Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός λιτότητας

Με σημαντικές αλλαγές που υπολογίζεται ότι περικόπτουν ή δεσμεύουν γύρω στο 5% των συνολικών κρατικών δαπανών εγκρίθηκε από την Κυπριακή Βουλή κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός του 2012…

Υπέρ του προϋπολογισμού ψήφισαν οι τριάντα παρόντες βουλευτές του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ. Κατά του προϋπολογισμού ψήφισαν οι 17 παρόντες βουλευτές του ΔΗΣΥ, ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας.

Της ψήφισης του προϋπολογισμού προηγήθηκε η ψήφιση δεκάδων τροπολογιών που εκτιμάται ότι επηρεάζουν δαπάνες εκατοντάδων εκατομμυρίων.

Σύμφωνα με μέλη της Επιτροπής Οικονομικών, που συζήτησε σε έκτακτη συνεδρία τις τροπολογίες, το ύψος των περικοπών φθάνει τα 260 εκ ευρώ. Η βουλή δέσμευσε επίσης κονδύλια που υπολογίζεται ότι φθάνουν τα 80 εκ ευρώ.

Πριν τις σημερινές περικοπές, το σύνολο των προϋπολογιζόμενων δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού του 2012, εξαιρουμένων των αποπληρωμών δανείων, ανερχόταν στα 7.537.000 ευρώ.

Το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «η Βουλή ψήφισε τροπολογίες για περαιτέρω περικοπές δαπανών, μειώνοντας ακόμη περισσότερο το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2012».

Είναι η πρώτη φορά που η Βουλή επιφέρει τόσο πολλές αλλαγές στον προϋπολογισμό, που καταθέτει η εκτελεστική εξουσία, «τεστάροντας» τα όρια της νομοθετικής εξουσίας, αλλά και της εύρυθμης λειτουργίας της κρατικής μηχανής.

Πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού, ο υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας απηύθυνε δραματική έκκληση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών να αποφύγει περικοπές κονδυλίων για τα οποία υπάρχει συμβατική υποχρέωση του κράτους (π.χ. ενοίκια και συμβόλαια συμβούλων).

Προχθές το κυπριακό κοινοβούλιο ψήφισε αριθμό νομοσχεδίων για δημοσιονομική εξυγίανση, παρά τις αντιδράσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων και οργανωμένων φορέων.

Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι με τον προϋπολογισμό που κατέθεσε και τα μέτρα που ψηφίστηκαν από την Βουλή το έλλειμμα θα περιοριστεί κοντά στο 2,5% του ΑΕΠ.

Πηγή: Nooz.gr

Ροη Ειδησεων

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024

Ανόρθωση: Εξοφλήθηκε το χρέος στην κτηματική

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι ΜΑΧΗΤΕΣ με την οποία πληροφορούν το κοινό ότι επήλθε οριστική συμφωνία με…

17 Μαΐου, 2024

Τιμήθηκε ζεύγος από τη Σουηδία που επισκέφθηκε την Αγία Νάπα τριάντα φορές (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Ζεύγος από τη Σουηδία, οι Tommy και Anna Björkman, με αφορμή τις 30 επισκέψεις του…

17 Μαΐου, 2024

Αυτό είναι το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Νέων Παραλιμνίου

Το Δ.Σ της Ε.Ν.Π. Ποδόσφαιρο όπως λέχθηκε και στην χθεσινή Γενική Συνέλευση θα απαρτίζεται από…

17 Μαΐου, 2024

Απειλητικό μήνυμα στα σχολεία: Ζητήθηκε συνδρομή από Interpol και Europol

Χαμηλής επικινδυνότητας αποδεικνύεται το απειλητικό μήνυμα για ύπαρξη βόμβας που στάλθηκε σήμερα σε πολλά σχολεία,…

17 Μαΐου, 2024