Η Ρωσία χορηγεί το δάνειο στην Κύπρο (βίντεο)

a 128 Ειδήσεις
a 6255 Ειδήσεις
Μετά τις ελληνικές εκλογές ξεκαθαρίζει το ποσό

Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκονται στο Υπουργείο Οικονομικών, ενόψει της εκλογικής μάχης στην Ελλάδα… 

Το αποτέλεσμα των εκλογών θα κρίνει τελικά τη μορφή και το ύψος της οικονομικής βοήθειας που θα ζητήσει η κυπριακή κυβέρνηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, ενώ το ύψος του νέου δανείου που έχει ζητήσει η Κύπρος από τη Ρωσία, εξαρτάται πλέον αποκλειστικά από τη Μόσχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤΕΝΝΑ, η ρωσική πλευρά έχει χαμηλώσει τις προσδοκίες της Λευκωσίας, αφού έχει διαμηνύσει ότι το ποσό ενδέχεται να αγγίζει μετά βίας και αν, τα τρία δισεκατομμύρια, έναντι πέντε δισεκατομμυρίων που ήταν το αρχικό αίτημα του Προεδρικού.

Καθώς το επιτόκιο αυτή τη φορά θα είναι υψηλότερο από το 4,5 τοις εκατόν, που ήταν το επιτόκιο για τα δύο δισεκατομμύρια πεντακόσια εκατομμύρια ευρώ στο προηγούμενο δάνειο.

Αφού το 2012, η Μόσχα δανείστηκε περίπου πέντε δισεκατομμύρια ευρώ από τις διεθνείς αγορές, αλλά σε υψηλότερο επιτόκιο.

Ενδεικτική είναι και η δήλωση στη ρωσική εφημερίδα «Nezavisimaya Gazeta» του σύμβουλου του προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, Πάβελ Μεντβέντεφ: «Το δάνειο θα είναι διακρατικό, αν και το ποσό μπορεί να είναι μικρότερο. Το θέμα του δανείου, πολύ πιθανόν να επιλυθεί ευνοϊκά για την Κύπρο», σημείωσε ο σύμβουλος του Ρώσου κεντρικού τραπεζίτη.

Έντονος είναι, την ίδια ώρα, ο προβληματισμός της κυβέρνησης για τη μείωση του δημόσιου χρέους, καθώς η Κύπρος οδεύει με μαθηματική ακρίβεια στα επόμενα πέντε χρόνια, σε ένα δημόσιο χρέος που θα αγγίζει το 100 %.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της υπηρεσίας διαχείρισης δημόσιου χρέους του Υπουργείου Οικονομικών, τα ομόλογα του δημοσίου, που λήγουν μέχρι και το 2015, αφορούν συνολικό ποσό σχεδόν οκτώ δισεκατομμυρίων ευρώ, γεγονός που σημαίνει πως μαζί με το ένα δισεκατομμύριο οκτακόσια εκατομμύρια που απαιτούνται άμεσα για ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας, τότε η Κύπρος χρειάζεται το ιλιγγιώδες ποσό των δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ, στα επόμενα τριάμισι χρόνια.

Σημειώνεται πως τα ομόλογα είναι χρέος της κυβέρνησης που λήγει και θα πρέπει να αποπληρωθούν οι πιστωτές, εκ των οποίων το 61% είναι ξένες τράπεζες και ταμεία.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στο ρωσικό τύπο, η Μόσχα δεν έχει άλλη επιλογή από το να βοηθήσει την Κύπρο, κυρίως λόγω της δραστηριοποίησης ρωσικών υπεράκτιων εταιριών στην Κύπρο.

Ωστόσο, ενδεικτικός είναι ένας από τους τίτλους των ρωσικών δημοσιευμάτων, ότη «η Ρωσία αγοράζει την οικονομία της Κύπρου».


Πηγή: ΑΝΤ1