Αρχισε η προετοιμασία για τη λαμπρατζιά

Η ώρα της Αναστάσιμης Ακολουθίας σχεδόν έφτασε και ποιος δεν έχει αντικρίσει στην άκρη ενός δρόμου, μέσα σε ένα χωράφι, καμπόσα ανήλικα παιδιά να κάθονται γύρω-γύρω από 100 ξύλα και απλά να μιλάνε;…

Προσέχουν τα ξύλα τους για να μην τους τα κλέψουν οι αντίπαλοι. Πλέον Λαμπραζιά σημαίνει κροτίδες, χαβαλές και αντιπαλότητα ομάδων νεαρών ανά περιοχή. Η φωτορεπόρτερ της «Α», Νικόλ Τσάρνα Σνάιντερ, προσπάθησε να εντοπίσει λαμπρατζιές στη Λευκωσία και μας ομολογεί ότι δυσκολεύτηκε επειδή τα παιδιά είχαν κρυμμένα τα ξύλα τους. «Ακολούθησα ένα παιδί που βρισκόταν στη μοτοσυκλέτα του κρατώντας ένα ξύλο, διότι αντιλήφθηκα ότι θα έπαιρνε κάπου τα ξύλα να τα κρύψει. Έτσι με οδήγησε στη λαμπρατζιά τους που αναμένεται να γίνει η πιο μεγάλη λαμπρατζιά στο Σκαλί της Αγλαντζιάς. Από αύριο (σ.σ. σήμερα) θα αρχίσουν να στήνουν, ενώ εδώ και μέρες μαζεύουν όσα ξύλα βρίσκουν και τα έχουν σκορπισμένα… Από ό,τι μου είπαν τα παιδιά δεν τα έχουν ακόμη στημένα γιατί φοβούνται ότι θα τους τα κάψουν οι αντίπαλοι ή θα τους τα μαζέψει το δημαρχείο. Έτσι τα παιδιά τα έχουνε μαζεμένα σε διάφορα μέρη και κρυμμένα πίσω από θάμνους για να τα στήσουν όλα το Σάββατο», ανέφερε η φωτογράφος.

ΕΘΙΜΟ. Στα παλιά χρόνια αυτό το έθιμο σήμαινε απλά λίγα ξύλα στο προαύλιο της εκκλησίας και ένα κατασκεύασμα κούκλας που παρίστανε τον Ιούδα. Η προετοιμασία του πασχαλινού εθίμου της “λαμπρατζιάς”, δηλαδή της μεγάλης φωτιάς της Λαμπρής, αρχίζει μέρες πριν με το μάζεμα των ξύλων για το άναμμά της το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Σύμφωνα με την κυπριακή λαϊκή παράδοση, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στις αυλές των εκκλησιών τα παιδιά συναγωνίζονται ποιο θα φέρει τα περισσότερα ξύλα για τη “λαμπρατζιά”, η οποία διαρκεί μέχρι τις πρωινές ώρες της Κυριακής του Πάσχα και στην πυρά της καίγεται ομοίωμα του Ιούδα του Ισκαριώτη, ο οποίος πρόδωσε τον Χριστό. Οι νεαροί οργανώνονται σε ομάδες και προσπαθούν να μαζέψουν μεγάλες ποσότητες ξυλείας για να ανάψουν την πιο θεαματική φωτιά της Λαμπρής.

ΚΙΝΔΥΝΟΙ. Ωστόσο, το έθιμο αυτό εγκυμονεί και πολλούς κινδύνους. Συχνά δημιουργούνται βιαιοπραγίες μεταξύ των νεαρών και άλλα ατυχήματα. Σε μια παρέα των δέκα παιδιών σίγουρα θα υπάρχουν και αυτοί που θα επιχειρήσουν να αυτοσχεδιάσουν κροτίδες, χωρίς να τους ενδιαφέρει ο μεγάλος κίνδυνος που υπάρχει. Κάθε χρόνο υπάρχουν τόσα και τόσα περιστατικά με κομμένα δάκτυλα και σε μερικές περιπτώσεις αυτοί που θα χτυπήσουν δεν είναι οι δημιουργοί των κροτίδων. Σε πολλές περιπτώσεις κινητοποιούνται η Αστυνομία και η Πυροσβεστική για κατάσβεση των “λαμπρατζιών”, διότι δεν τηρούνται οι κανόνες ασφάλειας από τους νεαρούς.

Πηγή: ΑΛΗΘΕΙΑ

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024