Ξήλωσαν τα κελιά της Μονής του Απ. Ανδρέα

Με όλες τις προσδοκίες κάθε ανακαίνισης και με όλες τις δυσκολίες που προκύπτουν, ούτως ή άλλως, σε κάθε τέτοιο έργο, άρχισαν και συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης της μονής του Αποστόλου Ανδρέα και όσα ανακύπτουν στην πορεία καταβάλλεται προσπάθεια να επιλύονται με επιτόπιες επισκέψεις ή και σε συναντήσεις με τους εργολάβους στην παρουσία των Ηνωμένων Εθνών.

Λαμβανομένων υπόψη των δεδομένων και της φύσης των εργασιών σε μια ελεγχόμενη από τους Τούρκους περιοχή, οι αρμόδιοι θεωρούν πως όλα εξελίσσονται σχεδόν με βάση το πρόγραμμα, αφού ακόμη και η απόκλιση των τριών μηνών στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των εργασιών δεν θεωρείται ότι ανατρέπει τον όλο προγραμματισμό. Έτσι, η πρώτη φάση αντί να ολοκληρωθεί εντός Απριλίου του 2016, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του καλοκαιριού της επόμενης χρονιάς. Η πρώτη φάση, η οποία θα κοστίσει περίπου €2,2 εκατ. και προγραμματίστηκε να ολοκληρωθεί σε 22 μήνες (τώρα επεκτείνεται στους 25 μήνες), περιλαμβάνει τις εξής εργασίες:

– Συντήρηση του ναού του 1867 (ανακατασκευή επιχρισμάτων, συντήρηση θυρών και εξοπλισμού, νέες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, επισκευή και ενίσχυση τοίχων κ.ά.). Διαμόρφωση βαπτιστηρίου στο δυτικό μέρος.
– Στατική ενίσχυση, αντικατάσταση φθαρμένων λιθοσωμάτων κ.ά. που αφορούν το κωδωνοστάσιο.
– Αφαίρεση πλακών του οπλισμένου σκυροδέματος στην ανατολική πλευρά και νέα κατασκευή δοκών από ανοξείδωτο σίδερο και ξύλινο πάτωμα.
– Συντήρηση νότιας τοξοστοιχίας (ενίσχυση και αντικατάσταση φθαρμένων λίθων), αντικατάσταση μεταλλικών δοκών με νέες από ανοξείδωτο σίδερο. Κατασκευή δωματίου – προσκυνηταρίου (για κεριά κ.λπ.) σε νοτιοδυτικό μέρος.
– Ανακατασκευή των κελιών περιλαμβανομένης της αντικατάστασης θυρών – παραθύρων στέγης, κιγκλιδωμάτων και του μπαλκονιού. Παράλληλα θα διαμορφωθεί τμήμα της μονής-διαμόρφωση τμήματος σε παρεκκλήσιο, διαμόρφωση τμήματος σε μουσείο και κελιά ορόφου νότιας πτέρυγας.
– Δυτικό τμήμα / Οικονομείο: Συντήρηση – ενισχύσεις, καθαίρεση ορισμένων νεότερων προσθηκών και διαμόρφωση σε συνοδικό και χώρο υποδοχής.

Μέχρι στιγμής, αφαιρέθηκαν τα σάπια ξύλα των κελιών και απέμεινε ο σκελετός. Παράλληλα, ξηλώνονται τα πατώματα για να τοποθετηθεί καινούριο δάπεδο. Στο πλαίσιο αντικατάστασης του πατώματος διεξάγεται και μελέτη προκειμένου να διαπιστωθεί το εύρος της διάβρωσης που προκλήθηκε από την εισχώρηση θαλάσσιου νερού κάτω από το μοναστήρι. Παράλληλα, προχωρούν σε θεμελιώσεις σε διάφορα σημεία.

Όπως είναι γνωστό, αρχικά οι αρχιτέκτονες που μελέτησαν την αναστήλωση της μονής εισηγήθηκαν αφαίρεση των κελιών και κατάργησή τους, κάτι το οποίο προκάλεσε την έντονη αντίδραση φορέων της Καρπασίας, οι οποίοι μετακάλεσαν το αρχιτεκτονικό τμήμα του πανεπιστημίου της Πάτρας το οποίο ετοίμασε τα σχέδια (τα οποία διατηρούν τα κελιά) και τελικά υιοθετήθηκαν από όλους τους εμπλεκόμενους προς υλοποίηση.

Ο πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Τάκης Χατζηδημητρίου, ανέφερε ότι θεωρεί θετικό ότι ύστερα από δεκαετίες ολόκληρες άρχισε και συνεχίζεται το έργο αποκατάστασης, παρόλες τις αναμενόμενες δυσκολίες που προκύπτουν.

Παίρνει σειρά ο Άγιος Παντελεήμων

Σε μιαν άλλη εξέλιξη αναμένεται να κατακυρωθούν σύντομα και οι προσφορές για αναστήλωση της μονής του Αγίου Πατνελεήμονα στη Μύρτου. Από το 1976 μέχρι τις αρχές του 2004 η Μονή είχε μετατραπεί σε στρατώνα και εγκαταλείφθηκε από τον τουρκικό στρατό, όταν κατέστη ετοιμόρροπη. Τα σχέδια στηρίχτηκαν σε αποτύπωση του αρχιτέκτονα Διομήδη Μυριανθέα. Όπως δήλωσε ο κ. Χατζηδημητρίου, σε πρώτη φάση θα εκτελεστούν έργα αναστήλωσης, αποκατάστασης και συντήρησης στον ναό και σε μια αίθουσα, η οποία θα λειτουργεί ως χώρος φιλοξενίας. Επίσης, θα αποκατασταθεί η είσοδος της Μονής και θα υποστυλωθούν τα κελιά και άλλοι χώροι νότια και βόρεια του ναού.

Μέχρι το 1974 η Μονή στη Μύρτου ήταν ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Κύπρου. Το κόστος της πρώτης φάσης των εργασιών υπολογίζεται περίπου στις 900 χιλιάδες ευρώ, ενώ το συνολικό κόστος με την ολοκλήρωση των έργων υπολογίστηκε στα €2 εκατ. Ο σημερινός ναός, που είχε αναγερθεί το 1710 στη θέση παλαιότερου, είναι δίκλιτος, θολωτός και ήταν διακοσμημένος με ανεικονικές τοιχογραφίες,

Σώζεται ο Άγιος Αυξέντιος

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της προσπάθειας στήριξης της εκκλησίας του Αγίου Αυξεντίου στην Κώμη Κεπήρ, αποκαλύφθηκαν αγιογραφίες. Πέραν αυτών αποκαλύφθηκε και η μορφή δωρήτριας του ναού με την επιγραφή «Σταυρούλα θυγάτηρ Παπακώστα». Όπως είχε γράψει το 2012 η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις», η εκκλησία του Αγίου Αυξεντίου κινδύνευε με κατάρρευση και καλούσε τους «αρμοδίους» να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα επιδιόρθωσης και συντήρησής της, λόγω του ότι αποτελεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Η εκκλησία του Αγίου Αυξεντίου που ήταν αρκετά παλαιά ανακαινίστηκε το 1859. Μέχρι το 1974 υπήρχαν στην εκκλησία του δύο τεμάχια του κρανίου του Αγίου. Μετά την τουρκική εισβολή του 1974 η εκκλησία του Αγίου Αυξεντίου, αφού πρώτα συλήθηκε, λεηλατήθηκε από τους Τούρκους.

Ο Άγιος Αυξέντιος ήρθε από την Παλαιστίνη στην Κύπρο τον 12ο αιώνα επικεφαλής άλλων περίπου 300 χριστιανών. Θέλοντας να αφοσιωθεί στον Θεό και να διάγει ζωή ασκητική, εγκαταστάθηκε σε μια σπηλιά στην περιοχή μεταξύ των χωριών της Κώμης Κεπήρ και Επτακώμης όπου παρέμεινε μέχρι τον θάνατό του.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ροη Ειδησεων

Παραλίμνι: Τελέστηκαν τα εγκαίνια της Παναγιώτισσας (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Μέσα σε κατανυκτικό κλίμα, τελέστηκαν το βράδυ της Παρασκευής 5 Ιουλίου 2024 τα εγκαίνια του…

6 Ιουλίου, 2024

Εντός επόμενων δύο εβδομάδων η επανεξέταση μέτρου για μετακίνηση φιλάθλων

Εντός των επόμενων δύο εβδομάδων αναμένεται να επανεξεταστεί το μέτρο απαγόρευσης μετακίνησης φιλοξενούμενων φιλάθλων στα…

5 Ιουλίου, 2024

Αποτσίγαρο προκάλεσε πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Πάφου

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε δασική πυρκαγιά εντός του Κρατικού Δάσους Πάφου σε σύντομο χρονικό διάστημα…

5 Ιουλίου, 2024

ΥΠΕΣ: Παρά τα μικροπροβλήματα όλα κυλούν ομαλά με μεταρρύθμιση

Παρά τα μικροπροβλήματα που σημειώθηκαν τις πρώτες λίγες μέρες εφαρμογής της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,…

5 Ιουλίου, 2024

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο για τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό ενημέρωσε σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας…

5 Ιουλίου, 2024

Με συγγνώμη παραιτήθηκε από την ηγεσία των Τόρις ο Σούνακ

Την παραίτησή του από την ηγεσία των Τόρις μετά την ήττα του κόμματος στις εκλογές…

5 Ιουλίου, 2024