Φούλε: “Βασικό στοιχείο των διαπραγματεύσεων η επιστροφή της Αμμοχώστου”

a 44 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 2771 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Η επιστροφή της κλειστής πόλης των Βαρωσιών στους νόμιμους ιδιοκτήτες της θα είναι εκ των βασικών στοιχείων των διαπραγματεύσεων για τη συνολική επίλυση του Κυπριακού, αναφέρει ο Επίτροπος της ΕΕ Στέφαν Φούλε, ενώ η Λευκωσία προτάσσει το θέμα της Αμμοχώστου ως ΜΟΕ που πρέπει να υιοθετήσει η Τουρκία.

Ο κ. Φούλε, σε σημερινή του γραπτή απάντηση από το Στρασβούργο, προς την Κύπρια ευρωβουλευτή Αντιγόνη Παπαδοπούλου, αναφέρει ότι “η επιστροφή της κλειστής περιοχής των Βαρωσίων της Αμμοχώστου στους νόμιμους ιδιοκτήτες της αναμένεται ότι θα είναι ένα από τα βασικά στοιχεία των διαπραγματεύσεων για τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού μεταξύ των δύο κοινοτήτων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ”.

Αποφεύγει δε να πάρει θέση στο ζήτημα για τη συμβολή της Τουρκίας σε μια συνολική λύση του κυπριακού ζητήματος και παραπέμπει στην έκθεση προόδου του 2013 για την Τουρκία.

Στη συνέχεια της απάντησης του, ο κ. Φούλε αναφέρει, ακόμη, ότι “μια συνολική διευθέτηση, η οποία θα συμφωνηθεί μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, αποτελεί τον ταχύτερο και πλέον άμεσο τρόπο για τη διευθέτηση των προβλημάτων που σχετίζονται με το ζήτημα της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής των Βαρωσίων στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους”.

Η Επιτροπή, προσθέτει, χαιρετίζει τη συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου 2013 μεταξύ του Ελληνοκύπριου και του Τουρκοκύπριου ηγέτη σχετικά με το κοινό ανακοινωθέν και την επανάληψη των πλήρων διαπραγματεύσεων για συνολική διευθέτηση, με στόχο να επιτευχθεί διευθέτηση το συντομότερο δυνατό”.