοιχεία που έδωσε και θα δώσει αύριο στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ο Σ.Χάσικος κάλεσε τους δημοσιογράφους να περιμένουν «να τα δει ο Γενικός Εισαγγελέας. Ουσιαστικά τα στοιχεία που δίνω είναι ενδεικτικά των όσων περιέγραψα προηγουμένως, δηλαδή το κατά πόσον περιοριζόμαστε η κάθε πλευρά, στα όσα το Σύνταγμα μας επιβάλλει, ή λειτουργούμε καθ’ υπέρβαση, το κατά πόσον είμαστε διασυνδεδεμένοι με ύποπτα ή άλλα συμφέροντα ή όχι. Αυτά είναι δουλειά του Γενικού Εισαγγελέα να τα κρίνει».

Κληθείς να αναφέρει εάν είχε μια πρώτη απάντηση από τον Γενικό Εισαγγελέα, ο Σωκράτης Χάσικος είπε ότι «εκείνο που είπε ο Γενικός Εισαγγελέας και πολύ καλά το είπε είναι, «εμένα δεν είναι δουλειά μου να μπαίνω και να τοποθετούμαι σε αντιπαραθέσεις. Εμένα δουλειά μου είναι να εξετάζω από νομικής άποψης τα διάφορα θέματα που έρχονται ενώπιον μου». Και είπε ο Γενικός Εισαγγελέας ότι «ναι αυτά θα διερευνηθούν».

Ερωτηθείς εάν αυτές οι ύποπτες διασυνδέσεις αφορούν Θεσμούς ή πρόσωπα, ο ΥΠΕΣ απάντησε πως «εγώ θα πω για τα δικά μου. Αφέθηκαν υπονοούμενα ότι έχω περίπου ύποπτες διασυνδέσεις είτε για το Κεντρικό Σφαγείο είτε για τη Κόσιη. Ουδείς γνωρίζει ακόμα τι έγινε το θέμα με τη Κόσιη (ΟΕΔΑ) και ενώ ανέλαβαν να το διαχειριστούν η Ελεγκτική Υπηρεσία και το Συμβούλιο Αλλαγών και Απαιτήσεων, ακόμα περιμένουμε. Εν πάση περιπτώσει αφέθηκαν από πλευράς Ελεγκτικής Υπηρεσίας διάφοροι συνειρμοί για ύποπτες συναλλαγές δικές μου. Αυτό θα το δείξει αν υπάρχει, ο Γενικός Εισαγγελέας».

Στο Σωκράτη Χάσικο τέθηκε το ερώτημα ότι για το Υπουργείο Εσωτερικών υπάρχουν και άλλα θέματα όπως για παράδειγμα για τη Γενική Λογίστρια.

«Και αυτό θα το δει ο Γενικός Εισαγγελέας. Το άξιον απορίας είναι πως μέσα από μια έκθεση 680 σελίδων, οι πράξεις ή οι παραλείψεις όλων των υπολοίπων, στο βαθμό που υπάρχουν, εξαφανίστηκαν και έμειναν μόνο δύο μη θέματα του Υπουργείου Εσωτερικών που αφορούσαν προηγούμενη κυβέρνηση», είπε και πρόσθεσε πως «αυτό θα έλεγα είναι επιτυχία της κυβέρνησης. Δηλαδή από τόσα θέματα μόνο δύο, που και αυτά αφορούν την προηγούμενη κυβέρνηση, υπάρχουν;» διερωτήθηκε για να καταλήξει «είδωμεν».

Πηγή: ΚΥΠΕ