Χριστόφιας: «Δεν είμαι εθνάρχης του ΑΚΕΛ»

a 223 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 6712 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
“Επαναβεβαίωσα παλιά μου υπόσχεση προς τον κυπριακό λαό”, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε δηλώσεις του όσον αφορά την επόμενη μέρα του διαγγέλματός του, στο οποίο ξεκαθάρισε ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας…

Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση ως προς το τι θα συστήσει στο ΑΚΕΛ να πράξει τώρα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι δεν θεωρεί εαυτόν ‘εθνάρχη του ΑΚΕΛ’ και ότι η δημοκρατικά εκλεγμένη ηγεσία του κόμματος θα το οδηγήσει προς τις εκλογές.

Απαντώντας σε ερώτηση πώς είναι η ‘επόμενη μέρα’, εξερχόμενος από το συνεδριακό κέντρο «Φιλοξενία», του οποίου τα εγκαίνια είχε τελέσει, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «θέλω να τονίσω ότι η επόμενη ημέρα είναι όπως είναι η προηγούμενη και η προ-προηγούμενη και να σας υπενθυμίσω ότι- διότι δεν θέλω να πω κάτι κακό, εμείς οι Κύπριοι, είναι χαρακτηριστικό μας, έχουμε κοντή μνήμη για όλα τα ζητήματα – από το Μάρτιο του 2010 σε δήλωσή μου ενώπιον όλων σας έχω τονίσει ή επαναβεβαιώσει τη δήλωση την προεκλογική που έκανα, ότι αν δεν υπάρξει σημαντική πρόοδος στο Κυπριακό ή και λύση ακόμα, που να δικαιολογεί την επανάληψη τοποθέτησης υποψηφιότητας, δεν θα είμαι υποψήφιος».

«Το έκανα ξεκάθαρο, ανατρέξετε στα αρχεία σας και θα βρείτε με σαφήνεια αυτή τη δήλωση», πρόσθεσε. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνέχισε λέγοντας ότι «κατά συνέπεια εγώ το είχα χωνέψει από πολύ καιρό και επειδή, δυστυχώς χίλιες φορές, δεν έχουμε πρόοδο – όχι γιατί θα ήθελα να ήμουν υποψήφιος, αλλά επειδή ο βασικότερος στόχος της Προεδρίας είναι η επανένωση του τόπου μας με τη λύση του Κυπριακού – έχω απλώς εξαγγείλει, ή επαναβεβαίωσα, επανέλαβα παλιά μου απόφαση, παλιά μου υπόσχεση προς τον κυπριακό λαό». «Κανένας άλλος λόγος δεν υπάρχει», είπε τέλος.

Ερωτηθείς τι θα συστήσει στο ΑΚΕΛ να πράξει, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι «θεωρώ υψίστη τιμή το γεγονός ότι το ΑΚΕΛ με ενέταξε στους ιστορικούς ηγέτες του κόμματος». Αντιλαμβάνεστε, πρόσθεσε, ότι «για ένα Γενικό Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ μεγαλύτερη τιμή δεν μπορεί να υπάρξει». Ομως, συμπλήρωσε, «δεν θεωρώ τον εαυτό μου εθνάρχη του ΑΚΕΛ για να αρχίσω να προτρέπω και να οδηγώ ως μιας σκιά το ΑΚΕΛ».

«Το ΑΚΕΛ έχει ηγεσία, την οποία εξέλεξαν μέσα από τις δημοκρατικότατες διαδικασίες τους τα στελέχη του κόμματος και αυτή η ηγεσία θα οδηγήσει το κόμμα προς τις εκλογές», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας. «Το ότι είχα ένα συνεχή διάλογο με την ηγεσία του κόμματος αυτό θα πρέπει να θεωρείται φυσιολογικότατο και αυτός ο διάλογος θα συνεχιστεί», πρόσθεσε. «Τελεία όμως. Ως εδώ», ανέφερε.

Αντρέας Πιερή/ΑΛΗΘΕΙΑ