Υποψήφιος του ΔΗ.ΣΥ. για τις Προεδρικές ο Ν. Αναστασιάδης (βίντεο)

a 220 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 7704 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
673 ψήφους από τους 781 συνολικά ψηφοφόρους απέσπασε ο Ν. Αναστασιάδης (86,73%), σε αντίθεση με την Ελένη Θεοχάρους που έλαβε 103 ψήφους και ποσοστό 13,27% για το χρίσμα του υποψηφίου του Δημοκρατικού Συναγερμού για τις Προεδρικές Εκλογές του 2013. Υπήρξαν, επίσης, 2 άκυρα και 3 λευκά… 

Ετοιμος για τον αγώνα της αλλαγής δηλώνει ο Αναστασιάδης μετά τις εκλογές

Ετοιμος για το μεγάλο αγώνα της αλλαγής ενός συστήματος που έχει εξαντλήσει τα όριά του, δηλώνει ο Νίκος Αναστασιάδης μετά το εκλογικό αποτέλεσμα του Ανωτάτου Συμβουλίου που του έδωσε με συντριπτική πλειοψηφία το χρίσμα του υποψηφίου του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2013.

Σε δήλωσή του μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, ο κ. Αναστασιάδης, αφού ευχαρίστησε τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος που συνέβαλαν στην ολοκλήρωση της διαδικασίας, ευχαρίστησε θερμότατα, όπως είπε, «την ανθυποψήφιά μου, την αγαπητή μου φίλη και Ευρωβουλευτή του κόμματος Ελένη Θεοχάρους», υπό τους ήχους των χειροκροτημάτων των παρευρισκομένων μελών του κόμματος.

«Με τη συμμετοχή της (η κ. Θεοχάρους) ενδυνάμωσε, αν θέλετε, και τις επιλογές του κόμματος. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί οι εποχές των ομοφώνων αποφάσεων έχουν περάσει ανεπιστρεπτί γιατί το να έχεις το θάρρος και την τόλμη, ανεξάρτητα του πώς κάποιοι το θεωρούν, να μπαίνεις σε μια διαδικασία αποτελεί ένα ακριβώς από τα χαρακτηριστικά της δημοκρατίας που στον ΔΗΣΥ είναι το άλφα και το ωμέγα», πρόσθεσε.

«Σε ευχαριστώ Ελένη για τη συμμετοχή του, συγχαρητήρια για το γεγονός πως συνέβαλες για να διασφαλίσουμε τις άψογες δημοκρατικές διαδικασίες και μαζί είμαι βέβαιος θα συνεχίσουμε στο μεγάλο αγώνα που ακολουθεί και δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι μαζί με τις υπόλοιπες των πολιτικών δυνάμεων και της ευρύτερης κοινωνίας των πολιτών θα δώσουμε αυτό που η πατρίδα μας αναζητά, αυτό που ο λαός θέλει την άλλη επιλογή ή την αλλαγή αν θέλετε, την αλλαγή ενός συστήματος που έχει εξαντλήσει τα όρια του, όπως έχω τονίσει το πρωί», κατέληξε.

Ο ΔΗΣΥ επέλεξε υποψήφιο για τις προεδρικές, λέει η Θεοχάρους

Ο ΔΗΣΥ έχει επιλέξει τον υποψήφιό του για τις προεδρικές εκλογές, δήλωσε η Ευρωβουλευτής του κόμματος Ελένη Θεοχάρους, προσθέτοντας ότι σέβεται απολύτως το αποτέλεσμα.

Σε δήλωσή της μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος του Ανωτάτου Συμβουλίου, η κ. Θεοχάρους είπε ακόμη ότι θα επιδιώξει συνάντηση τη Δευτέρα με τον Πρόεδρο και υποψήφιο πλέον του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές, Νίκο Αναστασιάδη.

«Το αποτέλεσμα πάρθηκε με απόλυτα δημοκρατικές διαδικασίες», ανέφερε στη σύντομη δήλωσή της η κ. Θεοχάρους και συνεχάρη όσους εργάστηκαν για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

«Το σέβομαι απόλυτα, ο ΔΗΣΥ έχει επιλέξει τον υποψήφιό του για τις προεδρικές εκλογές, τού εύχομαι μια πολύ μεγάλη νίκη. Θα επιδιώξω τη Δευτέρα να συναντηθούμε και να συνομιλήσουμε», κατέληξε.

Η υποψηφιότητά της ξεπερνά τα κομματικά πλαίσια, λέει η Ε. Θεοχάρους

Τους λόγους που η ίδια θεωρεί ότι η δική της υποψηφιότητα μπορεί να αποτελέσει μια πρόταση που να υπερβεί τα στενά κομματικά όρια, κατέθεσε η Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους από το βήμα του Ανωτάτου Συμβουλίου, προσθέτοντας ότι η δική της υποψηφιότητα «δεν οδηγεί τον Συναγερμό στην απομόνωση».

Η ομιλία της κ. Θεοχάρους σε κάποιο σημείο προκάλεσε την αντίδραση των συνέδρων που την αποδοκίμασαν έντονα, κάτι που προκάλεσε την παρέμβαση του Προέδρου του κόμματος και ανθυποψηφίου της Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος παρενέβη προκειμένου να επιτραπεί στην κ. Θεοχάρους να συνεχίσει την ομιλία της. Η Ευρωβουλευτής διαβεβαίωσε ότι θα σεβαστεί με «θρησκευτική ευλάβεια» το εκλογικό αποτέλεσμα.

«Είμαι εδώ μπροστά σας και διεκδικώ το χρίσμα του υποψηφίου της παράταξης για τις επόμενες προεδρικές εκλογές, καταθέτοντας μια άλλη πολιτική στο εθνικό ζήτημα», είπε στην ομιλία της η κ. Θεοχάρους, προσθέτοντας ότι «την χρειάζεται η παράταξη για να έχουμε μια αξιόπιστη πρόταση εξουσίας που να κερδίζει τις εκλογές».

Σύμφωνα με την κ. Θεοχάρους, «σήμερα η Κύπρος αντιμετωπίζει την πιο απειλητική για την κρατική μας υπόσταση και για την επιβίωση του λαού μας κρίση». Πρόσθεσε ότι στα χρόνια της διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια η οικονομία μας υπέστη πρωτόγνωρη καθίζηση και ότι οι επιπτώσεις από την έκρηξη στο Μαρί είναι «ολέθριες».

«Οχι μόνο για την οικονομία, αλλά κυρίως για το φρόνημα, την πίστη, την εμπιστοσύνη και τη εκτίμηση των πολιτών στην κρατική δομή και στη διακυβέρνηση της χώρας, στην αυτοεκτίμηση του λαού, στην κοινωνική συνοχή και στην αξιοπιστία της Κυπριακής Δημοκρατίας», συνέχισε.

Επικεντρώνοντας το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας της στο Κυπριακό, η κ. Θεοχάρους είπε ότι «κινδυνεύουμε με τον ενταφιασμό του ονείρου των Κυπρίων και με καταστροφή της δημιουργικής αισιοδοξίας του κυπριακού ελληνισμού».

«Οι πολίτες απογοητευμένοι πιστεύουν πως η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Χωρίς καμία στρατηγική και καμία συγκροτημένη τακτική, βαυκαλισμένοι από την αθλιότητα, από τη φενάκη του διζωνικού διαχωρισμού της Κύπρου και του συνεχώς μεταλλασσόμενου, αλλά στην ουσία αναλλοίωτου σχεδίου Ανάν», είπε, προσθέτοντας ότι αυτή η συμπεριφορά κεφαλαιοποιείται από την Τουρκία και λειτουργεί προς όφελος των κατοχικών δυνάμεων και του κατοχικού καθεστώτος.

Οπως είπε, «υποχωρούμε με ευελιξία πρωτοφανή στα διαχρονικά δεδομένα των συνομιλιών. Πριν μας ζητήσουν κάτι το έχουμε ήδη παραδώσει».

«Αυτή την μη πολιτική στη βασική της σύλληψη, δυστυχώς, την στήριξαν διαχρονικά οι ηγεσίες όλων ή σχεδόν όλων των κομμάτων», είπε, παρατηρώντας ότι «αυτή τη μη πολιτική που δεν έχει όραμα, αισιοδοξία, προσήλωση σε στόχους, επιμονή, στρατηγική, αυτή τη μη πολιτική που δεν συνεγείρει το λαό, που δεν εμπνέει κανέναν Έλληνα και δεν πείθει κανένα ξένο, δυστυχώς και εμείς κάποτε την στηρίξαμε».

Η κ. Θεοχάρους αναφέρθηκε στην ανάγκη διεκδίκησης της εφαρμογής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χωρίς εκπτώσεις και εξαιρέσεις για όλους τους Κύπριους, προσθέτοντας ότι «αυτός ο στόχος είναι τόσο απλός και τόσο κατανοητός και δεν επιτρέπει σε κανέναν να προβάλει την οιανδήποτε αντίρρηση».

«Στοχεύουμε στην εφαρμογή του ευρωπαϊκού συστήματος δικαίου και του ευρωπαϊκού πολιτικού πολιτισμού στην Κύπρο. Επιδιώκουμε την κινητοποίηση των Ευρωπαίων για να υπερασπιστούν την Κύπρο, τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών της. Φτάνει να πείσουμε ότι και εμείς αγωνιζόμαστε για αυτό», είπε.

Χαρακτηρίζοντας ως «ατελέσφορο σχήμα» τη διζωνική δικοινοτικη ομοσπονδία, η κ. Θεοχάρους, διερωτήθηκε αν «είναι άραγε τυχαίο το γεγονός ότι ποτέ δεν ήταν εφικτή η επίλυση του προβλήματος με προοπτικές βιωσιμότητας της λύσης στα πλαίσια αυτά; Ακόμη και με τις ακραίες υποχωρήσεις του Δημήτρη Χριστόφια;»

«Για αυτό, απορρίπτουμε όλες τις υποχωρήσεις που έγιναν διαχρονικά από την πλευρά μας και έχουν μετατρέψει αυτό το περίγραμμα λύσης σε αγχόνη», συνέχισε.

Ζήτησε τη χάραξη μιας στρατηγικής «μέσα σε μια ΕΕ, η οποία να γνωρίζει το πρόβλημα, καλά και στις λεπτομέρειές του».

Διερωτήθηκε ακόμη γιατί η Κύπρος εντάχθηκε στην ΕΕ. «Για να διαλύσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία και να νομιμοποιήσουμε τα τετελεσμένα της εισβολής ή για να διεκδικήσουμε λύση δημοκρατική, που να μας απαλλάσσει από την πολιτειακή και γεωστρατηγική ομηρία της Τουρκίας;» είπε.

Όπως είπε «από το 1977, από τις συμφωνίες Μακαρίου-Ντενκτάς έχουν περάσει 35 χρόνια. Μήπως για να γίνει επιτέλους εφικτός ο οδυνηρός συμβιβασμός θα πρέπει να υποκύψουμε τελικά σε όλες τις τουρκικές απαιτήσεις;» διερωτήθηκε η κ. Θεοχάρους και συμπλήρωσε: «Πρέπει να σταματήσουμε την αυτομαστίγωση».

Μίλησε επίσης για τη ανάγκη δημιουργίας ενός κράτους προνοίας, για μια ανθρωποκεντρική ελληνική παιδεία, προσθέτοντας ότι η ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου «αναντίλεκτα είναι μοχλός μιας αναβαθμισμένης πολιτικής για σωστή λύση του Κυπριακού».

«Καταθέτω λοιπόν την υποψηφιότητά μου και ζητώ την υποστήριξή σας, ως Ελλήνων πατριωτών, που πιστεύουν στην πατρίδα μας και αγωνιούν για το μέλλον των παιδιών μας», ανέφερε.

«Καταθέτω μια υποψηφιότητα που μπορεί να σπάσει και πρέπει να σπάσει τα στενά κομματικά όρια, καταθέτω μιαν πρόταση, που στηρίζεται από χιλιάδες πολιτών, κάθε κομματικής και ιδεολογικής προέλευσης», είπε και συνέχισε: «Πολιτών που έχουν εκτιμήσει τη συνέπεια και την προσήλωσή μου στους στόχους, την έγνοια μου για τον κάθε πολίτη, τη στοργή μου για τον αδύνατο και τον ταπεινό».

Σημειώνοντας ότι υπηρετεί την Κύπρο ως Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και ότι είναι περήφανη για αυτό, η κ. Θεοχάρους πρόσθεσε ότι «αυτή την ώρα πρέπει να επιλέξουμε τον Πρόεδρο όλων των Κυπρίων».

«Γιατί η Κύπρος δεν χρειάζεται και δεν αντέχει κυβερνήσεις πρόσκαιρων συμμαχιών, κυβερνήσεις προεκλογικών συναλλαγών.(Η Κύπρος) Δεν αντέχει κυβερνήσεις καθολικής συμμετοχής και καθολικής αποχής, καθολικής συμπολίτευσης και καθολικής αντιπολίτευσης, που απολήγουν σε μονοκομματικές κυβερνήσεις μειοψηφίας», είπε, σημειώνοντας ότι «η Κύπρος χρειάζεται μια εμπνευσμένη ηγεσία, που να εκπηγάζει από το λαό και θα λογοδοτεί στο λαό».

Απευθυνόμενη προς τα μέλη του Ανωτάτου, ο κ. Θεοχάρους είπε ότι διεκδικεί την στήριξή τους «καταθέτοντας μια πρόταση νίκης, ένα πρόγραμμα αρχών και αξιών που κοσμείται από την αταλάντευτη προσήλωση στη στρατηγική για την απελευθέρωση της Κύπρου, καταθέτω μια πρόταση κοινού υποψηφίου, που εναγωνίως αναζητεί ο λαός, μια υποψηφιότητα που δεν θα αποκλείει κανένα και δεν οδηγεί τον Συναγερμό σε περιχαράκωση και απομόνωση».

Ωστόσο, τα πνεύματα οξύνθηκαν στην αναφορά της κ. Θεοχάρους ότι η υποψηφιότητά της «δεν θα οδηγεί σε μια απόφαση του Ανωτάτου, που ενώ λαμβάνεται δημοκρατικά και με συντριπτική πλειοψηφία, έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τη βούληση της κομματικής βάσης και της κοινωνίας στο σύνολο της».

Στο άκουσμα αυτής της αναφοράς, πολλά από τα μέλη του Συμβουλίου ιστάμενα άρχισαν να αποδοκιμάζουν, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να παρέμβει ο Πρόεδρος του κόμματος. «Παρακαλώ έχει δικαίωμα ο όποιος ομιλητής (και) δεν θεωρώ ότι προσβάλλεται ο οποιοσδήποτε», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Από την πλευρά της, η κ. Θεοχάρους είπε ότι έχει «απόλυτη εμπιστοσύνη στο πολιτικό και δημοκρατικό κριτήριο» του Ανωτάτου Συμβουλίου.

Πάντως, η κ. Θεοχάρους επέμενε ότι η ίδια μπορεί να εκπροσωπήσει το ΔΗΣΥ «με επιτυχία». «Γιατί η πλειοψηφία νίκης στις προεδρικές εκλογές θα σχηματιστεί από όλους τους πολίτες. Από τους ενεργούς πολίτες, τους ανέντακτους τους απογοητευμένους, ακόμη και από αυτούς που αρνήθηκαν να πάνε στη κάλπη, διότι δεν είχαν εναλλακτική επιλογή. Χρειάζονται όλοι, και οι αριστεροί που κατανοούν ότι η διακυβέρνηση του ΑΚΕΛ ήταν ατυχής και θέλουν νέα πνοή νέο πολιτικό λόγο, ελπίδα και συνέπεια και υπευθυνότητα», κατέληξε.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΔΗΚΟ – ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

«Σε μια ειλικρινή και έντιμη προσπάθεια εθνικής συνεννόησης και πολιτικής συνεργασίας για την έξοδο από την κρίση και την ανάκτηση της αξιοπιστίας του κομματικού συστήματος, το ΔΗ.ΚΟ. ανέλαβε προ τριμήνου την πρωτοβουλία να καλέσει όλες τις ηγεσίες και τα κόμματα σε ένα διάλογο που θα τους επέτρεπε να μετατρέψουν το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις Προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου 2013 σε γόνιμη περίοδο αναζήτησης και σχεδιασμού μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για το μέλλον της Κύπρου.

Σκοπός της πρότασης αυτής είναι:
α. να παραμεριστούν οι κομματικοί ανταγωνισμοί, οι προσωπικές φιλοδοξίες και οι ανώφελες συγκρούσεις,
β. να αναδειχθούν τα πραγματικά προβλήματα και να αναιρεθούν τα ψεύτικα διλήμματα,
γ. να αναζητηθούν οι πραγματικές συγκλίσεις και τα αυθεντικά διακυβεύματα που αφορούν στο σήμερα και το αύριο της πατρίδας μας και του λαού μας,

ώστε όταν αυτός πια βρεθεί μπροστά στην κάλπη των Προεδρικών εκλογών να μπορεί να κάνει τις επιλογές του έχοντας πλήρη τη γνώση, την επίγνωση και τη συνείδηση των εναλλακτικών λύσεων και των συνεπειών του, τόσο ως προς την ικανοποίηση των εθνικών μας δικαίων όσο και ως προς την επιστροφή της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης και ευημερίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινούμενο το ΔΗΚΟ επεδίωξε και είχε μια σειρά πρώτων διερευνητικών επαφών με το σύνολο των κομματικών δυνάμεων και των ηγεσιών τους.

Στο πλαίσιο αυτών των επαφών ζήτησε, άλλωστε, απ’ όλες τις πλευρές να αναβάλουν τη λήψη των οριστικών τους αποφάσεων, προκειμένου να δοθεί ο χρόνος των αναζητήσεων που ίσως θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μία κοινής αποδοχής υποψηφιότητα, προσωπικότητας της οποίας τα χαρακτηριστικά να είναι συμβατά με τις προτεραιότητες ενός κοινού προγράμματος διακυβέρνησης.

Η επικύρωση της υποψηφιότητας του κ. Νίκου Αναστασιάδη από το πολιτικό συμβούλιο του ΔΗΣΥ αποτελεί ασφαλώς αναμφισβήτητο δικαίωμα αλλά και ευθύνη του κόμματός του.

Δε μπορεί, όμως, να μην επισημάνει ότι με τη μονομερή αυτή απόφασή του ο ΔΗΣΥ δυσκολεύει την προσπάθεια της εθνικής συνεννόησης και των προγραμματικών συγκλίσεων χωρίς τετελεσμένα και προκαθορισμένους όρους.

Θέλουμε, παρόλα αυτά, να ελπίζουμε ότι, έστω κι έτσι, τόσο ο κ. Αναστασιάδης όσο και το κόμμά του δε θα θελήσουν να δυναμιτίσουν τη διακομματική συμμετοχή στο διάλογο που οφείλουμε όλοι μας να διεξαγάγουμε ενώπιον του κυπριακού λαού.

Επιδιώκοντας τη συνεργασία με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, είναι αυτονόητο ότι το ΔΗ.ΚΟ. θα επιδιώξει παράλληλα τη συνεννόηση μεταξύ των συγγενικότερων ιδεολογικά δυνάμεων με τις οποίες βρίσκεται σε συνεχή διάλογο είτε με κατ΄ιδίαν είτε με κοινές συναντήσεις.

Οφείλουμε να υπογραμμίσουμε για μια ακόμα φορά ότι το ζητούμενο των πρωτοβουλιών και των προτάσεων του ΔΗΚΟ δεν είναι η καταγραφή των συσχετισμών μεταξύ Δεξιάς, Κέντρου και Αριστεράς, αλλά η υπέρβαση αυτών των διαχωρισμών μέσα από το σχηματισμό πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών του ευρύτερου δυνατού φάσματος, της μεγαλύτερης συναίνεσης και της ευρύτερης δυνατής αποδοχής, ώστε να προκύψουν μέσα από τις επιδιωκόμενες προγραμματικές συγκλίσεις ισχυροί και αξιόπιστοι συνασπισμοί εξουσίας, που θα εγγυώνται, με τη συνοχή και τη στρατηγική τους συνέπεια, την άμεση εφαρμογή ενός αποτελεσματικού σχεδίου εθνικής διακυβέρνησης».

Πηγή: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων/ΣΙΓΜΑ