Προβάδισμα Ν. Αναστασιάδη σε όλα τα πιθανά σενάρια

a 62 Ειδήσεις
a 5739 Ειδήσεις

Εκλογές δυο γύρων φαίνεται, υπό τα σημερινά δεδομένα, ότι θα διεξαχθούν στις προεδρικές του Φεβρουαρίου 2013. Όπως συναφώς προκύπτει από τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της RAI Consultants, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ», η κούρσα για τρεις του πρώτου γύρου δεν θα είναι η τελική. Την ίδια ώρα, είναι σαφές πως ευρισκόμενοι πέντε μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, ο δρόμος είναι μακρύς, διαφοροποιήσεις θα υπάρξουν ενώ το σκηνικό θα επηρεασθεί και από τις εξελίξεις που αναμένονται ραγδαίες στο πεδίο της οικονομίας (Τρόικα, μνημόνιο).

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, στον πρώτο γύρο καταγράφονται τα εξής αποτελέσματα:

Νίκος Αναστασιάδης 37,2%,
Σταύρος Μαλάς 21.9%,
Γιώργος Λιλλήκας 14,2%,
Αντρη Μακαρία Στυλιανού 1,5%,
αποχή 8,6%,
λευκό 7,4%,
δεν απάντησαν 9,2%.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος ξεκίνησε νωρίς τον προεκλογικό αγώνα, αναδεικνύεται και σε αυτή τη δημοσκόπηση πρώτος, κρατώντας απόσταση από τους αντιπάλους του. Είναι σαφές πως η συμφωνία με το ΔΗΚΟ, που μπορεί να μην έχει οριστικοποιηθεί, αλλά θεωρείται σχεδόν κλειστή, δεν του προσθέτει σημαντικά ποσοστά. Εάν αυτό αλλάξει, με την ανακοίνωση της συμφωνίας, αυτό θα διαφανεί στη συνέχεια. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή εκείνο που προκύπτει είναι πως δεν διαφοροποιεί σημαντικά τα ποσοστά του. Δεν γίνεται, δηλαδή, μια απλή πρόσθεση των ποσοστών των δυο κομμάτων, ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ.

Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί πως ψηφοφόρους από το ΔΗΚΟ εισπράττει ούτως ή άλλως και ανεξάρτητα από την έκβαση των συζητήσεων για σύμπηξη μετώπου.

Ο Σταύρος Μαλάς, μπήκε στον προεκλογικό στίβο τελευταίος έχοντας δίπλα του ένα μεγάλο κόμμα, το ΑΚΕΛ. Σε αυτή τη φάση δεν φαίνεται η υποψηφιότητά του να συσπειρώνει σε υψηλά ποσοστά το ΑΚΕΛ ενώ έχει πρόσβαση στα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, αλλά επί του παρόντος περιορισμένη. Είναι πρόδηλο ότι επηρεάζεται από την πορεία της κυβέρνησης και από τη φθορά της εξουσίας. Ο ίδιος άλλωστε, εξακολουθεί να είναι υπουργός της κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι ο προεκλογικός του αγώνας άρχισε με επισκέψεις σε οργανώσεις του ΑΚΕΛ, γεγονός που αφορά πρωτίστως στην αύξηση της συσπείρωσης.

Ο Γιώργος Λιλλήκας, καταγράφει υψηλά ποσοστά και παρόλο που υποστηρίζεται μόνο από την ΕΔΕΚ, φαίνεται ότι εξασφαλίζει το μεγαλύτερο μερίδιο από τους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ.

Από τη δημοσκόπηση αναδεικνύονται και οι συσπειρώσεις των κομμάτων, που αυτή την περίοδο συνδέονται με τις αποφάσεις των κομμάτων για τις προεδρικές εκλογές.

Υψηλότερο ποσοστό συσπείρωσης έχει ο ΔΗΣΥ. Το 87% των όσων ψήφισαν το κόμμα στις βουλευτικές εκλογές του 2011, στηρίζουν Νίκο Αναστασιάδη, ποσοστό 3,1% ψηφίζουν Λιλλήκα, 1,2% Άντρη Μακαρία Στυλιανού, 2,3% αποχή ενώ το ίδιο ποσοστό ρίχνει λευκό.

Δεν απάντησε το 3,9%.

Στο ΑΚΕΛ το 68% στηρίζει την υποψηφιότητα Στ. Μαλά ενώ υπάρχουν διαρροές προς άλλους υποψήφιους (προς Γ. Λιλλήκα 6,3%, προς Ν. Αναστασιάδη 5,5%) αποχή 6,9%, λευκό 6%, δεν απάντησε 7,2%.

Το ΔΗΚΟ μοιάζει με μωσαϊκό ενώ είναι σαφές πως οι ψηφοφόροι του στο μεγαλύτερο ποσοστό στηρίζουν την υποψηφιότητα Γιώργου Λιλλήκα. Η προδιαγεγραμμένη στήριξη του ΔΗΚΟ προς την υποψηφιότητα Νίκου Αναστασιάδη φαίνεται να βρίσκει σύμφωνους τους ψηφοφόρους του σε ένα ποσοστό 24,5%. Το 7,2% στηρίζει Σταύρο Μαλά, το 7,6% δηλώνει ότι θα απέχει, το 8,0% λευκό ενώ δεν απάντησε το 9,2%.

Στην ΕΔΕΚ, το 41,6% συνταυτίζεται με την κομματική απόφαση για στήριξη του Γιώργου Λιλλήκα. Το 18,5% τοποθετείται υπέρ υποψηφιότητας Νίκου Αναστασιάδη, το 4,4% Σταύρο Μαλά, 5,5% αποχή, 8,7% λευκό και 18,9% δεν απάντησε.

Στις εκλογές του δεύτερου γύρου, με βάση τα στοιχεία της δημοσκόπησης και στα δυο πιθανά σενάρια, κερδίζει ο Νίκος Αναστασιάδης. Διατηρεί, όπως φαίνεται από τα ποσοστά που καταγράφονται, απόσταση και από τους δυο αντιπάλους του, γεγονός που του προσφέρει σημαντικό προβάδισμα. Είναι σαφές πως οι εν δυνάμει αντίπαλοι του Νίκου Αναστασιάδη, θα έχουν να παλέψουν σε δυο επίπεδα, για να μπορέσουν να τον κερδίσουν.

Πρώτο, εκείνος που θα περάσει στον δεύτερο γύρο πρέπει να πείσει τους ψηφοφόρους του τρίτου υποψήφιου για «να τους προσθέσει» στα δικά του ποσοστά. Δεύτερο, να περιορίσουν την αποχή. Είναι προφανές πως η αποχή επηρεάζει την εκλογή του Προέδρου ενώ ευνοεί τον πρώτο. Με βάση τα στοιχεία η αποχή προέρχεται από ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ και του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου.

Εκ των πραγμάτων ο Νίκος Αναστασιάδης θα έχει να αναμετρηθεί είτε με τον Σταύρο Μαλά, ο οποίος στο σενάριο του πρώτου γύρου είναι δεύτερος είτε με τον Γιώργο Λιλλήκα. Είναι, πάντως, ενδιαφέρον να αξιολογήσει κανείς τις τοποθετήσεις των ψηφοφόρων και την εν γένει συμπεριφορά τους στον δεύτερο γύρο.

ΠΡΩΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
Στην περίπτωση που στον δεύτερο γύρο βρεθούν οι Αναστασιάδης και Λιλλήκας, ο ηγέτης του ΔΗΣΥ εξασφαλίζει 43,2%. Ο Γιώργος Λιλλήκας καταγράφει ποσοστά 25,1% ενώ ενδιαφέρον έχουν και οι «άλλες επιλογές». Δηλαδή, η αποχή που κυμαίνεται στο 10,5%, το λευκό 13,6% ενώ δεν απάντησε το 7,6%.

Πώς θα συμπεριφερθούν οι ψηφοφόροι στο δεύτερο γύρο;
Οι προερχόμενοι από το ΑΚΕΛ, θα ψηφίσουν Λιλλήκα το 29,3%, Αναστασιάδη 14,4%, αποχή θα τηρήσει το 18,3%, λευκό το 29,1%, δεν απάντησε το 8,9%. Σημειώνεται πως το υψηλότερο ποσοστό ψηφίζει Λιλλήκα (το λευκό κινείται στο ίδιο ποσοστό, υψηλή και η αποχή), όμως υπάρχει και μετακίνηση προς Αναστασιάδη. Οι ψηφοφόροι του ΔΗΚΟ θα ψηφίσουν 49% Λιλλήκα, 26,2% Αναστασιάδη, το 7,1% θα τηρήσει αποχή, το 8,5% θα ψηφίσει λευκό και το 9,2% δεν απάντησε.

Οι Συναγερμικοί, όπως αναμενόταν θα ψηφίσουν Νίκο Αναστασιάδη σε ποσοστό 92%, 3,9% Λιλλήκα, 0,6% θα τηρήσει αποχή, 1,9% λευκό και δεν απάντησε 1,6%.

Οι προερχόμενοι από την ΕΔΕΚ ψηφοφόροι θα υποστηρίξουν Λιλλήκα σε ποσοστό 60,4%, Αναστασιάδη 25,7%, το 4% θα τηρήσει αποχή, το 1,6% λευκό και δεν απάντησε το 8,4%.

Από τη δημοσκόπηση προκύπτει ότι η επιλογή του πρώτου γύρου σε μεγάλο βαθμό επαναλαμβάνεται. Ως εκ τούτου, ο Νίκος Αναστασιάδης «κουβαλάει» στον δεύτερο γύρο το 96,3% αυτών που θα τον ψηφίσουν στον πρώτο γύρο, 2,5% από ψηφοφόρους Λιλλήκα ενώ δεν απαντά το 0,4%. Ο Γιώργος Λιλλήκας θα ψηφιστεί από το 98,3% των ψηφοφόρων του, του πρώτου γύρου ενώ το υπόλοιπο ποσοστό μοιράζεται στην τοποθέτηση «δεν απαντώ» και το λευκό. Όσοι θα ψηφίσουν Σταύρο Μαλά και δεν θα έχουν αυτή την επιλογή ενώπιόν τους και στον δεύτερο γύρο τοποθετούνται ως εξής: Το 28,9% θα υποστηρίξει Γιώργο Λιλλήκα, το 12,3% Αναστασιάδη, το 16,4% θα απέχει, το 34,2% (πολύ υψηλό ποσοστό) θα ρίξει λευκό ενώ το 8,1% δεν απάντησε.

Όσοι έριξαν λευκό θα πράξουν το ίδιο (64.6%) ενώ το 17,2% θα ψηφίσει Λιλλήκα, το 9,3% Αναστασιάδη, το 4,5% θα απέχει ενώ το 4,3% δεν απάντησε.

Όσοι απείχαν τον πρώτο γύρο επιλέγουν σε μεγάλο βαθμό να πράξουν το ίδιο (69,1%), το 10,6% θα ψηφίσει Λιλλήκα, το 10,2% Αναστασιάδη ενώ το 3,6% θα ρίξει λευκό ενώ το 6,4%
δεν απάντησε.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
Στην περίπτωση που στον δεύτερο γύρο αντιπαραταχθούν οι Αναστασιάδης και Μαλάς, τα αποτελέσματα καταγράφονται ως εξής: Ο Νίκος Αναστασιάδης εξασφαλίζει 46,3%, ο Σταύρος
Μαλάς 27,3%. Η αποχή κυμαίνεται στο 9%, λευκό 11,6% και δεν απάντησε το 5,8%.

Οι ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ θα ψηφίσουν και πάλι τον υποψήφιο τους κατά 74,7%, το 8,6% θα στηρίξει στον δεύτερο γύρο τον Νίκο Αναστασιάδη, το 5,1% θα απέχει, το 6,9% θα ρίξει λευκό ενώ το 4,7% δεν απάντησε.

Οι προερχόμενοι από το ΔΗΚΟ ψηφοφόροι θα στηρίξουν Νίκο Αναστασιάδη σε ποσοστό 40,5%, Μαλά 13,8%, το 12% θα απέχει, το 24,7% θα ρίξει λευκό και το 8,9% δεν απάντησε.

Οι Συναγερμικοί κατά 94,2 % θα στηρίξει Αναστασιάδη, 1,5% Μαλά, το ίδιο ποσοστό θα ρίξει λευκό και θα απέχει ενώ το 1,2% δεν απάντησε.

Οι Εδεκίτες στον δεύτερο γύρο θα ψηφίσουν σε ποσοστό 36,1% Αναστασιάδη, 17,6% Μαλά, 8,8% θα απέχει, το 27,5% θα ρίξει λευκό, ενώ το 10% δεν απάντησε.

Ενδιαφέρον έχει πώς θα συμπεριφερθούν οι ψηφοφόροι του Γιώργου Λιλλήκα στον δεύτερο γύρο των εκλογών, στην περίπτωση που ο ίδιος δεν θα περάσει. Το 38,7% θα ρίξει λευκό,
το 15,5% θα απέχει, το 21,6% θα ψηφίσει Αναστασιάδη, το 18,5% Μαλά ενώ δεν απάντησε το 5,7%.

Όσοι στον πρώτο γύρο επιλέγουν το λευκό σε μεγάλο βαθμό δεν εγκαταλείπουν την επιλογή αυτή (67,1%). Την ίδια ώρα, κάποιοι φαίνεται να επανεξετάζουν τη στάση τους. Έτσι από αυτούς ένα 18,8% θα ψηφίσει Αναστασιάδη ενώ το 9,7% Μαλά. Το 1,1.% θα απόσχει και το 3,3% δεν απάντησε. Οι απέχοντες από την ψηφοφορία του πρώτου γύρου, θα επαναλάβουν εαυτόν. Το 70,4% θα πράξει το ίδιο, το 10,3% θα ψηφίσει Μαλά, το 9,6% Αναστασιάδη, το 3,3.% θα επιλέξει λευκό ενώ το 6,4% δεν απάντησε.

Το προφίλ και η ικανότητα των υποψήφιων προέδρων

Καλούς διαχειριστές θέλουν οι πολίτες

Τα στοιχεία της δημοσκόπησης αξιολογούν τους υποψήφιους προέδρους για μια σειρά θεμάτων. Η αξιολόγηση διαμορφώνει σε κάποιο βαθμό και το προφίλ τους. Τα ερωτήματα που αφορούν τον πρόεδρο-διαχειριστή, με ικανότητες να αντεπεξέλθει των δυσκολιών είναι χρήσιμα και για την κοινή γνώμη, αλλά και για τα ίδια τα επιτελεία.

Ένα βασικό, μόνιμο ερώτημα, είναι ποιος μπορεί να υπερασπιστεί καλύτερα τα συμφέροντα της Κύπρου. Το 40% θεωρεί ότι ο Νίκος Αναστασιάδης είναι αυτός που διαθέτει τις ικανότητες για να πράξει τούτο. Το 18% εκτιμά πως είναι ο Σταύρος Μαλάς και το 16% ο Γιώργος Λιλλήκας. Το 18% ρίχνει λευκό και το 8% δεν απάντησε.

Ένα δεύτερο ερώτημα είναι ποιος μπορεί να εκσυγχρονίσει την κοινωνία. Το 37% θεωρεί ικανό τον Ν. Αναστασιάδη, το 20% τον Σ. Μαλά και το 15% τον Γ. Λιλλήκα. Το 21% επιλέγει σε αυτή την ερώτηση να ρίξει λευκό και το 8% δεν απάντησε.

Μια ουσιαστική ερώτηση αφορά ένα ζήτημα που καίει ολόκληρη την κοινωνία. Τη διαχείριση μιας κρίσης. Στο ερώτημα δεν καθορίζεται η μορφή της κρίσης, πλην όμως αυτή την περίοδο το μυαλό των πολιτών παραπέμπει στην οικονομική (παρόλο που υπάρχει κι άλλη συγκεκριμένη ερώτηση). Σε αυτό, λοιπόν, το ερώτημα, η απάντηση φέρει τον Νίκο Αναστασιάδη να καταγράφει υψηλά ποσοστά. Το 46% τον θεωρεί πιο ικανό να διαχειριστεί μια κρίση. Το 15% τον Σταύρο Μαλά, το 12% τον Γιώργο Λιλλήκα ενώ το 18% επιλέγει το λευκό και το 9% δεν απάντησε.

Ποιος μπορεί να δώσει λύσεις σε θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης; Το 39% θεωρεί πως ο Ν. Αναστασιάδης μπορεί να δώσει λύσεις, το 20% ο κ. Μαλάς, το 15% ο κ. Λιλλήκας ενώ το 19% ρίχνει λευκό και το 7% δεν απάντησε.

Στο Κυπριακό και στο ερώτημα ποιος μπορεί να το χειριστεί καλύτερα, καταγράφεται μια διαφοροποίηση σε σχέση με την κούρσα των Λιλλήκα και Μαλά. Ο Νίκος Αναστασιάδης σε αυτό το ερώτημα καταγράφει 37%, ο Γιώργος Λιλλήκας 18% και ο Σταύρος Μαλάς 17%. Το 22% (υψηλό ποσοστό) θα ρίξει λευκό ενώ το 6% δεν απάντησε.

Ένα ουσιαστικό ερώτημα, που απασχολεί την κοινωνία περισσότερο από κάθε άλλο ζήτημα σήμερα, είναι ασφαλώς αυτό της οικονομίας. Το 39% θεωρεί ικανότερο τον κ. Αναστασιάδη, το 18% τον κ. Μαλά και το 14% τον κ. Λιλλήκα. Το 18% ρίχνει λευκό και το 11% δεν απάντησε.

Κούρσα προεδρικών με δυο γύρους
Σαφές το προβάδισμα Αναστασιάδη έναντι Μαλά και Λιλλήκα

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ:
Μέγεθος δείγματος: 1008 άτομα
Κάλυψη: Παγκύπρια, αστικές και αγροτικές περιοχές, άντρες και γυναίκες 18 χρόνων και άνω
Μεθοδολογία: Τυχαία πολυσταδιακή στρωματοποιημένη δειγματοληψία
Μέθοδος συλλογής στοιχείων: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις από το τηλεφωνικό κέντρο της RAI Consultants
Συλλογή στοιχείων: 7-13 Σεπτεμβρίου 2012

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ