Κύπρος: “Η πιο αναξιόπιστη χώρα στον κόσμο για να πληρώσει τα χρέη της”

a 202 Ειδήσεις
a 7185 Ειδήσεις
Έρευνα η οποία σύμφωνα με οικονομολόγους μεταφράζεται ως καμπανάκι για την Κυπριακή Δημοκρατία, τοποθετεί την Κύπρο στην κορυφή της λίστας των χωρών οι οποίες δύσκολα θα μπορέσουν να ξεπληρώσουν τα δάνεια τους σε κρατικό επίπεδο την επόμενη πενταετία… 

Κύριος λόγος είναι το ενδεχόμενο το κράτος να κληθεί να στηρίξει τον τραπεζικό τομέα, κάτι που φαίνεται να αποτελεί εφιαλτικό σενάριο.

Πλατής: “Πηγή της ανησυχίας των επενδυτών είναι η πιθανότητα να κληθεί τελικά το κράτος να στηρίξει τον τραπεζικό τομέα”
ΥΠΟΙΚ: «Το στατιστικό αυτό έχει την αξία των παραδοχών που κάνουν οι οίκοι για όλα τα ενδεχόμενα»
Η Κύπρος βρίσκεται για πρώτη φορά στη λίστα αυτή, κάτι το οποίο προκαλείται από την έκθεση των κυπριακών τραπεζών στο ελληνικό χρέος και την πιθανότητα το κράτος να κληθεί να στηρίξει τον τραπεζικό τομέα.

Η σχετική λίστα, εκδίδεται από το CMA, το οποία αποτελεί πηγή ανεξάρτητων στοιχείων εξωχρηματιστηριακών αγορών.

Συγκεκριμένα οι πιθανότητες η Κύπριακή Δημοκρατία να μη καταφέρει τελικά να ξοφλήσει τα χρέη της στην επόμενη πενταετία, ανέρχονται στο 63,7%, με στοιχεία που λήφθηκαν μέχρι τις 16 Μαρτίου 2012.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Πορτογαλία, η οποία κατά πολλούς θεωρείται προβληματική οικονομία, αυτή τη στιγμή ποζάρει στην δεύτερη θέση έχοντας ουσιαστικά περισσότερες πιθανότητες να ξοφλήσει τα χρέη της την επόμενη πενταετία.

Η σχετική έρευνα αναφέρει επίσης, ότι η Κύπρος ουσιαστικά αντικατέστησε την Ελλάδα η οποία μετά το κούρεμα των χρεών της αποχώρησε από την πρώτη δεκάδα.

Υπουργείο: «Το στατιστικό αυτό έχει την αξία των παραδοχών που κάνουν για όλα τα ενδεχόμενα»

Πηγή από το Υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε στο SigmaLive, ότι η αδυναμία που παρουσιάζει αυτή τη φάση η κυπριακή οικονομία σχετίζεται με το τραπεζικό σύστημα.

Παρόλο που υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις, στο Υπουργείο Οικονομικών υπάρχει ελπίδα για επίλυση του ζητήματος που πιθανόν να δημιουργηθεί στον τραπεζικό τομέα εάν δεν επιτευχθεί η ανακεφαλαιοποίηση.

«Η συγκεκριμένη αξιολόγηση αντανακλά αυτά τα δεδομένα, ότι δηλαδή το μέγεθος του τραπεζικού συστήματος στην Κύπρο είναι μεγάλο, και σε περίπτωση που χρειαστεί τη στήριξη του κράτους θα σημαίνει μια μεγάλη παρέμβαση από πλευράς κυβέρνησης».

Σε ερώτηση για το πώς γίνεται στην κορυφή αυτής της λίστας να βρίσκεται η Κύπρος, και όχι η Ελλάδα ή άλλη χώρα με πολλαπλά προβλήματα, απάντησε ότι ο λόγος είναι «επειδή η Ελληνική οικονομία αυτή τη στιγμή χρηματοδοτείται από τον μηχανισμό στήριξης, οπότε δεν είναι αυστηρά συγκρίσιμο».

Σημείωσε επίσης ότι οι οργανισμοί έχουν μια γενική απαισιοδοξία για το ευρώ και θεωρούν πολλές φορές ότι το νόμισμα δεν θα επιβιώσει τελικά, κάτι το οποίο αποτελεί άποψη.

Όσο αφορά το συγκεκριμένο ποσοστό (63,7% να μην καταφέρει η Κύπρος να αποπληρώσει τα δάνεια της στην επόμενη πενταετία) είπε ότι πρόκεται για στατιστικές υποθέσεις.

«Η πιθανότητα να χρειαστεί να βοηθήσουν είναι σε γενικές γραμμές το ποσοστό αυτό. Είναι μαθηματικά που στηρίζονται σε υποθέσεις. Το στατιστικό αυτό έχει την αξία των παραδοχών που κάνουν για όλα τα ενδεχόμενα.»

Πλατής: “Υπερβολικό, αλλά…”

Ο Oικονομολόγος Στέλιος Πλατής, μιλώντας στο SigmaLive, είπε ότι θεωρεί υπερβολή την κατάταξη της Κύπρου στην κορυφή της συγκεκριμένης λίστας, αν και πλέον βρίσκεται στην επικίνδυνη ζώνη.

Παρόλα αυτά τόνισε ότι η πηγή της ανησυχίας των επενδυτών είναι η πιθανότητα να κληθεί τελικά το κράτος να στηρίξει τον τραπεζικό τομέα, κάτι το οποίο έχει ως αποτέλεσμα τέτοιες αξιολογήσεις.

Ο Στέλιος Πλατής, είπε ότι όπως διαφαίνεται το κράτος θα απαιτηθεί να στηρίξει τον τραπεζικό τομέα.

Ταυτόχρονα τόνισε ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εστιάζουμε στο γεγονός ότι στον ορίζοντα βρίσκεται το φυσικό αέριο.

«Εάν τελικά το κράτος κληθεί να στηρίξει τις τράπεζες, τότε ταυτόχρονα υποβαθμίζεται η ικανότητα της Κύπρου να εξυπηρετήσει ή και να πληρώσει στο ακέραιο το χρέος της.»

Δείτε τους σχετικούς πίνακες:

Top 10 most risky sovereign credits

Position Q1 / Country / 5-year CPD (%) / Previous ranking

1. Cyprus/ 63.7/ New entry

2. Portugal/ 60.5/ 2 (no change)

3. Pakistan/ 46.4/ 3 (no change)

4. Argentina/ 45.9/ 5 (down 1)

5. Ukraine/ 45.6/ 7 (down 2)

6. Venezuela/ 41.5/ 4 (up 2)

7. Ireland/ 39.5/ 6 (up 1)

8. Egypt/ 32.8/ 8 (no change)

9. Hungary/ 32.2/ 9 (no change)

10. Spain/ 32.1/ New entry

Top 10 least risky sovereign credits

Position Q1 / Country / 5-year CPD (%) / Previous ranking

1. Norway/ 2/ 1 (no change)

2. US/ 2.7/ 2 (no change)

3. Switzerland/ 3.6/ 3 (no change)

4. Sweden/ 3.8/ 4 (no change)

5. Hong Kong/ 5.4/ 7 (up 2)

6. UK/ 5.6/ 9 (up 3)

7. Finland/ 5.7/ 5 (down 2)

8. Australia/ 6.2/ New entry

9. Chile/ 6.3/ New entry

10. Germany/ 6.4/ 10 (no change)

Πηγή: SigmaLive.com