Κερδισμένοι των αυξήσεων στους μισθούς οι…βουλευτές

CEB1 5 Ειδήσεις
Σε αναπροσαρμογή μισθών των κρατικών αξιωματούχων, με τους βουλευτές να είναι, όπως όλα δείχνουν, οι κερδισμένοι των αυξήσεων, προσανατολίζεται, το Υπουργείο Οικονομικών.

CEB1 1793 Ειδήσεις

Η Κυβέρνηση, θα προωθήσει συνολική αναπροσαρμογή μισθών και ωφελημάτων των κρατικών και ανεξάρτητων αξιωματούχων, με στόχο τον εξορθολογισμό και κυρίως την ορθή ιεράρχηση, στη βάση προηγούμενης υπουργικής απόφασης που καλούσε τον Υπουργό Οικονομικών να μελετήσει το θέμα και να καταθέσει προτάσεις.

Οι αλλαγές θα γίνουν σχετικά σύντομα αφού θα πρέπει να εγκριθούν από την παρούσα Βουλή. Και αυτό γιατί θα περιλαμβάνει και αύξηση της μισθοδοσίας των βουλευτών, οι οποίοι εδώ και αρκετούς μήνες είχαν ομοφώνα θέσει το αίτημα τους στην εκτελεστική εξουσία.

Η αύξηση της αποζημίωσης των βουλευτών δεν θα γίνει αποσπασματικά αλλά ως μέρος του συνολικότερου εξορθολογισμού των μισθών των αξιωματούχων.

Από εκεί και πέρα δεν έχουν μέχρι στιγμής συζητηθεί αριθμοί. Ωστόσο, αρμόδια πηγή επιβεβαίωσε ότι οι βουλευτές θα έχουν πλέον τέτοια αποζημίωση ώστε να μην βλέπουν την πλάτη, μισθολογικά πάντα, σωρείας υψηλόβαθμων κρατικών υπαλλήλων, κάτι που θεωρείται αδόκιμο και τυγχάνει κατανόησης από το Υπουργείο Οικονομικών.

Αυτή τη στιγμή οι βουλευτές λαμβάνουν καθαρά περίπου 3.950 ευρώ μηνιαίως και κατατάσσονται πολύ χαμηλά ανάμεσα στους αξιωματούχους, ενώ αν ήταν στο δημόσιο θα βρίσκονταν ουσιαστικά ανάμεσα στην κλίμακα Α13 και Α14 έχοντας από πάνω τους άλλες τουλάχιστον 3 κλίμακες.

Ανώτατη πηγή που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία της επιβεβαίωσε πλήρως τις πληροφορίες λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “αυτή τη στιγμή παρουσιάζεται μια ανομοιομορφία και ανομοιογένεια στις μισθοδοσίες των κρατικών και ανεξάρτητων αξιωματούχων, τόσο στη μεταξύ τους σύγκριση, όσο κυρίως στη σύγκριση τους με τις απολαβές στο δημόσιο τομέα”.

Αυτή την ανομοιογένεια είναι που θέλει το Υπουργείο να αντιμετωπίσει και θα αφορά στο σύνολο των αξιωματούχων, με τις αναπροσαρμογές να είναι και προς τα πάνω και προς τα κάτω σε κάποιες περιπτώσεις.

Το τμήμα δημόσιας διοίκησης και προσωπικού έχει ήδη ετοιμάσει τον κατάλογο / ιεράρχηση των αξιωμάτων και τον έχει προωθήσει στον Υπουργό Οικονομικών από τον οποίο αναμένει περαιτέρω οδηγίες.

Από το περιβάλλον του Χάρη Γεωργιάδη μας έχει αναφερθεί ότι τις επόμενες βδομάδες, ο Υπουργός θα επιληφθεί του θέματος και θα υπάρξουν εξελίξεις με την υποσημείωση ότι οι όποιες αλλαγές θα έχουν ανεπαίσθητη δημοσιονομική επίπτωση. Επιβεβαιώνοντας δηλαδή ότι θα έχουμε αλλαγές και προς τα πάνω αλλά και προς τα κάτω.

Περισσότερα στοιχεία με πίνακες απολαβών και όλες τις προωθούμενες αλλαγές στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας Σημερινή.

Πηγή: SigmaLive