Ο Πρόεδρος ζητά επιστημονική μελέτη για την ιστορία της Αριστεράς στην Κύπρο

a 91 Ειδήσεις
a 7074 Ειδήσεις

Την απουσία, από την κυπριακή βιβλιογραφία, μιας επιστημονικής μελέτης στην οποία να καταγράφεται η ιστορία του κινήματος της Αριστεράς στην Κύπρο, υπέδειξε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, παραδεχόμενος ότι ένας από τους λόγους στους οποίους οφείλεται το κενό αυτό είναι η ολιγωρία που επέδειξε το ίδιο το ΑΚΕΛ σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα… 

Κηρύσσοντας απόψε την έναρξη των εργασιών του επιστημονικού συνεδρίου με θέμα «Η κυπριακή Αριστερά στην πρώτη περίοδο της βρετανικής αποικιοκρατίας: εμφάνιση, συγκρότηση, εξέλιξη» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε εκτός κειμένου αναφορά του, είπε ότι ”εμπόδιο στην εκπόνηση μιας μελέτης για την ιστορία της Αριστεράς στην Κύπρο ήταν το γεγονός ότι οι Εγγλέζοι σήκωσαν τα αρχεία, αλλά νομίζω εμπόδιο ήταν και η ολιγωρία μας και οι αδυναμίες μας οι οργανωτικές, κακά τα ψέματα. Και το λέω αυτοκριτικά διότι βρέθηκα επικεφαλής της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος για 20 ολόκληρα χρόνια”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ελπίδα να ξεκινήσει «μια επιστημονική μελέτη της ιστορίας της Αριστεράς από σήμερα και μπρος, με τη βοήθεια του Πανεπιστημίου Κύπρου, ιστορικών, της Φιλοσοφικής Σχολής και πολλών άλλων εξωπανεπιστημιακών, οι οποίοι είναι επίσης ικανοί να δώσουν μαρτυρίες».«Υπάρχουν ζώντες τους οποίους πρέπει να αξιοποιήσουμε. Ζωντανές μαρτυρίες της ιστορίας του κινήματος της Αριστεράς τουλάχιστον τα τελευταία 60 χρόνια, αν όχι και περισσότερα» είπε ο Πρόεδρος.

Εξάλλου αναφερόμενος στο κεφάλαιο των σχέσεων της κυπριακής Αριστεράς με την Εκκλησία, ο Πρόεδρος, σε εκτός κειμένου αναφορά, είπε ότι «όταν συνομιλώ με ξένους παράγοντες, είτε αυτοί είναι επιστήμονες, είτε πολιτικά πρόσωπα, και αναλύω τις ιδιόρρυθμες και ξεχωριστές θέσεις της Αριστεράς της Κύπρου προς τη θρησκεία πρώτα απ’ όλα, και τις σχέσεις της με την Εκκλησία, λένε πράγματι είσαστε ξεχωριστοί. Θα έλεγα μένουν άναυδοι πολλοί. Και είναι ένας από τους πολλούς λόγους της μαζικοποίησης της Αριστεράς στην Κύπρο».Είναι αλήθεια, συνέχισε ο Πρόεδρος, ότι «η σχέση της Αριστεράς με την Εκκλησία και τα εκκλησιαστικά δρώμενα την κάνουν να ξεχωρίζει σε παγκόσμια κλίμακα θα έλεγα, από άλλα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα. Και ξεχωρίζει θετικά».

«Συνηθίζω να λέω ότι δεν είναι το ΑΚΕΛ, δεν είμαστε εμείς που θα λύσουμε το βασικό πρόβλημα της φιλοσοφίας. Τι είναι πρώτο και τι είναι δεύτερο. Αν είναι η ύλη, το πνεύμα και ό,τι άλλο συζητήθηκε φιλοσοφικά από τον Μaρξ, τον Ενγκελς, τον Λένιν, τον Εγελο και πολλούς άλλους φιλόσοφους. Εμείς θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα του απλού ανθρώπου, επί του εδάφους και διατηρούμε και τις φιλοσοφικές μας απόψεις, που είναι δικαίωμά μας στα πλαίσια του δημοκρατίας και της ελευθερίας του σκέπτεσθαι» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.«Είμαστε υπέρ της ανεξιθρησκίας και πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε υπέρ της ανεξιθρησκίας. Αλλωστε η χώρα μας ήταν, είναι και θα παραμείνει, είτε το θέλουν ορισμένοι είτε όχι, πολυπολιτισμική χώρα, με ελευθερία στη λατρεία» υπέδειξε.

Χαιρετίζοντας το συνέδριο ο Πρόεδρος του ΔΣ του Ινστιτούτου Ερευνών «Προμηθέας» Γιαννάκης Κολοκασίδης, η ιστορία του κινήματος της Αριστεράς στην Κύπρο δεν έχει πάρει στην ιστορική μελέτη θέση ανάλογη της διαχρονικής παρουσίας της Αριστεράς στα κυπριακά δρώμενα. «Και αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι δύο φορές οι Εγγλέζοι μας σήκωσαν τα αρχεία της περιόδου της παρανομίας (’31-’41, ’55-’59) και κανένας δεν ξέρει που βρίσκονται» είπε.Στόχος του συνεδρίου ανέφερε, είναι «να προσεγγίσει την ιστορική εξέλιξη της Αριστεράς στην Κύπρο και να ενδιατρίψει στα πρώτα βήματα του κινήματος της κυπριακής Αριστεράς, προσπαθώντας να φωτίσει ορισμένες από τις πτυχές δράσης της», επικεντρώνοντας στην περίοδο πριν και κατά την εμφάνιση του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου.

Σύμφωνα με τον κ. Κολοκασίδη, η ανάλυση και το περιεχόμενο των ανακοινώσεων στο συνέδριο θα εστιαστούν, μεταξύ άλλων: στο κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο της εποχής, στη στάση των Βρετανών και του κοινωνικού κατεστημένου, στην εμφάνιση των καινούριων ιδεών, στα πρώτα βήματα οργάνωσης σε συντεχνίες, την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου, στα βασικά πρόσωπα-πρωταγωνιστές, στα έντυπα της αριστεράς, κτλ.Ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου Γιώργος Καζαμίας επεσήμανε ότι «τα πρώτα βήματα αλλά και η γενικότερη ιστορία της αριστεράς στην Κύπρο δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς από τους καθ’ ύλην αρμοδίους για την ιστορία».

Το συνέδριο αυτό, είπε, «που στόχο έχει να ξεκινήσει την προσπάθεια επιστημονικής μελέτης του ιδεολογικού, ιστορικού και πολιτικού φαινομένου που ονομάζουμε Αριστερά στην Κύπρο στο διάστημα της αποικιοκρατικής περιόδου, επιχειρεί σε λίγο πολύ άγνωστα νερά και καλύπτει ένα πραγματικό ιστορικό κενό». Ελπίζω, είπε, ο κ. Καζαμίας η ίδια η Αριστερά να αναλάβει τη συγκρότηση και την οργάνωση των αρχείων της και να επιτρέψει την απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλους τους ιστορικούς. «Κανείς και τίποτα δεν έχει να χαθεί από την αποκάλυψη της αλήθειας ειδικά στο χώρο της αριστεράς που επανειλημμένα έχει κάνει την αυτοκριτική της ακόμη και δημόσια» ανέφερε.