Αυστηρότερες ποινές για τον κραχτισμό

a 11 Ειδήσεις
Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων τροποποίησε ομόφωνα τον ποινικό κώδικα για να διευκολύνει την απόδειξη στο αδίκημα της άγρας πελατών και δίνει την εξουσία στο Δικαστήριο να κλείνει την επιχείρηση προς όφελος της οποίας διαπράχθηκε το αδίκημα για 6 μήνες.

a 895 Ειδήσεις

Ο Ποινικός Κώδικας τροποποιήθηκε μετά από πρόταση νόμου που κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΔΗΣΥ Σωτήρης Σαμψών και Κυριάκος Χατζηγιάννης.

Οπως αναφέρεται στην εισηγητική προς την Ολομέλεια έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών το άρθρο 188Α του Ποινικού Κώδικα, ως έχει ψηφιστεί από τη Βουλή διαλαμβάνει ότι

1. Πρόσωπο το οποίο σε οποιοδήποτε δημόσιο χώρο με οποιοδήποτε τρόπο, μέθοδο ή μέσο, περιλαμβανομένης της προσφοράς ανταλλάγματος σε είδος, παροτρύνει και παρενοχλεί άλλο πρόσωπο ή ομάδα προσώπων να αποδεχθεί ή να απορρίψει ταξιδιωτική ή μεταφορική υπηρεσία, υπηρεσία εστίασης ή ψυχαγωγίας ή τουριστικού καταλύματος, προϊόντα εμπορικού καταστήματος ή άλλες υπηρεσίες εμπορικής φύσεως διαπράττει αδίκημα που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έξι (6) μηνών ή με χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €2.000 (δύο χιλιάδες ευρώ) ή και με τις δύο αυτές ποινές. Διευκρινίζεται ότι η προσφορά εμπορευμάτων προς πώληση από αδειούχους πλανοδιοπώλες δε θα συνιστά αδίκημα δυνάμει των πιο πάνω προνοιών.

2. Πρόσωπο για λογαριασμό ή προς όφελος του οποίου άλλο πρόσωπο διέπραξε το πιο πάνω αδίκημα είναι ένοχο αδικήματος που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έξι (6) μηνών ή με χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €2.000 (δύο χιλιάδες ευρώ) ή και στις δύο αυτές ποινές.

3. Σε περίπτωση μεταγενέστερης καταδίκης του ίδιου προσώπου για αδίκημα που αναφέρεται στα πιο πάνω μέσα σε περίοδο δύο (2) ετών από την προηγούμενη καταδίκη, το αδίκημα τιμωρείται με φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τα τρία (3) έτη ή με χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €3.000 (τρεις χιλιάδες ευρώ) ή και με τις δύο αυτές ποινές.

4. Επιπρόσθετα από οποιαδήποτε ποινή αναφέρεται πιο πάνω, το δικαστήριο δύναται να διατάξει τη διακοπή της λειτουργίας της επιχείρησης προς όφελος της οποίας διαπράχθηκε το αδίκημα για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες.

Η πρόταση νόμου ως αρχικά είχε κατατεθεί περιελάμβανε αύξηση στην ισχύουσα ποινή σε ένα έτος και €4.000 (τέσσερις χιλιάδες ευρώ), και για επανάληψη του αδικήματος εντός δύο ετών από την προηγούμενη καταδίκη, ποινή φυλάκισης μέχρι δύο έτη ή/και χρηματική ποινή και €8.000, ωστόσο η πρόταση νόμου διαμορφώθηκε κατά τρόπο που να μην διαταράσσει την εξώδικη ρύθμιση

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση που συνόδευε την πρόταση νόμου, καθώς και τα όσα ανέφεραν οι εισηγητές της κατά τη συζήτησή της στην Επιτροπή Νομικών, διαπιστώθηκε ότι το φαινόμενο της άγρας πελατών και των κατευθυνόμενων αγορών δεν κατέστη δυνατό να καταπολεμηθεί ικανοποιητικά με την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας.

Σύμφωνα με τους ιδίους, παρατηρείται ότι το φαινόμενο έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις, ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές ή όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση κέντρων αναψυχής, καταστημάτων ή καταλυμάτων, με αποτέλεσμα μεταξύ άλλων να διαμορφώνεται με τη χρήση συχνά αθέμιτων μέσων καθοδηγούμενη πελατεία που κατευθύνεται σε συγκεκριμένους χώρους και δραστηριότητες και έτσι να επηρεάζεται δυσμενώς ο ελεύθερος ανταγωνισμός, καθώς και η εικόνα της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού.

Παράλληλα, όπως επισήμαναν οι εισηγητές της πρότασης νόμου, έχει διαπιστωθεί ότι μεγάλος αριθμός προσώπων που προβαίνουν σε άγρα πελατών, στην πλειοψηφία τους μη Κύπριοι πολίτες, εγκαταλείπουν την Κύπρο, προτού ολοκληρωθεί η ποινική δίωξή τους και κατά συνέπεια, δεν καθίσταται δυνατή ούτε η καταδίκη των προσώπων που τους εργοδοτούν και ελλείψει τέτοιας καταδίκης, σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, δε δύναται να διαταχθεί από το δικαστήριο η διακοπή της λειτουργίας της επιχείρησης προς όφελος της οποίας διαπράχθηκε το αδίκημα.

Πηγή: ΚΥΠΕ