Η έξαρση της εγκληματικότητας και η ανικανότητα της Αστυνομίας

a 2 Ειδήσεις
a 121 Ειδήσεις

Όσο κι αν δεν θέλει η Αστυνομία να παραδεχθεί την έξαρση του σοβαρού εγκλήματος, εντούτοις οι 10 φόνοι στους πρώτους 4 ½ μήνες του 2012 καταδεικνύουν τη σοβαρότητα της κατάστασης. Τα απανωτά εγκλήματα κατά περιουσιών, τα εγκλήματα κατά ζωών, οι εμπρησμοί και οι εκρήξεις βομβών είναι από τα πλέον συνηθισμένα των τελευταίων μηνών… 

Εγκληματολόγοι δήλωναν στα ΜΜΕ ότι οι αριθμοί πολλές φορές δεν λένε την αλήθεια (κατά περίεργη σύμπτωση τα τελευταία τρία χρόνια οι υποθέσεις του σοβαρού εγκλήματος είναι σχεδόν ίδιες) αφού το κοινό βιώνει μια πρωτόγνωρη ανασφάλεια, ακόμη και σε περιοχές που μέχρι σήμερα ένιωθε ότι ήταν ασφαλισμένος. Τα απανωτά εγκλήματα κατά περιουσιών, τα εγκλήματα κατά ζωών, οι εμπρησμοί και οι εκρήξεις βομβών είναι από τα πλέον συνηθισμένα των τελευταίων μηνών.

Εκεί όμως που «πονεί» πραγματικά η Αστυνομία, σύμφωνα με τις τελευταίες δικές της στατιστικές αναλύσεις της εγκληματικότητας, είναι σε εννιά είδη εγκλήματος. Όπως φαίνεται, στα εγκλήματα αυτά παρουσιάζει αναποτελεσματικότητα στην εξιχνίασή τους, με αποτέλεσμα αυτό να βοηθά σε κάποιο βαθμό στην επανάληψή τους. Τα αδικήματα με το λιγότερο ποσοστό εξιχνίασης για το 2011 είναι, σύμφωνα με την ίδια την Αστυνομία:

– Εκρήξεις βομβών με το ποσοστό εξιχνίασης ν’ αγγίζει μόλις το 2% (εξιχνιάστηκε μια στις 52 υποθέσεις).
– Εμπρησμοί με 11% να έχει εξιχνιαστεί, δηλαδή 18 από τις 163 υποθέσεις.
– Κλοπή ζώων και ζωοκτονία, με ποσοστό εξιχνίασης 11% (2 από τις 18 υποθέσεις).
– Κακόβουλη βλάβη σε περιουσία με ποσοστό εξιχνίασης 20% (30 από τις 153 υποθέσεις).
– Βλάβη σε ζώα αξίας πέραν των 500 ευρώ με την εξιχνίαση να φτάνει το 20% (1 από τις 5 υποθέσεις).
– Κλοπές με ποσοστό εξιχνίασης 29%, αφού διαπράχθηκαν 1669 υποθέσεις και εξιχνιάστηκαν 487.
– Διαρρήξεις με ποσοστό εξιχνίασης 32% (3379 υποθέσεις, ανιχνεύτηκαν 1067).
– Φόνοι και ανθρωποκτονίες με 38%, διαπράχθηκαν 8, εξιχνιάστηκαν 3
– Ληστείες, από 130 εξιχνιάστηκαν 31 με ποσοστό εξιχνίασης 39%.

Φέτος μετρούμε 10 φόνους πριν κλείσουν οι πέντε μήνες, με δύο τουλάχιστον να αποδίδονται σε ανθρώπους της νύχτας. Υπήρξαν ακόμη πέντε απόπειρες φόνων. Πέρσι ολόκληρο το έτος καταγράφηκαν μόλις οκτώ, το 2010 επτά, ενώ το 2009 είχαμε 19 φόνους. Επίσης, οι κλοπές και οι διαρρήξεις ξεπέρασαν τις 1400 και οι ληστείες τις 55. Αυτό ωστόσο που βιώνουν καθημερινά οι πολίτες είναι το γεγονός ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί κάποιος να πέσει θύμα ληστών, φόνοι και ανθρωποκτονίες με 38%, διαπράχθηκαν 8, εξιχνιάστηκαν 3. είτε στο όχημά του είτε στο κατάστημα, το γραφείο ή το σπίτι του. Οι δράστες κτυπούν στο ψαχνό προκειμένου να εξασφαλίσουν χρήματα.

Το σοβαρό έγκλημα την τελευταία τριετία

Αναλύοντας τα στατιστικά στοιχεία για το σοβαρό έγκλημα την τελευταία τριετία, διαπιστώνεται πως οι καταγγελθείσες υποθέσεις είναι αριθμητικά σχεδόν ίδιες. Για το 2009 καταγγέλθηκαν 7094 σοβαρά εγκλήματα με ποσοστό εξιχνίασης 55,9%, το 2010 καταγγέλθηκαν 8387 υποθέσεις με το ποσοστό εξιχνίασης να μειώνεται στο 53,2% και πέρσι καταγγέλθηκαν 8466 υποθέσεις με το ποσοστό εξιχνίασης να μειώνεται στο 50%, δηλαδή μια στις δύο υποθέσεις, που καταγγέλθηκαν, εξιχνιάστηκε.

Αυτό το γεγονός, παρόλο που αμφισβητήθηκε στο παρελθόν (στην Ευρώπη το ποσοστό εξιχνίασης από τις αντίστοιχες Αστυνομίες αγγίζει μόλις το 35-40%), εντούτοις δείχνει πως εκεί που η Αστυνομία τα πηγαίνει καλά είναι με τις υποθέσεις των ναρκωτικών, αφού στις πλείστες υπάρχει και εξιχνίαση (γύρω στις 900). Από την άλλη, στις υποθέσεις φόνων τα πράγματα είναι διαφορετικά. Αν ένα έγκλημα αποδίδεται στον υπόκοσμο και τους ανθρώπους της νύχτας, το ποσοστό εξιχνίασης είναι μηδαμινό έως ελάχιστο. Αν όμως είναι φόνοι για προσωπικούς λόγους, της στιγμής δηλαδή, τότε το ποσοστό είναι αρκετά ψηλό. Σύμφωνα με εγκληματολόγους, το έγκλημα εκκολάπτεται όταν υπάρχει ατιμωρησία, όταν οι Αρχές δίωξης δεν μπορούν να πετύχουν καταδίκες και όταν η κοινωνία μένει απαθής και δεν λαμβάνει προληπτικά μέτρα. Στην Κύπρο συμβαίνουν και τα τρία σε μικρό ή μεγάλο βαθμό. Όταν διαπράττονται διαρκώς ληστείες και οι δράστες εκφεύγουν της σύλληψης, τότε θα συνεχίσουν τη δράση τους και θα ενθαρρυνθούν και άλλοι. Αν όμως η Αστυνομία καταφέρει να ανακόψει τη δράση τους, τότε οι επίδοξοι ληστές θα το ξανασκεφτούν πριν προχωρήσουν να διαπράξουν το επόμενο έγκλημα.

Το γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό των εγκλημάτων που διαπράττονται αφορούν αδικήματα κατά περιουσίας, πρέπει να οδηγήσει αυτούς που είναι εντεταγμένοι με τη δίωξη να αλλάξουν τον τρόπο ενέργειάς τους, εκτιμούν εγκληματολόγοι. Η οικονομική κρίση έχει «γεννήσει» αρκετά εγκλήματα, ενώ κάποιοι δεν διστάζουν να προβαίνουν σε βιαιοπραγίες προκειμένου να εξασφαλίσουν λίγα χρήματα ή και τρόφιμα για να ζήσουν. Και όσο συνεχίζεται η κρίση, τόσο τα εγκλήματα αυτά θα αυξάνονται.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί, χρειάζεται ένας καθολικός σχεδιασμός των ενεργειών της Αστυνομίας, αφού γίνει εμπεριστατωμένη ανάλυση των εγκλημάτων τόσο ανά επαρχία όσο και σε παγκύπρια κλίμακα και αφού συστρατευθούν και οι πολίτες, είτε λαμβάνοντας μέτρα προστασίας των περιουσιών τους, είτε βοηθώντας την Αστυνομία παρέχοντας πληροφορίες.
Αυτό που βιώνουν οι πολίτες τους τελευταίους μήνες είναι απότοκο και της τοποθέτησης ακατάλληλων προσώπων σε θέσεις κλειδιά που δεν μπορούν να προσφέρουν τα αναμενόμενα, με αποτέλεσμα οι δράστες να κυκλοφορούν ελεύθεροι.

Αυξήθηκαν οι περιπολίες…

Σε μια προσπάθεια να ανακόψει τον κατήφορο η Αστυνομία έχει πυκνώσει τις περιπολίες κυρίως κατά τις βραδινές ώρες. Στη Λευκωσία, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι κάθε βράδυ υπάρχουν στους δρόμους 25 μηχανοκίνητα περίπολα που καλύπτουν όλες τις περιοχές. Για έναν περίπου μήνα τα σοβαρά εγκλήματα περιορίστηκαν σε μεγάλο βαθμό, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες έγιναν δύο φόνοι (ο ένας για ασήμαντους λόγους) ενώ και στις άλλες πόλεις υπάρχει μια έξαρση που αποδίδεται σε συγκυρίες.

Αύξηση και στα μικροαδικήματα

Αύξηση δεν παρατηρείται μόνο στο σοβαρό έγκλημα, αλλά και στα λεγόμενα μικροαδικήματα (κλοπές αξίας κάτω των 500 ευρώ) ζημιές, κακόβουλες ενέργειες κ.ά. Το 2009 καταγράφηκαν 12.539 μικροαδικήματα, το 2010 έφτασαν τις 12.965 και πέρσι εκτοξεύτηκαν στις 14.332. Αν προσθέσει κανείς και τις 8.466 υποθέσεις του σοβαρού εγκλήματος, θα αντιληφθεί ότι σε ένα χρόνο απασχόλησαν την Αστυνομία 22.798 εγκλήματα. Με τα εγκλήματα αυτά απασχολήθηκε το 1/7 των αστυνομικών, οπόταν αντιλαμβάνεται κανείς πόσο δύσκολο είναι να ελεγχθεί το έγκλημα στον τόπο μας. Οι ειδικοί πάντως αναφέρουν ότι οι αριθμοί είναι ένα στοιχείο και δείχνουν μια κατεύθυνση, όμως το έγκλημα μπορεί να ελεγχθεί αν γίνουν τα σωστά βήματα και δοθεί ιδιαίτερο βάρος σε στοχευμένες ενέργειες προς τον τομέα της πρόληψης.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ