Παρουσιάστηκαν οι προτεραιότητες του Υπ. Γεωργίας ενόψει Προεδρίας

Τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ σε σχέση με την Κοινή Αγροτική Πολιτική και το Περιβάλλον παρουσίασε την Πέμπτη ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Σοφοκλής Αλετράρης…

Ο Υπουργός ανέφερε ότι η Κύπρος θα αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πιστεύοντας ακράδαντα ότι, αυτό που προέκυψε μέσα από την παγκόσμια οικονομική κρίση είναι η ανάγκη για νέες, αποτελεσματικές πολιτικές και νέες προσεγγίσεις, οι οποίες να καθοδηγούνται από τις αρχές της αειφορίας που πρέπει να διέπουν τις μεγάλες ανθρώπινες, κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές διαστάσεις της ανάπτυξης.

Η παρουσίαση έγινε στα πλαίσια του σεμιναρίου με θέμα «Ευρωπαϊκές Περιβαλλοντικές Προτεραιότητες που προωθούνται κατά τη διάρκεια στις Κυπριακής Προεδρίας και ο ρόλος των ΜΚΟ», το οποίο πραγματοποιείται στη Λευκωσία.

Το Σεμινάριο διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος – European Environmental Bureau (EEB) σε συνεργασία με το Κυπριακό Ιδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος – Terra Cypria, την Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΜΚΟ) και την οργάνωση Φίλοι της Γης Κύπρου με την ευκαιρία της επερχόμενης ανάληψης της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

«Επιδίωξή μας είναι να συμβάλουμε στην προώθηση των διαφόρων φακέλων από τη σκοπιά του αντικειμενικού διαμεσολαβητή, επικεντρωμένοι στην ουσία των θεμάτων και επιδιώκοντας την ευρύτερη δυνατή συναντίληψη μεταξύ των Κρατών Μελών και μεταξύ Συμβουλίου, Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ε. Επιτροπής», υπογράμμισε ο Υπουργός.

Παρουσιάζοντας τα προκαταρκτικά προγράμματα που αφορούν τη γεωργία, ο Υπουργός ανέφερε ότι η επίτευξη σημαντικής προόδου στις συζητήσεις για την μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες.

Οπως είπε, μετά από την παρουσίαση των προτάσεων της Ε. Επιτροπής τον Οκτώβριο του 2011 για μεταρρύθμιση των τεσσάρων κανονισμών που διέπουν τους βασικούς άξονες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, δηλαδή τις Αμεσες Πληρωμές προς τους Γεωργούς, την Ενιαία Κοινή Οργάνωση των Αγορών, την Αγροτική Ανάπτυξη και τη Χρηματοδότηση και Διαχείριση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, άρχισε η συζήτηση της μεταρρύθμισης στο Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι οι συζητήσεις αυτές συνεχίζονται εντατικά κατά τη διάρκεια της Δανικής Προεδρίας, όπου παρατηρείται σημαντική πρόοδος.

Παράλληλα, σημείωσε ότι από την 1η Ιουλίου η Κύπρος θα αναλάβει τη συνέχιση των συζητήσεων από το σημείο που θα έχει φτάσει η Δανική προεδρία.

Εξέφρασε τη θέση ότι οι συζητήσεις θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί έγκαιρα και εκ των προτέρων συμφωνία επί των δημοσιονομικών προοπτικών για το 2014-2020 στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο κ. Αλετράρης ανέφερε ότι οι τρεις βασικοί στόχοι της νέας μεταρρύθμισης είναι η βιώσιμη παραγωγή τροφίμων, η αειφόρος διαχείριση των φυσικών πόρων και η ισορροπημένη ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών.

Επισήμανε ότι το οικοδόμημα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής εξακολουθεί να βασίζεται στους δύο υφιστάμενους πυλώνες, Οργάνωση των Αγορών και Αμεσες Πληρωμές από τη μια και Αγροτική Ανάπτυξη από την άλλη.

Ως Κύπρος, είπε, αντιμετωπίζουμε καταρχήν θετικά τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες στηρίζονται οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δηλαδή τη σύγκλιση και συμβολή στην κοινή στρατηγική 2020, την προώθηση της καινοτομίας και της πράσινης ανάπτυξης, τη δικαιότερη κατανομή των πόρων με βάση αντικειμενικά κριτήρια, τη μεγιστοποίηση της συμβολής των γεωργών στην παραγωγή δημόσιων αγαθών και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας όλων των τύπων της ευρωπαϊκής γεωργίας, και τέλος, την ενίσχυση, ειδικότερα, των μικρών παραγωγών.

Επίσης, ο Υπουργός αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι παράλληλα, εντός της Κυπριακής Προεδρίας, θα κληθούμε να συνεχίσουμε τις συζητήσεις για ένα ακόμη μεγάλο κεφάλαιο, τη Μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής.

Η μεταρρυθμιστική δέσμη για τη μεταρρύθμιση της Κ.Αλ.Π., σημείωσε, περιλαμβάνει την πρόταση Κανονισμού σχετικά με την Κ.Αλ.Π. την πρόταση της νέας Οργάνωσης Κοινών Αγορών και την πρόταση για ένα νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ).

Οπως είπε, η βιωσιμότητα αποτελεί τον πυρήνα της προτεινόμενης μεταρρύθμισης της ΚΑλΠ, όπου βιώσιμη αλιεία σημαίνει αλιεία σε επίπεδα που δεν θέτουν σε κίνδυνο την αναπαραγωγή των αποθεμάτων και προσφέρουν υψηλές μακροπρόθεσμες αποδόσεις, υπογράμμισε.

Ο κ. Αλετράρης ανέφερε ότι για την προώθηση των πιο πάνω θεμάτων, θα πραγματοποιηθούν περισσότερες από 120 συναντήσεις Ομάδων Εργασίας του Συμβουλίου, καθώς και πέντε Συμβούλια Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, από τον Ιούλιο μέχρι το Δεκέμβριο.

Προγραμματίζεται επίσης ένα Ατυπο Συμβούλιο, το οποίο θα ασχοληθεί αποκλειστικά με θέματα γεωργίας και θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου.

Στην Κύπρο αναμένεται να πραγματοποιηθούν επίσης μια σειρά από άλλες σημαντικές συναντήσεις, όπως η Συνάντηση της Ειδικής Επιτροπής Γεωργίας, η Ατυπη Συνάντηση Διευθυντών Αγροτικής Ανάπτυξης και η Ατυπη Συνάντηση Διευθυντών Αλιείας.

Στη συνέχεια ο κ. Αλετράρης αναφέρθηκε στις προτεραιότητες και στα θέματα που αφορούν τον τομέα του περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, είπε ότι ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στους τομείς της Διαφύλαξης των Νερών και της Κλιματικής Αλλαγής και ταυτόχρονα, η Προεδρία θα καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για την αποτελεσματική εκπροσώπηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε διεθνείς διασκέψεις, μερικές σε αρκετά υψηλό επίπεδο, όπως οι Σύνοδοι για την κλιματική αλλαγή, τη βιοποικιλότητα και την αειφόρο ανάπτυξη.

Μιλώντας για τα επιμέρους θέματα που θα τύχουν διαχείρισης κατά τη διάρκεια της Προεδρίας, ο κ. Αλετράρης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο Σχέδιο για τη Διαφύλαξη των Υδάτινων Πόρων στην Ευρωπαϊκή Ενωση (Blueprint), το οποίο, σημείωσε θα επιδιώξει, μεταξύ άλλων, να διασφαλίσει την εφαρμογή της ευρωπαϊκής πολιτικής για τα νερά, να ολοκληρώσει τις σχετικές πολιτικές και να εντάξει στην πολιτική διαχείρισης των νερών και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Επίσης, έκανε αναφορά στις διαπραγματεύσεις για ένα διεθνές καθεστώς για την αλλαγή του κλίματος μετά το 2012, οι οποίες, είπε, θα φτάσουν σε κρίσιμη φάση κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Μερών της Σύμβασης Πλαισίου για την Κλιματική Αλλαγή, που θα πραγματοποιηθεί στο Κατάρ, το Δεκέμβριο, και το Συμβούλιο Υπουργών θα εγκρίνει Συμπεράσματα σχετικά με τις διαπραγματευτικές θέσεις της Ένωσης.

Μεγάλη σημασία, υπογράμμισε, θα δοθεί στην προώθηση των αποτελεσμάτων της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Αειφόρο Ανάπτυξη, που θα γίνει τον Ιούνιο, στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Αναφορικά με θέματα ευρύτερης εμβέλειας, ο κ. Αλετράρης είπε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη χρηματοδότηση για το νέο Κανονισμό LIFE και θα διαμορφωθεί το 7ο Πρόγραμμα Δράσης για το Περιβάλλον που αναμένεται να παρουσιαστεί προς το τέλος της δικής μας Προεδρίας.

Αναφέρθηκε και στο Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία, στις 7 και 8 Ιουλίου και θα ασχοληθεί με τις θεματικές των Νερών και της Κλιματικής Αλλαγής.

Λαμβάνοντας το λόγο, ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Γραφείου Περιβάλλοντος, Jeremy Wates είπε ότι τους επόμενους μήνες, η Κύπρος θα βρίσκεται από τη γεωγραφική περιφέρεια στο πολιτικό επίκεντρο της Ευρώπης.

«Θα αναλάβετε την προεδρία του Συμβουλίου σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από δύο ειδών κρίσεων: την οικονομική αλλά και την οικολογική κρίση που είναι δύο θέματα αλληλένδετα», είπε.

Πρόσθεσε ότι επείγεται η εξεύρεση λύσεων που θα συμβάλουν στην έξοδο από την οικονομική κρίση με μέσα που θα είναι περιβαλλοντικά βιώσιμα.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι μέχρι το 2050 ο πληθυσμός της Γης θα αυξηθεί στα 9 δισεκατομμύρια, θα υπάρξει αύξηση κατά 80% στην ενέργεια και κατά 50% στις εκπομπές αερίων. Παράλληλα, είπε ο κ. Wates, η μέση θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 3- 6 βαθμούς Κελσίου.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε όπως κάνουμε τώρα, επιβάλλονται αλλαγές», υπογράμμισε ο κ. Wates, λέγοντας ότι η ΕΕ έχει μια μεγάλη πρόκληση ενώπιόν της.

Αναφερόμενος στην κυπριακή προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, σημείωσε ότι η Κύπρος θα πρέπει να εξασφαλίσει την ανανέωση της δέσμευσης της ΕΕ για αειφόρο ανάπτυξη.

Χαρακτηρίζοντας τις προτάσεις της Κομισιόν σε σχέση με το περιβάλλον ως αποθαρρυντικές εξέφρασε την ελπίδα όπως η κυπριακή προεδρία συνεχίσει τις πιέσεις που άσκησαν προηγούμενες προεδρίες ούτως ώστε να υπάρξει ένα πιο φιλόδοξο πρόγραμμα για το περιβάλλον.

Ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκόμενους.

Πηγή: iKypros.com

Ροη Ειδησεων

Η πρωτοβουλία Tourism Cares ενώνει την τουριστική βιομηχανία της Κύπρου για ένα καθαρότερο μέλλον

Η πρωτοβουλία «Tourism Cares: Unite for a Cleaner Cyprus» ολοκληρώθηκε με εξαιρετική επιτυχία. Σχεδόν 60…

27 Σεπτεμβρίου, 2024

Υφ. Πρόνοιας: Πέραν των 17 εκ. ευρώ σε εθελοντικές οργανώσεις για το 2023

Μέσω των σχεδίων κρατικών ενισχύσεων προς τις εθελοντικές οργανώσεις δόθηκαν για το 2023 πέραν των…

27 Σεπτεμβρίου, 2024

Οπλισμένος ο ισοβίτης «κομμωτής» – Σχεδιάζει να διαφύγει στη Λατινική Αμερική

Οπλισμένος και αποφασισμένος να μην παραδοθεί, είναι ο ισοβίτης Δώρος Θεοφάνους, ο οποίος δραπέτευσε, χθες,…

27 Σεπτεμβρίου, 2024

Υφυπουργός Μετανάστευσης: Η στήριξη νησιωτικών κρατών στρατηγικής σημασίας για ΕΕ

Η υποστήριξη των νησιωτικών κρατών δεν είναι μόνο ζήτημα δίκαιης κατανομής βαρών, αλλά και στρατηγικής…

27 Σεπτεμβρίου, 2024

Τους τσάκωσαν να μεταφέρουν πάνω από 140 kg πουργούρι από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Κατά τον έλεγχο οχημάτων στο οδόφραγμα Αγίου Δομετίου στις 26 Σεπτεμβρίου2024, λειτουργοί του Τμήματος Τελωνείων…

27 Σεπτεμβρίου, 2024

Χειροπέδες σε 61χρονη για σφετερισμό ελληνοκυπριακής περιουσίας στα κατεχόμενα

Την 7ημερη κράτηση διέταξε σήμερα το Δικαστήριο εναντίον 61χρονης Ευρωπαίας πολίτη σε σχέση με υπόθεση…

27 Σεπτεμβρίου, 2024