Αυξάνεται η ανασφάλεια των πολιτών λόγω κλοπών

a 58 Ειδήσεις
a 5735 Ειδήσεις

Αυξάνεται η ανησυχία των πολιτών αφού, η κατάσταση με τις κλοπές, έχει ξεφύγει και έχει καταστεί πλέον μάστιγα. Η Κύπρος δεν αποτελεί πια την ασφαλή χώρα πού όλοι πίστευαν πως είναι, αφού τα δεδομένα έχουν αλλάξει ριζικά. Οι Κύπριοι και γενικότερα οι κάτοικοι του νησιού ζούσαν μέχρι πρότινος με τη ιδέα της ασφάλειας που προσφέρει η χώρα. Τα δεδομένα όμως έχουν αλλάξει και όπως φαίνεται από τα στοιχεία, οι κάτοικοι της Κύπρου δεν είναι προετοιμασμένοι ούτε σωστά πληροφορημένοι για τη “νέα τάξη πραγμάτων” και ως εκ τούτου πέφτουν συχνά θύματα.

Οι κλοπές αυτοκινήτων μέσα σε χώρους στάθμευσης και όχι μόνο έχουν καταντήσει μάστιγα. Ενδεικτικά, στο πάρκινγκ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας σήκωσαν πρόσφατα(μόλις την περασμένη εβδομάδα), ολόκληρο το αυτοκίνητο νοσηλεύτριας ενώ υπάρχουν μαρτυρίες και για κλοπές περισσότερων αυτοκινήτων, στο συγκεκριμένο χώρο στάθμευσης, αλλά και αντικειμένων που βρίσκονται σε αυτά.

Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2012 έχουν κλαπεί παγκύπρια:

718 αυτοκίνητα,
316 μοτοσικλέτες άνω των 49CC
784 μέχρι 49CC.
Από τα 718 αυτοκίνητα εντοπίστηκαν 239 ενώ από τις 316 μοτοσυκλέτες άνω των 49CC εντοπίστηκαν 114. Από τις 784 μοτοσικλέτες μέχρι 49 CC εντοπίστηκαν 262

Μάλιστα, οι δράστες φαίνεται να έχουν προτιμήσεις σε συγκεκριμένες ιαπωνικές μάρκες.

Η αστυνομία σε μια προσπάθεια πάταξης του φαινόμενου, ενημερώνει τα μέλη της, ειδικά της τροχαίας, με καταλόγους των κλοπιμαίων οχημάτων που καταγγέλλονται, για να τα αναγνωρίζουν και να τα ανακόπτουν.

Επίσης, επειδή κάποια από τα αυτοκίνητα μεταφέρονται στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού, γίνονται έλεγχοι στα σημεία διέλευσης από και προς τα κατεχόμενα για να διαπιστωθεί αν πρόκειται περί κλοπιμαίων οχημάτων και συνήθως οι έλεγχοι διενεργούνται στις συγκεκριμένες μάρκες στις οποίες δείχνουν προτίμηση οι κλέφτες.

Τα κλεμμένα αυτοκίνητα χρησιμοποιούνται, σύμφωνα με την αστυνομία, συνήθως για διάπραξη ληστειών, κλοπών, διαρρήξεων και άλλων εγκληματικών ενεργειών ενώ οι μοτοσικλέτες για ληστείες τραπεζών, λόγω του εύκολου τρόπου διαφυγής που προσφέρουν στους δράστες.

Οι κλοπές και οι διαρρήξεις, όμως, δεν αφορούν μόνο αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, αλλά πολύ περισσότερο υποστατικά.

Μέχρι τον Αύγουστο του 2012 είχαν καταγγελθεί στην Αστυνομία 1983 διαρρήξεις, και 940 κλοπές. Μόνο μέσα σε 8 μήνες.

Συγκεκριμένα, στη Λευκωσία διαπράχθηκαν 637 διαρρήξεις και 261 κλοπές

Στη Λεμεσό 600 διαρρήξεις και 279 κλοπές

Στη Λάρνακα 205 διαρρήξεις 138 κλοπές

Στην Πάφο 262 διαρρήξεις και 187 κλοπές

Στην Αμμόχωστο 250 διαρρήξεις, 64 κλοπές

και στη Μόρφου 29 διαρρήξεις και 11 κλοπές

Πέρσι, κατά την αντίστοιχη περίοδο, είχαμε 2238 διαρρήξεις και 1101 κλοπές παγκύπρια.

a1 Ειδήσεις

Η αστυνομία προτρέπει το κοινό να βρίσκεται σε επαγρύπνηση, ώστε να λαμβάνονται τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα προκειμένου να αποτρέπονται τέτοια ενδεχόμενα.

Κάποια από τα μέτρα τα οποία προτείνει στο κοινό η Αστυνομία για αποτροπή κλοπών αυτοκινήτων είναι:

Να μην αφήνει τσάντες, χαρτοφύλακες, κινητά τηλέφωνα ή οποιαδήποτε άλλα αντικείμενα, σε εμφανή σημεία μέσα στο αυτοκίνητο, έστω και αν αυτό είναι κλειδωμένο

Ειδικότερα, να μην αφήνει στο αυτοκίνητο, αντικείμενα μεγάλης αξίας

Να μην αφήνει το αυτοκίνητό του σε λειτουργία, όταν δεν είναι στη θέση του οδηγού.

Να βεβαιώνεται ότι τα κλειδιά του αυτοκινήτου του, τα έχει πάρει μαζί του.

Να κλειδώνει πάντοτε τις πόρτες και να ανεβάζει τα παράθυρα, ακόμα και αν το αυτοκίνητο είναι σταθμευμένο μπροστά από το σπίτι του

Να σταθμεύει πάντοτε το αυτοκίνητό του σε καλά φωτισμένα σημεία. Τα σκοτεινά ή απόμερα σημεία κάνουν ευκολότερο το έργο των κλεφτών

Να μην αφήνει ποτέ τα κλειδιά στη μηχανή ή στην πόρτα, ακόμα και αν θα λείψει μόνο για 2 λεπτά

Να τοποθετεί συναγερμό στο αυτοκίνητό του

Σε περίπτωση που κάποιος αντιληφθεί ύποπτη κίνηση πρέπει να ενημερώνει την Αστυνομία ή να επικοινωνεί με τη Γραμμή Επικοινωνίας του Πολίτη στον αριθμό 1460 ή με τα τηλέφωνα άμεσης ανταπόκρισης 112 ή 199.

Οι Κύπριοι και γενικότερα οι κάτοικοι του νησιού ζούσαν μέχρι πρότινος με τη ιδέα της ασφάλεια που προσφέρει η Κύπρος. Τα δεδομένα όμως έχουν αλλάξει και όπως φαίνεται από τα στοιχεία, οι κάτοικοι της Κύπρου δεν είναι προετοιμασμένοι ούτε σωστά πληροφορημένοι για τη «νέα τάξη πραγμάτων» και για αυτό το λόγο πέφτουν συχνά θύματα.

Πηγή: SigmaLive