Τιμήθηκε η κύπρια αγρότισσα

a 66 Νέα Αμμοχώστου
a 5410 Νέα Αμμοχώστου

Σε μια λιτή εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Δασάκι Άχνας τιμήθηκε η κύπρια αγρότισσα για την προσφορά της κατά το “5ο Φεστιβάλ προς τιμήν της κύπριας αγρότισσας”.

Στην εκδήλωση παρέστη ο πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ και υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης, καθώς και ο Υπουργός Γεωργίας, κ. Σοφοκλής Αλετράρης ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό.

Η ομιλία του Υπουργού Γεωργίας:
Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας στο 5ο Φεστιβάλ που διοργανώνεται από τη Γυναικεία Οργάνωση του ΔΗΣΥ Αμμοχώστου προς τιμήν της Κύπριας αγρότισσας.

Η Παγκόσμια Μέρα της Αγρότισσας άρχισε από το 1996 να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Οκτωβρίου. Η απόφαση γι’ αυτή τη μέρα λήφθηκε στην 4η Παγκόσμια Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τις Γυναίκες, που έγινε στο Πεκίνο το 1995, στην οποία υπήρξε έντονη ανησυχία για την κατάσταση που βιώνουν οι γυναίκες στις αγροτικές περιοχές. Σκοπός της Παγκόσμιας Μέρας της Αγρότισσας είναι να επισημανθεί η συνεισφορά των αγροτισσών στην ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών αλλά και να καταγραφούν τα προβλήματα και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και να ενημερωθούν οι αρμόδιες Υπηρεσίες ώστε να βοηθήσουν στην επίλυση τους, προς όφελος τόσο των αγροτισσών όσο και των κοινοτήτων της υπαίθρου.

Τιμούμε σήμερα την πραγματική ηρωίδα του τόπου μας για τον πολύπλευρο και σημαντικότατο ρόλο που επιτελεί και την ουσιαστική συμβολή της, όχι μόνο στην οικογένειά της αλλά και στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας. Η αγρότισσα πολύ σωστά θεωρείται ο στυλοβάτης της κυπριακής υπαίθρου.

Σήμερα ο ρόλος της αγρότισσας δεν περιορίζεται σε εκείνο του «βοηθού» στις αγροτικές εργασίες αλλά είναι ρόλος υπεύθυνος, πολλές φορές ηγετικός, και καλύπτει παράλληλα ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. Εκτός από την ευθύνη που έχει για το νοικοκυριό, τη φροντίδα των παιδιών και των ηλικιωμένων και τις αγροτικές εργασίες, ασχολείται συγχρόνως και με την παραγωγή και μεταποίηση τροφίμων, αλλά και τη διατήρηση και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Έτσι, συναντούμε την αγρότισσα ως αρχηγό στη γεωργική εκμετάλλευση, αλλά και σαν διαχειρίστρια αγροβιοτεχνιών, αγροτουριστικών καταλυμάτων, εστιατορίων, καταστημάτων κ.ά. Οι πολλαπλοί ρόλοι που επιτελεί, οι απεριόριστες ώρες εργασίας, πολλές φορές χωρίς αργίες και άδειες, είναι βασικές αιτίες που επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα της ζωής της και την αποδοτικότητά της στους τομείς των ασχολιών της.

Γι’ αυτό όλοι θα πρέπει να είμαστε συνεχώς κοντά στην γυναίκα – αγρότισσα, να τη στηρίζουμε και να της προσφέρουμε κάθε δυνατή βοήθεια για να μπορεί να συνεχίσει το δύσκολο και πολύπλευρο έργο που επιτελεί.

Στόχος του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος είναι η στήριξη της αγρότισσας στο δύσκολο έργο της. Προς επίτευξη του σκοπού αυτού έρχεται να συμβάλει το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, το οποίο δίνει την ευκαιρία στην αγρότισσα εκτός από το γεωργικό επάγγελμα, να δραστηριοποιηθεί και σε άλλους τομείς, αυξάνοντας έτσι το οικογενειακό της εισόδημα και βελτιώνοντας τις συνθήκες εργασίας της και τη θέση της γενικότερα. Τους ίδιους στόχους φιλοδοξούμε να συμπεριλάβουμε και στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Γεωργίας θα είναι πάντοτε στο πλευρό σας και θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, μέσα στα πλαίσια των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που διερχόμαστε ένεκα της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, για την αναζωογόνηση και τη διατήρηση της υπαίθρου και τη βελτίωση του επιπέδου ζωής της Κύπριας αγρότισσας.

SotiraNews