Αποκαλυπτική έρευνα-κόλαφος για τις τιμές των φαρμάκων (βίντεο)

a 281 Ειδήσεις
a 6408 Ειδήσεις

Δεύτερη ακριβότερη χώρα στα φάρμακα η Κύπρος

Έρευνα -κόλαφο για τις τιμές των φαρμάκων ετοίμασαν οι φαρμακευτικές υπηρεσίες. Πρόκειται για έκθεση που παρουσιάστηκε χθες στον Υπουργό Υγείας και περιέχει διαπιστώσεις, αναλύσεις και εισηγήσεις… 

Σημειώνεται ότι αντίγραφο έχει ήδη λάβει η Γενική Ελέγκτρια και οι υπηρεσιακοί της. Η Έκθεση περιλαμβάνει 292 σελίδες και ακόμη 2 πολυσέλιδα παραρτήματα. Η έρευνα επιβεβαιώνει όλα όσα ήρθαν στο φως και μέσω του Σίγμα για το στρεβλό σύστημα τιμολόγησης. Ενδεικτικά, αναφέρεται πως, σε ότι αφορά την κατάταξη των χωρών με βάση τη λιανική τιμή, η Κύπρος κρατά τα σκήπτρα της ακρίβειας πίσω από τη Σουηδία.

Σύμφωνα με την έρευνα:

Στην πορεία, το σύστημα λόγω σειράς άστοχων ενεργειών μεταλλάχθηκε σε ένα δαιδαλώδες, δυσνόητο και αναποτελεσματικό μηχανισμό τιμολόγησης, χωρίς καμία δυνατότητα ελέγχου.

Οι τιμές των φαρμάκων στην Κύπρο είναι από τις πιο υψηλές μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ-27.

Οι τιμές έχουν φτάσει σε τόσο υψηλά επίπεδα, που οποιαδήποτε αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης, θα επιφέρει σημαντικές μειώσεις των τιμών.

Τα στοιχεία για το κόστος των φαρμάκων, αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα για ανάγκη εξορθολογισμού και εξομάλυνσης του θεσμικού πλαισίου που διέπει την τιμολόγηση.

Τα πιο πάνω στηρίζονται στη βάση συγκεκριμένων τρομακτικών στοιχείων και αριθμών.

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΙΜΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΜΕ ΧΟΝΔΡΙΚΗ ΤΙΜΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΙΜΗΣ
1,042% – 4,810%

ΓΕΝΟΣΗΜΩΝ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΙΜΗΣ
111% – 635%

ΠΡΩΤΟΤΥΠΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΧΩΡΙΣ ΔΙΠΛΩΜΑ ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΑΣ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΙΜΗΣ

110 % – 788%

ΠΡΩΤΟΤΥΠΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΜΕ ΠΑΤΕΝΤΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΙΜΗΣ
12% – 310%

Αν διερωτάστε για την τιμή του φαρμακείου, δηλαδή τη λιανική, προσθέστε ακόμη 42%.

37% το κέρδος του φαρμακοποιού συν 5% ΦΠΑ. Σημειώνεται επίσης ότι υπάρχει, σύμφωνα με την έρευνα, ισχυρισμός των βιομηχάνων ότι 398 φάρμακα τα οποία είναι κυπριακής προέλευσης δεν πωλούνται στα ιδιωτικά φαρμακεία. Εν τούτοις η έρευνα υποστηρίζει πως όχι μόνο πωλούνται στον ιδιωτικό τομέα, αλλά ο τζίρος για το 2011 έφτασε τα 10 εκ. 881 χιλιάδες ευρώ με τα περιθώρια κέρδους να φτάνουν μέχρι 5000%.

Σε ότι αφορά την κατάταξη των χωρών, με βάση την εργοστασιακή τιμή, η Κύπρος κατατάσσεται 7η στην ΕΕ.

Σ’ οτι αφορά τη κατάταξη με βάση τη χονδρική τιμή, καταλαμβάνει την 5η θέση, ενώ τέλος, σ’ ότι αφορά την κατάταξη των χωρών με βάση τη λιανική τιμή η Κύπρος κρατά τα σκήπτρα της ακρίβειας πίσω από τη Σουηδία.

Μεταξύ άλλων οι εισηγήσεις για άμεσες διορθωτικές κινήσεις είναι οι εξής:

Άμεση ανάκληση της απόφασης για «κλείδωμα» των ακριβών τιμών της Ελλάδας το 2009 και άμεση χρήση των σημερινών τιμών.
Άμεση υπουργική απόφαση για μείωση των τιμών των πρωτότυπων φαρμάκων κατά 30% με τη λήξη της ισχύος του διπλώματος ευρεσιτεχνίας.
Άμεση υπουργική απόφαση για μείωση των τιμών των γενόσημων φαρμάκων, με τη λήξη ισχύος του διπλώματος ευρεσιτεχνίας.
Θεσμοθέτηση του τρόπου παρακολούθησης της λήξης περιόδου προστασίας των πρωτότυπων φαρμάκων μέσω των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.
Άμεση εφαρμογή μηχανογραφικού συστήματος τιμολόγησης.
Αλλαγή της σύνθεσης της Επιτροπής Ελέγχου Τιμών Φαρμάκων.
Άμεση δημιουργία διοικητικής δομής του Τομέα Καθορισμού Τιμών των Φαρμάκων.
Άμεση μετακίνηση λειτουργών που εργάζονται για χρόνια στον Τομέα Καθορισμού των Φαρμάκων.

Tα σενάρια που παραθέτει η έρευνα

– Η σύγκριση τιμών θα πρέπει να γίνεται λαμβάνοντας υπόψη την εργοστασιακή τιμή (ex-factory) των χωρών αναφοράς, και όχι τη χονδρική τιμή. Με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα στο κράτος να καθορίζει και να ασκεί έλεγχο στο ποσοστό χονδρικής πώλησης στην Κύπρο, κάτι που δεν είναι εφικτό με το υφιστάμενο σύστημα.

– Διαπιστώθηκε ότι με όλα τα σενάρια που αναπτύχθηκαν επιτυγχάνεται μια συνολική μείωση των τιμών των φαρμάκων η οποία κυμαίνεται από 10% έως 40%.

Η ερευνητική ομάδα, η οποία δούλεψε σκληρά και μέσα σε 50 μέρες εκπόνησε τη μελέτη, αποτελείται από 5 άτομα.

Ο Υπουργός Υγείας, Σταύρος Μαλλάς, δήλωσε ότι το Υπουργείο βρίσκεται σε εντατική εσωτερική διαβούλευση με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες μελετώντας τα διάφορα μοντέλα, θα ακολουθήσει συζήτηση κα με τους εμπόρους φαρμάκων και τους φαρμακοποιούς και εντός του καλοκαιριού αναμένονται τελικές αποφάσεις και θα αλλάξει η τιμολογιακή πολιτική των φαρμάκων.

Πηγή: SigmaTV