Άλλοι τα έφαγαν, άλλοι πληρώνουν!

blogger image 1682565528 Ειδήσεις
Μία πρωτοφανής απόφαση ελήφθη από τους Ευρωπαίους υπουργούς οικονομικών, στη μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup, την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Σε αντάλλαγμα για την υπαγωγή της Κύπρου στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους του νησιού, αποφασίστηκε η επιβολή έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης (κούρεμα) στις καταθέσεις έως 100.000 ευρώ, με συντελεστή 6.75%. Στις δε καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ θα επιβληθεί εισφορά με συντελεστή 9.9%. Σημειώνεται ότι η εισφορά αυτή αφορά το κεφάλαιο των καταθέσεων, όχι τους τόκους, γεγονός ανήκουστο για ανεπτυγμένη χώρα της ευρωζώνης.

Επιπλέον, επιβάλλεται και φόρος στους τόκους των καταθέσεων, αυξάνεται ο εταιρικός φόρος και προωθούνται σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, ώστε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό ανάμεσα στο 10 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ που είναι διατεθειμένη να παράσχει η Τρόικα στην Κύπρο και τα 17 δισεκατομμύρια, όπου υπολογίζονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες του νησιού.

Η εφάπαξ επιβολή εισφοράς στις καταθέσεις, η οποία έχει άμεση ισχύ, αποτελεί το κυριότερο σημείο της συμφωνίας της Κύπρου με την Τρόικα. Η σχετική νομοθεσία πρέπει να περάσει από τη Βουλή εντός του Σαββατοκύριακου, ενώ το δημοσιονομικό κέρδος υπολογίζεται σε 5,8 δις. ευρώ. Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γ. Ασμουσεν διευκρίνησε ότι υπάρχει πρόνοια να παγώσει το ποσό της εισφοράς στους τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα μπορεί να χρησιμοποιείται ελεύθερα.

Ο υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, διευκρίνησε ότι οι καταθέτες σε αντιστάθμισμα των απωλειών τους θα λάβουν τραπεζικές μετοχές ίσης αξίας. Η συμφωνία περιλαμβάνει, επίσης, ιδιωτικοποίησεις, αύξηση φορολογίας κεφαλαίου και εισοδήματος και μείωση του τραπεζικού τομέα στο μέσο όρο της ΕΕ ως το 2018.

Το χρέος θα διαμορφωθεί στο 100% ως το 2020. O εταιρικός φόρος αυξάνεται στο 12,5%.

Η εισφορά δεν θα επιβληθεί στις καταθέσεις που βρίσκονται στο ελληνικό δίκτυο, αλλά έγινε γνωστό ότι ελληνική τράπεζα θα αγοράσει άμεσα τη Λαϊκή-Marfin και την Κύπρου στην Ελλάδα.

Η συμφωνία για τη φορολόγηση του κεφαλαίου των καταθέσεων, που συνιστά κούρεμα, επιτεύχθηκε μετά από διαπραγματεύσεις δέκα ωρών.

O πρόεδρος του Eurogroup, Γούρεν Ντέισιμπλουμ, αλλά και ο Επίτροπος Ολι Ρεν, προσπάθησαν να αιτιολογήσουν τη λήψη του μέτρου ως αναγκαίου εξαιτίας των ειδικών χαρακτηριστικών του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου, το οποίο έχει ένα μέγεθος πέραν του 700% του ΑΕΠ της χώρας.

Ο κ. Ρεν μίλησε για ένα δίκαιο μέτρο που διευρύνει τη φορολογική βάση και ανέφερε ότι η εναλλακτική, ένα bail in, με ζημιές σε όλους τους μη εξασφαλισμένους καταθέτες, θα ήταν καταστροφική και θα είχε δυσμενέστερες επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία.

«Πιστεύουμε ότι η πρόταση είναι βιώσιμη για την Κύπρο και η οικονομία της πλήρως χρηματοδοτείται”, δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Με βάση τη δήλωση του Eurogroup, τα κύρια σημεία της πολιτικής συμφωνίας, που θα μετατραπούν σε μνημόνιο τις επόμενες ημέρες για να τεθεί σε ισχύ η χρηματοδοτική στήριξη τον Απρίλιο, έχει ως εξής:

-Η πολιτική συμφωνία αφορά τους ακρογωνιαίους λίθους πολιτικής του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

-Το πρόγραμμα βασίζεται σε φιλόδοξα μέτρα για να διασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, σε αποφασιστική δράση για την απαιτούμενη δημοσιονομική προσαρμογή και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας, καθώς και τη βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη, επιτρέποντας τη χαλάρωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών.

-Ενταση προσπαθειών στον τομέα της ιδιωτικοποίησης.

-Μέτρα κινητοποίησης των εσωτερικών πόρων, προκειμένου να περιοριστεί το μέγεθος της οικονομικής βοήθειας που συνδέεται με το πρόγραμμα προσαρμογής. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν την καθιέρωση ενός εκ των προτέρων εφάπαξ εισφορά σταθερότητας στους καταθέτες.

-Περαιτέρω μέτρα αφορούν την αύξηση του παρακράτηση φόρου επί του εισοδήματος κεφαλαίου, την αναδιάρθρωση και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την αύξηση της συντελεστή φορολογίας εισοδήματος.

-Το Eurogroup αναμένει μια συμφωνία μεταξύ Κύπρος και της Ρωσικής Ομοσπονδίας σχετικά με τη χρηματοδοτική συμμετοχή της τελευταίας.

-Η σημερινή εύθραυστη κατάσταση του κυπριακού χρηματοπιστωτικού τομέα θα να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη συρρίκνωση, με το εγχώριο τραπεζικό τομέα φθάνει στην ΕΕ μέσο όρο έως το 2018, εξασφαλίζοντας έτσι τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της και τη διαφύλαξη των καταθέσεων.

-Επιπλέον, μια συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί στα ελληνικά υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών, αλλά όχι σε βάρος του ελληνικού χρέους.

Το Eurogroup καλεί τις κυπριακές αρχές για γρήγορη οριστικοποίηση του μνημονίου, ενώ το Eurogroup θα εξετάσει την τεκμηρίωση του προγράμματος που έχει εκπονηθεί από το Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, καθώς και το ESM μόλις αυτό γίνει διαθέσιμο.

Το Eurogroup αναμένει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο των Διοικητών του ESM θα είναι σε θέση να εγκρίνει επισήμως την πρόταση για μια οικονομική συμφωνία στήριξης από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου. Το πρόγραμμα τελεί υπό την έγκριση εθνικών κοινοβουλίων.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Στιγμές ιδιαίτερης έντασης επικρατούν στο Eurogroup, ενώ η όλη διαδικασία βρέθηκε στον αέρα όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, απείλησε με αποχώρηση από το Συμβούλιο, μετά απο νέες απαράδεκτες απαιτήσεις του ΔΝΤ για μεγάλο κούρεμα καταθέσεων. Η κυπριακή πλευρά βρίσκεται υπό πίεση και οι συζητήσεις συνεχίζονται. Αντικείμενο διαμάχης είναι το ύψος της υπό συζήτηση επιβολής εισφοράς αλληλεγγύης στο κεφάλαιο των τραπεζικών καταθέσεων στα τραπεζικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο. Το ΔΝΤ φέρεται να επιμένει σε υψηλό ποσοστό, κάτι που απορρίπτει ο κ. Αναστασιάσης.

Αξιωματούχος είχε δηλώσει λίγο μετά τις 2.00 το πρωί ότι βρισκόμαστε στο χείλος για τη διακοπή των συζητήσεων.

Η συνεδρίαση του eurogroup στις Βρυξέλλες προχωρά με τρόπο που δεν είναι επιθυμητός για την κυπριακή πλευρά. Οι διαφωνίες σε πολλά ζητήματα παραμένουν. Οι πληροφορίες της ”Κ” μέσα απο τη συνεδρίαση μιλούν για κλιμακωτή φορολογία καταθέσεων 3-7 τα εκατό με αντάποδοση σε μετοχές ισόποσης αξίας. Τα πράγματα όμως παραμένουν ακόμη ρευστά και τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Προς στιγμή είχε διαφανεί συμφωνία, αλλά τελικά λίγο μετά τη 1 μετά τα μεσάνυχτα, προέκυψε νέα εμπλοκή, καθώς η απόσταση μεταξύ των επιδιώξεων της Λευκωσίας και των απαιτήσεων της Τρόικα και των εταίρων παραμένουν.

Αρμόδιες τραπεζικές πηγές στη Λευκωσία παρακολουθούν με έντονο προβληματισμό τα όσα διαδραματίζονται στις Βρυξέλλες και εκφράζουν την αγωνία τους για την επόμενη ημέρα και το πως θα εφαρμοστεί η όποια απόφαση αφορά την επιβολή εφ’ άπαξ εισφοράς αλληλεγγυής στο κεφάλαιο των τραπεζικών καταθέσεων.

Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε με νόημα στην «Κ» ότι «όλα θα τελειώσουν σήμερα και θα εφαρμοστούν την Τρίτη».

ΠΡΟΥΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Τη διακοπή της συνόδου του Eurogroup για διαπραγματεύσεις εκμεταλλεύεται η Κυπριακή ομάδα για να συνεδριάσει υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση πολύ δύσκολη.

Νωρίτερα σήμερα, και καθώς η συνάντηση του Eurogroup ακόμα συνεχιζόταν, κατέστη ξεκάθαρο από διάφορες πηγές πως, ενώ βασικά στοιχεία της όλης διάσωσης, όπως για παράδειγμα τη συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ, δεν είχαν ξεκαθαρίσει, το μόνο βέβαιο ήταν πως στόχος των υπουργών Οικονομικών, ήταν να μειωθεί το ποσό που παραχωρούσε η Τρόικα στην Κύπρο στα 12 με 13 δις ευρώ. Ορισμένοι κύκλοι, όπως τον Ολλανδό υφυπουργό Οικονομικών, Φρανζ Βίκερς, επέμεναν στη μείωση του ποσού στα 10 δισ. ευρώ, κάτι που τελικά σκόνταψε στους τεχνοκράτες, αλλά και σε υπολογισμούς της ΕΚΤ, που «δείχνουν» πως το Μνημόνιο δεν μπορεί να λειτουργήσει εάν το δάνειο είναι χαμηλότερο των 12 με 13 δισ. ευρώ.

Για να γίνει κάτι τέτοιο, όπως είναι προφανές, θα έπρεπε η Κύπρος να εξασφαλίσει άλλα μέσα χρηματοδότησης των αναγκών της, δηλαδή μείωση δαπανών, αύξηση εσόδων (βλέπε φόρους) και αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος.

Έτσι η νύκτα ξεκίνησε με την Κύπρο να βρίσκεται με τη πλάτη στον τοίχο, σε αναζήτηση 4 με 5 δισ. ευρώ, στην καλύτερη περίπτωση. Το τελευταίο διήμερο, και σε αντίθεση με τις σκληρές θέσεις του ΔΝΤ, η στάση του Λουξεμβούργου ήταν πολύ θετική για την Κύπρο, με τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ να στηρίζει τις θέσεις της Κύπρου πολύ έντονα κατά τη διάρκεια της Συνόδου, και τον υπουργό οικονομικών, Λουκ Φρίντεν να επιμένει σε ρητές αποφάσεις από το βράδυ.

Το κούρεμα
Το ζήτημα του κουρέματος καταθέσεων αποτέλεσε από την αρχή το κεντρικό ζήτημα, γεγονός που προκαλούσε, όπως είναι γνωστό, αντιδράσεις κυρίως σχετικά με τον αντίκτυπου που μια τέτοια απόφαση θα είχε σε άλλες, εύθραυστες, οικονομίες της Ευρωζώνης. Γι αυτό και η σκέψη του ΔΝΤ, για συμβιβασμό σε μια εφάπαξ φορολόγηση των μεγάλων καταθέσεων τέθηκε στο τραπέζι. Τη πρόταση αυτή είχε αποκαλύψει σε πρόσφατή συνέντευξή του ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης.

Ωστόσο, στελέχη της Κομισιόν εξέφρασαν την ανησυχία πως, εκτός από την επίδραση που θα είχε μια τέτοια απόφαση στις άλλες υπό διάσωση οικονομίες (αλλά και την Ιταλία), ενδεχομένως η απόφαση για κούρεμα στις μεγάλες καταθέσεις, να αποτελούσε πλήγμα για τη χρηματοδότηση της Κύπρου: Η πρόταση στόχευε Ρωσικά κεφάλαια, την ώρα μάλιστα που η Τρόικα και το Eurogroup ήλπιζαν πως η Μόσχα θα λάμβανε μέρος στη διάσωση της Κύπρου.

Η φορολόγηση Ρωσικών καταθέσεων έγινε, τελικά, το πιο καυτό ζήτημα στην συζήτηση μετά το διάλειμμα της συνεδρίας, στις 21.00. Από τις 22.30 και μετά, αυτό το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο έντονων συζητήσεων, μετά από απαιτήσεις και του ΔΝΤ.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ΔΝΤ ζήτησε στην αρχή της συζήτησης κούρεμα 30%, ενώ χαμήλωσε την απαίτησή του στα 20% πριν στραφεί η συζήτηση στο κούρεμα Ρωσικών καταθέσεων. Πάντως, ένα από τα κυριότερα κωλύματα, ήταν πώς είναι δυνατόν να «απομονωθούν» για φορολόγηση μόνο οι ρωσικές καταθέσεις;

Την ίδια ώρα, η συζήτηση στράφηκε και προς την Κριστίν Λαγκάρντ, αφού η συμμετοχή του ΔΝΤ δεν είναι βέβαιη. Πάντως, η Γερμανία, η οποία ήδη εμπλέκεται σε μπρας ντε φερ με το ΔΝΤ, δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο, και θέλει το ΔΝΤ να λάβει μέρος με χρηματοδότηση και όχι μόνο με συμβουλευτικό ρόλο. Παρόμοια θέση με τον κ. Σόιμπλε, τήρησε και ο κ. Βίκερς (Ολλανδία), ο Ουρπιλάινεν (Φινλανδία) και Γκουίντος (Ισπανία). Πάντως, και το Λουξεμβούργο επέμεινε στην ανάγκη για συμμετοχή του ΔΝΤ με κεφάλαια.

Σημαντικό στοιχείο, πάντως, είναι πως κατά τη διάρκεια της βραδιάς, στο τραπέζι τέθηκε, εκτός από την αύξηση του εταιρικού φόρου, που ήταν εκ των προτέρων δεδομένη, αλλά και ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Ωστόσο, όλα δείχνουν πως οι αντιρρήσεις της Κομισιόν και της ΕΚΤ έχουν αποσοβήσει αυτό τον κίνδυνο. Όσον αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις, αυτές πρέπει να θεωρούνται δεδομένες, εδώ και αρκετό καιρό.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

blogger image 1682565528 Ειδήσεις