Πώς είδαν τα κόμματα την απόφαση Χριστόφια

a 243 Ειδήσεις
a 6732 Ειδήσεις
Ο Δημήτρης Χριστόφιας αποφάσισε με διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό να μην επαναδιεκδικήσει άλλη μια θητεία στο Προεδρικό Μέγαρο. Ποικίλες ήταν και οι αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων, που η αποχώρηση αυτή έδωσε τροφή για σχόλια θετικά και αρνητικά… 

ΑΚΕΛ: Πλήρη σεβασμό
Πλήρη σεβασμό εκφράζει το ΑΚΕΛ στην επιθυμία του Δημήτρη Χριστόφια να μην είναι ξανά υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Μετά τη δημοσιοποίηση της οριστικής απόφασης του προέδρου Χριστόφια, ο γενικός γραμματέας του Ακέλ Αντρος Κυπριανού τόνισε ότι σε καμμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι το κόμμα του θεωρεί πως η παρούσα διακυβέρνηση δεν έχει προσφέρει αρκετά, ώστε να αξίζει η επαναδιεκδίκηση της Προεδρίας από τον νυν πρόεδρο.

Αντιθέτως, τόνισε ο κύριος Κυπριανού, μια αδρή αποτίμηση των όσων πέτυχε, πιστοποιεί ότι έγιναν πολλά και σημαντικά, παρά τις πρωτοφανείς -όπως είπε- δυσκολίες και αντιξοότητες που είχε να αντιμετωπίσει.

Ο Αντρος Κυπριανού είπε επίσης ότι πλέον το ΑΚΕΛ θα προχωρήσει τη διαδικασία για τις προεδρικές εκλογές, με προτεραιότητα την επίτευξη συνεργασίας, η οποία θα στηρίζεται σε αρχές, θα διασφαλίζει την προοπτική για τον τόπο και θα διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για αντιμετώπιση των προβλημάτων που βρίσκονται ενώπιον του λαού

ΔΗΣΥ: Αποτυχία της πολιτικής του ΑΚΕΛ
Επιβεβαίωση της αποτυχίας της πολιτικής του ΑΚΕΛ, θεωρεί ο Δημοκρατικός Συναγερμός την απόφαση του Δημήτρη Χριστόφια να μην είναι υποψήφιος για επανεκλογή στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Πρόκειται, αναφέρει σε ανακοίνωση ο ΔΗΣΥ, για μια πολιτική που ο πρόεδρος Χριστόφιας πιστά υπηρέτησε και η οποία έχει οδηγήσει τον τόπο σε άνευ προηγουμένου -όπως υποστηρίζει- οικονομικά και πολιτικά αδιέξοδα.
Επικρίνει μάλιστα τον πρόεδρο Χριστόφια ότι επιχείρησε να παρουσιάσει την απόφασή του ως υλοποίηση προεκλογικής δέσμευσης για μια μόνο θητεία, προσθέτοντας ότι, εάν έτσι ήταν, δεν θα άφηναν ο ίδιος και το κόμμα του ανοικτή την προοπτική της επαναδιεκδίκησης μέχρι την τελευταία στιγμή.

ΔΗΚΟ: Η απόφασή του αφορά τον ίδιο
Το Δημοκρατικό Κόμμα θεωρεί ότι η απόφαση του Προέδρου Χριστόφια αφορά κυρίως στον ίδιο και πρέπει να γίνει από όλους σεβαστή.
Σε ανακοίνωση, το ΔΗΚΟ αναφέρει ότι ενόψει των νέων δεδομένων, οι δυνάμεις του ενδιάμεσου χώρου καλούνται να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους και να αναλάβουν πλήρως τις πρωτοβουλίες, που χρειάζονται για τη δημιουργία αμέσως των προϋποθέσεων ευρύτατης εθνικής ανασύνταξης σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό.

ΕΔΕΚ: Ανάγκη για κοινό υποψήφιο
Η ΕΔΕΚ, σχολιάζοντας σε ανακοίνωση την απόφαση του προέδρου Χριστόφια να μην κατέλθει ξανά υποψήφιος, σημειώνει ότι αυτή η εξέλιξη καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου να ολοκληρώσουν αμέσως τις διαδικασίες.
Και να καταλήξουν, αναφέρει επίσης, στην υποστήριξη κοινού υποψηφίου, για να εφαρμόσει μια άλλη πολιτική και να προσφέρει ελπίδα και προοπτική στο λαό.