Οδυσσέας Μιχαηλίδης: “Δέχθηκα τηλεφωνήματα και παράπονα από υπουργούς”

Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στην εφημερίδα Φιλελεύθερος, ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, παραδέχεται ότι υπουργοί του τηλεφωνούν και κάνουν παράπονα, κάτι το οποίο θεωρεί θεμιτό. Σημειώνει πως η σχέση του με κάποιους υπουργούς «είναι καλή έως άριστη, με άλλους εκ των πραγμάτων φαίνεται πως δεν είναι τόσο καλή».

Όσο για τους βουλευτές; Υπάρχουν κάποιοι απαντά που «εκπέμπουν αρνητικά μηνύματα έναντι μου».

Δηλώνει ότι από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντα του επικεφαλής της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, έχασε φίλους, υπό την έννοια ότι κάποιοι τον είδαν να ασχολείται με θέματα του τομέα τους και μάλιστα να τους ασκεί κριτική.

Αποκαλύπτει δε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιοι τον πλησίασαν επιδιώκοντας να γίνουν φίλος του εξαιτίας της θέσης που κατέχει.

Ποια η σχέση σας με τα κόμματα; Νιώθετε ότι επειδή υπάρχει ο φόβος στο κάθε κόμμα ξεχωριστά να ελεγχθεί σε κάποιο στάδιο, τηρούν αποστάσεις ή σας αντιμετωπίζουν επικριτικά;

Κατά καιρούς ανακύπτουν κάποιες διαφωνίες στο χειρισμό κάποιων υποθέσεων, αλλά αυτό είναι αναμενόμενο και απολύτως θεμιτό. Μπορώ να πω ότι υπάρχει συνεργασία με τα κόμματα και σε κάποιες περιπτώσεις η στάση τους είναι και υποβοηθητική προς το έργο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Μάλιστα, με κάποια κόμματα η σχέση μου μπορεί να χαρακτηριστεί έως και εξαιρετική. Άλλωστε τα ίδια τα κόμματα ενέκριναν νομοθεσία η οποία παρέχει στην Ελεγκτική Υπηρεσία τη δυνατότητα να ελέγχει τα οικονομικά τους. Θεωρώ είναι προς τιμήν τους αυτό.

Με τους βουλευτές ποια είναι η σχέση σας;

Υπάρχουν βουλευτές με τους οποίους έχω άριστη συνεργασία αλλά υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι εκπέμπουν αρνητικά μηνύματα έναντι μου. Πρέπει να το πω, υπάρχουν βουλευτές στο πρόσωπο των οποίων δεν βλέπω θετικές διαθέσεις προς εμένα. Όμως και αυτό δεν είναι παράξενο.

Με τους υπουργούς ποια είναι η σχέση του Γενικού Ελεγκτή;

Με κάποιους είναι καλή έως άριστη, με άλλους εκ των πραγμάτων φαίνεται πως δεν είναι τόσο καλή. Πρέπει να πω, ότι ούτε αυτό είναι για μένα κριτήριο ενεργειών.

Νιώθω καλύτερα αν η σχέση μου με κάποιον υπουργό είναι αγαστή αλλά δεν μπορώ να μην ασκήσω τα καθήκοντα μου, όπως πρέπει, απλώς και μόνο επειδή υπάρχει το ενδεχόμενο να χαλάσουν οι σχέσεις μου μαζί του.

Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε πως είμαι ελεγκτής και τα υπουργεία τους ελεγχόμενα και συνήθως κάθε ελεγχόμενος αντιμετωπίζει τον ελεγκτή με κάποιο σκεπτικισμό, κάτι που απορρέει από τον ρόλο του καθενός. Ως εκ τούτου, η δική μου προσπάθεια είναι να νιώθω ότι έχω την ευχέρεια για μια τηλεφωνική επικοινωνία για σκοπούς συνεννόησης, αν χρειαστεί, και πιστεύω ότι αυτό υπάρχει με όλους τους υπουργούς.

Tηλεφώνησε κάποιος υπουργός να σου πει «Οδυσσέα, μας πιέζεις κ.λπ.»;

Με καλό τρόπο και χωρίς να γίνεται προσπάθεια παρέμβασης, ναι, υπήρξαν τηλεφωνήματα από υπουργούς. Είχα από υπουργούς κάποια παράπονα ότι «αυτή η παρέμβαση σας, μας έδεσε τα χέρια», που είναι μια θεμιτή προσέγγιση από έναν υπουργό. Εγώ προσπαθώ να εξηγήσω ότι πάντα υπάρχει τρόπος να κάνει κάποιος τη δουλειά του με νόμιμο τρόπο, και όπου μου ζητείται εκφράζω την άποψη μου.

Δεν είναι δυνατό να θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε ένα έργο αν δεν παρανομήσουμε. Ο νόμος είναι εργαλείο και όχι εμπόδιο.

Υπήρξαν και περιπτώσεις που υπουργός μου τηλεφώνησε και μου είπε φιλικά: «Οδυσσέα, με την παρέμβασή σου δεν μπορώ να υλοποιήσω το έργο». Η προσπάθειά μου είναι να εισηγηθώ εναλλακτικούς τρόπους, αν ζητηθεί η γνώμη μου, αν και δεν είναι αυτός ο ρόλος μου.

Μετά που αναλάβατε, διαπιστώσατε ότι κάποιοι με τους οποίους δεν είχατε σχέσεις προσπαθούν να γίνουν φίλοι σας και, από την άλλη, κάποιοι που ήταν φίλοι σας απομακρύνθηκαν όταν τους ελέγξατε;

Να αρχίσω από το δεύτερο και να πω, «δυστυχώς ναι». Υπάρχουν άνθρωποι τους οποίους θεωρούσα, και εξακολουθώ να θεωρώ, φίλους μου και έχω καλή εικόνα γι’ αυτούς, που ύστερα από κάποια περιστατικά δεν ήταν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι όταν ο έλεγχός μας ανέδειξε κάποια προβλήματα στα τμήματά τους. Αυτό είναι το τίμημα της θέσης του Γενικού Ελεγκτή.

Όσον αφορά στο πρώτο σκέλος, είναι η άποψή μου, και αυτό δεν αφορά μόνο εμένα, ότι όποιος αποκτά δημόσια εξουσία ή οικονομική ισχύ στον ιδιωτικό τομέα, διαφορετικά θα πρέπει να βλέπει αυτούς που τον προσεγγίζουν, ως φίλοι, μετά που ανέλαβε το πόστο του ή απέκτησε αυτή την ισχύ, σε σχέση με αυτούς που ήταν φίλοι του προηγουμένως.

Όταν δεν έχεις εξουσία και κάποιος είναι φίλος σου, είσαι σίγουρος πως έχει αγνά κίνητρα. Όταν αυτό γίνεται μετά, μπορεί να έχει αγνά κίνητρα, αλλά μπορεί και όχι, γι’ αυτό και πρέπει να είσαι πιο επιφυλακτικός και να χρησιμοποιείς περισσότερα κόσκινα προτού θεωρήσεις κάποιον φίλο σου.

Υπήρξαν περιπτώσεις που νιώθεις ότι κάποιος επιδιώκει να γίνει φίλος σου μετά που ανέλαβες;

Ναι, υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις, αν και δεν είμαι άτομο που δημιουργεί εύκολα σχέσεις, λόγω και του επαγγέλματος. Προφανώς υπάρχουν και αξιόλογοι άνθρωποι τους οποίους γνωρίζεις μετά που θα αναλάβεις κάποια καθήκοντα και οι οποίοι είναι ευχάριστο που μπαίνουν στη ζωή σου.

Γενικά πάντως, οι προσωπικές μου σχέσεις δεν με επηρεάζουν στα καθήκοντά μου. Η υποχρέωση για απροσωπόληπτη άσκηση των καθηκόντων είναι πάρα πολύ ψηλά στη συνείδησή μου. Αυτός είναι και ο λόγος που, όπως εξήγησα προηγουμένως, άτομα με τα οποία είχα για χρόνια πολύ καλή σχέση, ενδεχομένως να έχουν παράπονο από κάποιους ελέγχους και ευρήματα μας.

Στην πράξη δεν υπάρχει πιθανότητα να μου φέρει ένας συνάδελφος μια έρευνα που να οδηγεί κάπου κι εγώ να παρέμβω για να διαφοροποιήσω το αποτέλεσμα ώστε να ευνοήσω τον ελεγχόμενο λόγω φιλίας ή άλλης ιδιάζουσας σχέσης.

Σε κάθε περίπτωση, είτε αφορά φίλο είτε γνωστό είτε άγνωστο, μπορεί να του πω: «Κοίταξε και αυτή την πτυχή», μπορεί να αλλάξω κάτι αν θεωρήσω ότι τα πορίσματά μας δεν τεκμηριώνονται επαρκώς, αλλά ποτέ για μη αντικειμενικούς λόγους. Είμαι δε πάντα έτοιμος να εξηγήσω στον κάθε πολίτη ξεχωριστά το σκεπτικό της όποιας απόφασής μου.

Ουδέν κρυπτόν υπό τον Ήλιο. Αυτό είναι σημαντικό να το θυμούνται όλοι όσοι ασκούν δημόσια εξουσία. Αυτός είναι και ο λόγος που όπως είπα προηγουμένως δεν νιώθω ευάλωτος σε κανένα εκφοβισμό.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024