Φακελάκια, λαδώματα και βασίλεια… στην Πολεοδομία

Λόγος για φακελάκια, λαδώματα και βασίλεια έγινε χθες στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής κατά τη διάρκεια συζήτησης πρότασης νόμου με βάση την οποία οι πολεοδομικές Αρχές υποχρεούνται να απαντήσουν εντός τριών μηνών στις αιτήσεις για έκδοση πολεοδομικής άδειας, διαφορετικά οι αιτήσεις θα θεωρούνται ως εκδοθείσες.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε αναφορά σε αδυναμίες του συστήματος και για τις μεθόδους που ο κόσμος γνώριζε ότι χρησιμοποιούνταν και για τις οποίες ελάχιστοι είχαν επιπτώσεις. Τις συγκεκριμένες μεθόδους μετέρχονταν πολύ λίγοι δημόσιοι λειτουργοί αλλά αυτό ήταν αρκετό για να δυσφημιστεί σχεδόν το σύνολό τους.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού που κατέθεσε τη σχετική πρόταση νόμου, επικαλέστηκε εξαγγελία της κυβέρνησης για έκδοση πολεοδομικών αδειών εντός τριών μηνών και υπέδειξε ότι αυτή η πολιτική είναι απαραίτητη δεδομένης και της οικονομικής κρίσης και των προσπαθειών που καταβάλλονται για ανάπτυξη.

Ο ίδιος υποστήριξε, επίσης, πως κάποιοι καθυστερούσαν να εκδώσουν πολεοδομικές άδειες οι οποίες εκκρεμούσαν μερικά χρόνια, με αποτέλεσμα ο αιτητής να υποχρεώνεται να λαδώνει προκειμένου να εξασφαλίσει την άδειά του.
Τους παρευρισκόμενους στη συνεδρία απασχόλησαν οι πιθανές παρενέργειες από τυχόν έγκριση της πρότασης νόμου για υποχρεωτική έκδοση πολεοδομικής άδειας εντός τριών μηνών.

Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας ανέφερε πως το να μετατραπεί μια ενδεικτική ημερομηνία έκδοσης πολεοδομικής άδειας σε υποχρεωτική, όπως επιχειρείται στην προκειμένη περίπτωση, θα δημιουργούσε προβλήματα. Διερωτήθηκε, δε, τι θα συμβεί αν κάποιοι υπάλληλοι αντί να εξετάσουν τις αιτήσεις που υποβάλλονται, τις αφήνουν σε μια γωνιά για τρεις μήνες, είτε επειδή έχουν αρκετή δουλειά είτε για άλλους λόγους. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα επέλθει, είπε, για να συνεχίσει: Θα υποβληθούν σωρεία προσφυγών ενώ θα υπάρχει αμφισβήτηση από άλλους πολίτες για παρανομία ή για αλλότριες δοσοληψίες της διοίκησης με συγκεκριμένους αιτητές.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο κ. Κυπριανού ο οποίος διερωτήθηκε: «Τώρα δεν υπάρχουν δοσοληψίες»; Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ υποστήριξε και τα εξής: «Καθυστερούσαν να εκδώσουν την άδεια και συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο. Επειδή κάποιος καθυστερούσε να πάρει άδεια ένα και δύο και τρία και εφτά χρόνια, λάδωνε για να του εκδώσουν πιο γρήγορα την άδεια».

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών και της Πολεοδομίας Θεόδωρος Χατζηγεωργίου παρατήρησε πως υπάρχουν αναπτύξεις, όπως γήπεδα γκολφ, που απαιτούν περισσότερη διαδικασία εξέτασης σε σχέση με απλές κατοικίες, οπόταν δεν είναι εφικτό να εξεταστούν εντός τριών μηνών, αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι καθ’ οδόν προκύπτει η ανάγκη να κατατεθούν και νέα έγγραφα ή να εκπονηθούν περιβαλλοντικές ή άλλες μελέτες λόγω νέων δεδομένων που μπορεί να προκύψουν. Ανέφερε, επίσης, ότι λαμβάνονται αρκετά μέτρα για επίσπευση των διαδικασιών έκδοσης πολεοδομικών αδειών.

Οι μελετητές μπορούν, είπε, να εξασφαλίσουν άδεια σε 30 μέρες στις περιπτώσεις αιτήσεων που αφορούν μέχρι δώδεκα κατοικίες, 20 οικιστικά διαμερίσματα και εμπορική-γραφειακή ανάπτυξη μέχρι 1.000 τετραγωνικά μέτρα.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ροη Ειδησεων

Αναβάλλεται το Περιφερειακό Φεστιβαλ της ΕΔΟΝ Αμμοχώστου – Ο λόγος

Το Περιφερειακό Φεστιβαλ της ΕΔΟΝ Αμμοχώστου αναβάλλεται, ως ελάχιστη ένδειξη πένθους στην οικογένεια του Παντελή…

17 Μαΐου, 2024

Απεβίωσε ο πρώην κοινοτάρχης Αχερίτου Σταύρος Πική

Θλίψη στο Κοινοτικό Συμβούλιο Αχερίτου για τον θάνατο του πρώην κοινοτάρχη Αχερίτου Σταύρου Πική. Σε…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Μετανάστευσης Ελλάδας: H Kύπρος δεν είναι μόνη στο μεταναστευτικό

Η Κύπρος δεν είναι μόνη στο μεταναστευτικό και η Ελλάδα ως χώρα και αυτή της…

17 Μαΐου, 2024

Αυτό είναι το απειλητικό email που στάλθηκε στα σχολεία (ΕΙΚΟΝΑ)

Αναστάτωση προκλήθηκε σε σχολεία ανά το παγκύπριο το πρωί της Παρασκευής μετά την αποστολή απειλητικού…

17 Μαΐου, 2024

Ο Φίτσο βρίσκεται μεταξύ ζωής και θανάτου μετά την απόπειρα δολοφονίας του, λέει ο Ορμπάν

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο βρίσκεται μεταξύ ζωής και θανάτου δύο ημέρες μετά την…

17 Μαΐου, 2024

Yπουργική Σύνοδος για μεταναστευτικό: Τα 7 σημεία της κοινής δήλωσης

Με την ευκαιρία της Υπουργικής Συνόδου που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, Κύπρος, στις 16-17 Μαΐου 2024,…

17 Μαΐου, 2024