Αστυνομικός της Γειτονιάς: Στόχος να καλυφθεί όλη η ελεύθερη Κύπρος

a 149 Ειδήσεις
Κάθε πρωί στις 6:30 ενημερώνεται για τις τρέχουσες υποθέσεις παραβατικότητας και εγκληματικότητας και αρχίζει τις βόλτες στους δρόμους της Λευκωσίας με το περιπολικό του. Όχι με ένα από τα συνηθισμένα της Αστυνομίας Κύπρου, αλλά μ’ ένα από τα μικρά, που στην πίσω όψη τους διαβάζεις με μεγάλα γράμματα «Ο Αστυνομικός της Γειτονιάς».

Συνήθως όμως επιτηρεί τις γειτονιές περπατώντας, κάνοντας στάσεις έξω από μαγαζιά και σπίτια για να κουβεντιάσει με τους κατοίκους της περιοχής και να γνωριστούν. Ο Αστυνομικός της Γειτονιάς είναι «φίλος και συμπαραστάτης», ο άνθρωπος στον οποίο μπορούν να στραφούν οι πολίτες όταν προβλήματα διαταράσσουν την ηρεμία της γειτονιάς τους. «Η αστυνόμευση δεν είναι απρόσωπη υπόθεση. Αντιθέτως, προϋποθέτει να σε γνωρίζουν οι πολίτες, να τους γνωρίζεις, να έχεις αναπτύξει μαζί τους μια φιλική σχέση, να είσαι εκεί για ό,τι χρειαστούν» λέει ο Νίκος Κουσιουμής, που βρίσκεται σε αυτό το πόστο εδώ και μερικά χρόνια.

a 3432 Ειδήσεις

Η πρόληψη και η καταπολέμηση της εγκληματικότητας, η ασφάλεια των κατοίκων, δεν είναι τα μόνα για τα οποία φροντίζει ο αστυνομικός. «Είναι εξίσου σημαντικό, με την παρουσία μας, να κάνουμε τον κόσμο να αισθάνεται ασφάλεια στη γειτονιά του, μέσα στο ίδιο του το σπίτι».

Αυτοί είναι οι βασικοί άξονες γύρω από τους οποίους λειτουργεί ο θεσμός της Κοινοτικής Αστυνόμευσης στην Κύπρο. Ένας θεσμός που μπήκε στη ζωή των Κυπρίων το 2003, δειλά – δειλά στην αρχή, καλύπτοντας δύο αστικές και μία αγροτική περιοχή και σήμερα καλύπτει 60 δήμους και κοινότητες, με 54 αστυνομικούς να παρέχουν προστασία σε περισσότερους από 322.500 κατοίκους.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Γραφείου Πρόληψης Εγκλήματος, ανώτερο υπαστυνόμο Πέτρο Παττούρα, ο στόχος είναι να καλυφθεί όλη η ελεύθερη Κύπρος από αστυνομικούς της γειτονιάς. «Πολύ σύντομα θα επεκταθεί ο θεσμός και σε άλλες περιοχές. Η εμπειρία μάς έχει δείξει ότι η επώνυμη παρουσία αστυνομικών μέσα σε γειτονιές συμβάλλει στην ασφάλεια και ευημερία, στην πρόληψη και αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, αλλά και στην καλλιέργεια του αισθήματος της ασφάλειας στους κατοίκους». Γι’ αυτό, όπως συμπληρώνει, υπερισχύουν οι πεζές περιπολίες παρά οι μηχανοκίνητες. «Με τις πεζές υπάρχει άμεση επαφή του αστυνομικού με τους κατοίκους της περιοχής που επιτηρεί».

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ