Περισσότερα μέτρα λιτότητας ζητά ο Ορφανίδης

Στον αστερισμό της λιτότητας και η ΚύπροςΝέα σκληρά μέτρα με αύξηση φορολογίας: Την ανάγκη λήψης νέων μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης υποστήριξε ο διοικητής της Κυπριακής Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιος Ορφανίδης, αμέσως μετά τη διπλή υποβάθμιση της Κύπρου από τον οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s… Ο οίκος υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο χρέος της Κύπρου σε Baa3, με αρνητικό ορίζοντα.Για την απόφασή του αυτή επικαλείται την πιθανότητα ανάγκης κρατικής στήριξης των τραπεζών, τον αποκλεισμό από τους διεθνείς ιδιώτες πιστωτές και τη θεσμική αδυναμία του κράτους να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

«Χρειάζονται και άλλα μέτρα εξυγίανσης» είπε ο κ. Ορφανίδης. «Τα υφιστάμενα μέτρα θα μπορούσαν να ενδυναμωθούν και άλλο, για περαιτέρω περιορισμό των κρατικών δαπανών», τόνισε.

Μιλώντας σε συνέδριο του Πανεπιστημίου Κύπρου για την οικονομία, ο κ. Ορφανίδης είπε ότι τα μέτρα ίσως περιλαμβάνουν και αύξηση της φορολογίας. «Δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα αύξησης των φορολογιών» είπε χαρακτηριστικά.

Το ζητούμενο, είπε, είναι να καταφέρουμε να πείσουμε όλο τον κόσμο ότι είμαστε αξιόπιστοι.

Στο συνέδριο δεν έλειψε ο προβληματισμός για την απότομη αύξηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων για τις ευρωπαϊκές και κυπριακές τράπεζες που προνοεί η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής. Με βάση τη συμφωνία οι τράπεζες θα πρέπει να δημιουργήσουν απόθεμα κύριων βασικών πρωτοβάθμιων κεφαλαίων 9% μέχρι τον Ιούνιο του 2012. Οι δύο μεγάλες κυπριακές τράπεζες εκτιμάται ότι χρειάζονται γύρω στα 3,6 δισ.ευρώ. Πηγή: Newsbeast