Τηλλυρία: Νέο σκάφος με ταλαιπωρημένους Σύρους από τα τουρκικά παράλια

Πλοιάριο με 93 Σύρους πρόσφυγες έφθασε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στις ακτές της Τηλλυρίας από τα τουρκικά παράλια. Το σκάφος οδηγήθηκε από τη Λιμενική Αστυνομία που παρακολουθούσε τις κινήσεις του στο αλιευτικό καταφύγιο του Κάτω Πύργου, όπου οι πρόσφυγες αποβιβάστηκαν και αφού μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στον αστυνομικό σταθμό Πόλης Χρυσοχούς για τις διαδικαστικές λεπτομέρειες του ελέγχου και καταγραφής τους, διανυκτέρευσαν στην περιοχή και σήμερα θα προωθηθούν στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στην Κοκκινοτριμιθιά.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο εξέφρασε την ανησυχία του για το συνεχή ροή μεταναστών και φόβους ότι αυτή θα αυξηθεί. Ο ίδιος μίλησε για οργανωμένο κύκλωμα, το οποίο θησαυρίζει προωθώντας τους απελπισμένους ανθρώπους από τη Μερσίνη. Ο ΥΠΕΣ αποκάλυψε ότι έχει πληροφορίες για την προώθηση εκατοντάδων ακόμη προσφύγων τις επόμενες μέρες. «Τιμούμε όλες τις συμφωνίες και θέλουμε να τους προστατέψουμε από ανθρωπιστικής πλευράς, αλλά δεν θέλουμε σε καμιά περίπτωση να στείλουμε το μήνυμα ότι το ημικατεχόμενο νησί μας είναι ξενοδοχείο μεταναστών» σημείωσε.

Παιδιά κάτω των 17 ετών είναι η πλειοψηφία των μεταναστών, «σε άθλια κατάσταση, ταλαιπωρημένοι και βρεγμένοι» σύμφωνα με τον Κοινοτάρχη Κάτω Πύργου Τηλλυρίας Νίκο Κλεάνθους.

Οι 93 μετανάστες είναι συριακής καταγωγής. Οι 31 είναι άντρες, οι 15 γυναίκες (μία έγκυος) και 47 ανήλικοι (27 αγόρια και 20 κορίτσια).

Διαπιστώθηκε ότι 43χρονος και 32χρονος ήταν απαγορευμένοι μετανάστες, ενώ σε 50χρονο η είσοδος στη Δημοκρατία ήταν απαγορευμένη και συνελήφθηκαν για διευκόλυνση των ανακρίσεων.

Σε άμεση κινητοποίηση είχαν τεθεί οι αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά από πληροφορία ότι σκάφος, στο οποίο επέβαιναν μετανάστες, βρισκόταν 8 ναυτικά μίλια ανοικτά του Κορμακίτη και κατευθυνόταν προς τον Πύργο Τηλλυρίας.

Ο Ν. Κλεάνθους είπε πως η γεωγραφική θέση του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας ευνοεί την εισροή μεταναστών στην περιοχή, σημειώνοντας πως επείγει να γίνει σωστή επάνδρωση του σταθμού της Λιμενικής Αστυνομίας στον Κάτω Πύργο, αλλά και να δημιουργηθεί ένας σωστός χώρος φιλοξενίας και υποδοχής αυτών των ανθρώπων, εκτός του Νοσοκομείου. Χθες, δημιουργήθηκε συνωστισμός στο υγειονομικό κέντρο.

Καταθέτοντας στην Αστυνομία οι 93 πρόσφυγες ανέφεραν ότι το πλοιάριο απέπλευσε από το τουρκικό λιμάνι των Αδάνων και όπως και οι προηγούμενες ομάδες προσφύγων που έφθασαν στην Κύπρο, πλήρωσαν χρηματικά ποσά που ανέρχονται στα δύο χιλιάδες δολάρια ανά άτομο στους διακινητές για το ταξίδι.

Στους επιβάτες του πλοιαρίου προσφέρθηκε τροφή, ρουχισμός και άλλη βοήθεια από τις τις αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας που έσπευσαν στην περιοχή με τη γνωστοποίηση της ύπαρξης του σκάφους στα ανοιχτά των Κυπριακών ακτών.

Οι εξετάσεις των αρμοδίων αρχών συνεχίζονται με το πρώτο φως της ημέρας για να διακριβωθεί τυχόν ύπαρξη απαγορευμένων μεταναστών μεταξύ των αφιχθέντων, ώστε να αρχίσει αργότερα σήμερα η προώθηση τους στο κέντρο υποδοχής. Η Αστυνομία διερευνά επίσης το θέμα των διακινητών, αν κάποιοι εξ αυτών βρίσκονταν στο πλοιάριο μέχρι την έλευση του στην Κύπρο ή αν υπήρχε συνεργάτης τους σε αυτό.

Πηγή: Philenews

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024