Την υποψηφιότητα του για τις προεδρικές εξήγγειλε ο Γιώργος Λιλλήκας

Την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2013 εξήγγειλε την Παρασκευή ο Γιώργος Λιλλήκας, πρώην υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος απηύθυνε «μήνυμα συνεργασίας» στις πολιτικές δυνάμεις του ενδιάμεσου χώρου. Όπως ο ίδιος ανέφερε «θέτω τον εαυτό μου στη διάθεση και στην κρίση των πολιτών ενόψει των Προεδρικών Εκλογών του 2013», χωρίς, όπως είπε, να αμφισβητεί, «τον πατριωτισμό και τις προθέσεις κανενός υποψηφίου ή κόμματος»…

Σε διάσκεψη Τύπου στο Πολιτικό του Γραφείο στη Λευκωσία, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι με αυτό που διαφωνεί είναι «με πολιτικές και στρατηγικές και με την αντίληψη ότι ικανοποιώντας τις τουρκικές απαιτήσεις μπορούμε να επιτύχουμε μια δίκαιη, δημοκρατική και βιώσιμη λύση».

«Διαφωνώ με την παθητική θεώρηση που μας οδηγεί στη λανθασμένη θέση ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή από αυτή την πολιτική που μας οδήγησε σε τραγικά και επικίνδυνα αδιέξοδα», είπε ο κ. Λιλλήκας.

Ο κ. Λιλλήκας χαρακτήρισε την υποψηφιότητά του «μια ανεξάρτητη, μη κομματική υποψηφιότητα που θέλει να εκφράσει τις προσδοκίες των πολιτών χωρίς παρασκηνιακές δεσμεύσεις και ανταλλάγματα».

Είπε ότι η ανεξάρτητη υποψηφιότητά του για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές, «στοχεύει και στηρίζεται στην κοινωνική συμμαχία, εκφράζει την υπαλλακτική, τη διεκδικητική στρατηγική στο εθνικό μας θέμα».

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η δική του υποψηφιότητα, «με συνέπεια, αξιοπιστία και αξιοπρέπεια θα δώσει συνέχεια στην απόφαση του Κυπριακού Ελληνισμού, όπως τη διατύπωσε στο δημοψήφισμα επί του σχεδίου Ανάν στις 24 Απριλίου του 2004».

Για να θέσει την υποψηφιότητά του στην κρίση του λαού, ο κ. Λιλλήκας, είπε πως εκτίμησε ότι ακριβώς οι πολίτες «δικαιούνται να έχουν επιλογή ανάμεσα στις δυο σχολές σκέψης του Κυπριακού».

Ο πρώτος εν δυνάμει υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2013 απευθύνει έκκληση στους πολίτες «που αγωνιούν για το μέλλον της πατρίδας μας σε κοινωνική συστράτευση ώστε το πλειοψηφικό κοινωνικό ρεύμα της απογοήτευσης και της οργής να το μετατρέψουμε σε πολιτικό κίνημα της αλλαγής, τους εκσυγχρονισμού και της εθνικής διεκδίκησης».

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «στις πολιτικές δυνάμεις του ενδιάμεσου χώρου, απλώνω το χέρι και απευθύνω μήνυμα συνεργασίας».

Καλώντας τον ενδιάμεσο χώρο να πορευτεί μαζί του, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «οι κοινοί στόχοι μας έφεραν μαζί στο πρόσφατο παρελθόν, η ίδια η ζωή ανέδειξε σύγκλιση θέσεων και προσεγγίσεων στα κορυφαία ζητήματα που απασχολούν την πατρίδα μας».

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ετοιμότητα «να συνεργαστούμε με τους πολίτες για τη διαμόρφωση ενός προγράμματος διακυβέρνησης που θα προσφέρει ελπίδα και προοπτικές» ενώ παράλληλα διαβεβαίωσε τα κόμματα του κεντρώου χώρου «ότι θα σεβαστώ τις αποφάσεις των συλλογικών τους οργάνων όποιες και αν είναι αυτές».

Αναλύοντας τη δική του εκτίμηση για την πορεία επίλυσης του Κυπριακού, 38 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στο νησί, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «μπορούμε και πρέπει να απεγκλωβιστούμε από όλες τις διαχρονικές μας υποχωρήσεις και να διαπραγματευτούμε από μηδενική βάση».

Όπως είπε ο Γιώργος Λιλλήκας, «μπορούμε και πρέπει να διαμορφώσουμε μια νέα διεκδικητική στρατηγική που θα στοχεύει στον εξαναγκασμό της Τουρκίας να εγκαταλείψει τις επεκτατικές της βλέψεις και την αδιάλλακτη στάση της», έχοντας η Κυπριακή Δημοκρατία, σύμμαχό της την Ελλάδα, τις δυνατότητες που μας παρέχει ως κράτος – μέλος της η ΕΕ καθώς και τις νέες στρατηγικές συμμαχίες που θα είναι το αποτέλεσμα αξιοποίησης του φυσικού μας πλούτου και της γεωγραφικής μας θέσης.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι για τον ίδιο η λύση του Κυπριακού «θα έχει νόημα μόνο αν ανατρέπει τα δεδομένα της εισβολής και της κατοχής» ενώ είπε ότι πρέπει ως Κύπρος να εκμεταλλευτούμε στο έπακρον την έντονη επιθυμία της Τουρκίας για ένταξη ή προνομιακή σχέση με την ΕΕ.

Είπε ότι ήδη πραγματοποίησε επαφές με τα κόμματα στα οποία απευθύνεται πλην του ΔΗΚΟ, λόγω του βεβαρημένου προγράμματος του προέδρου του, Μάριου Καρογιάν ενώ για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τις δυο σχολές στο Κυπριακό, της Αριστεράς μέσω του ΑΚΕΛ και της Δεξιάς, μέσω του ΔΗΣΥ, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι δεν αποκλείει καμία συνεργασία υπό τον αδιαπραγμάτευτο όρο να υπάρχει σύγκλιση απόψεων, κυρίως στο εθνικό θέμα, αλλά και στα άλλα μείζονα για τους πολίτες ζητήματα.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ανάμεσα στις προσωπικότητες και φορείς που έχει συναντήσει και αποσπάσει υποστήριξη, συγκαταλέγεται και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, μετά από τη συνάντηση με τον οποίο, δηλώνει πως είναι «ικανοποιημένος».

Αναφορικά με το πρόγραμμα διακυβέρνησής του, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι αυτό θα δοθεί έγκαιρα στους πολίτες για να έχουν την ευκαιρία να αφουγκραστούν και να αφομοιώσουν τις θέσεις του και να του παρέχουν πολιτικό βήμα, ανεβάζοντάς τον στον προεδρικό θώκο.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι το πρόγραμμα διακυβέρνησής του έχει ως κεντρικό πυρήνα τους πολίτες «που απαιτούν ανατροπές που θα τους καθιστούν πρωταγωνιστές και όχι κομπάρσους» αλλά και τους πολίτες που αξιώνουν «ανατροπές που θα καταργούν το σύστημα των διακρίσεων και την κατηγοριοποίηση ανάμεσα στους πολίτες των κομμάτων και τους άλλους».

Είπε ότι η δική του προεκλογική εκστρατεία θα έχει «εκπλήξεις» ενώ σύντομα θα προχωρήσει στην ανακοίνωση προσωπικοτήτων και φορέων με τους οποίους θα συμπορευτεί στην πορεία προς τη διεκδίκηση της προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Λιλλήκας είπε πως ευελπιστεί «ότι ο προεκλογικός αγώνας θα είναι ένας ειλικρινής διάλογος, μακριά από φανατισμούς και χαρακτηρισμούς, θα τιμά τον πολιτικό μας πολιτισμό και θα σέβεται τις προσδοκίες και την κρίση των πολιτών» δεσμευόμενος ότι «από πλευράς μας αυτός ο κώδικας θα εφαρμοστεί ευλαβικά».

Καταλήγοντας, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι μετά τις εορτές του Πάσχα προγραμματίζει μετάβασή του στην Ελλάδα όπου θα έχει σειρά συναντήσεων με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία ως υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ροη Ειδησεων

Δρ Μιχάλης Ζουβάνης: “Να βελτιώσουμε το παρόν για να χτίσουμε το μέλλον” (Βίντεο-Συνέντευξη)

Ο Παθολόγος-Ενδοκρινολόγος Δρ Μιχάλης Ζουβάνης ο οποίος διεκδικεί τη θέση του Δημάρχου Παραλιμνίου - Δερύνειας,…

19 Μαΐου, 2024

Δύσκολες ώρες για την Ελένη Αρτυματά – “Καιρός να αναπαυθεί η πονεμένη σου ψυχή”

Δύσκολες ώρες περνά η Ελένη Αρτυματά μετά την απώλεια ενός πολύ αγαπημένου της προσώπου. Η…

19 Μαΐου, 2024

Κυπελλούχος 2023-24 η Πάφος

Εντυπωσιακή η Πάφος που κατέκτησε το πρώτο της τρόπαιο στην ιστορία της καθώς επικράτησε με…

18 Μαΐου, 2024

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024